Sentinţă istorică în primul proces colectiv al ANPC contra băncilor

Tribunalul Bucureşti va da o sentinţă pe 29 iulie în primul proces colectiv (de tip class action) al Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) împotriva băncilor. Este vorba de dosarul ANPC-OTP Bank care s-a plimbat între mai multe instanțe timp de doi ani. La termenul anterior, magistrații au decis că trebuie să aibă un final și a anunțat chiar că, dacă banca va mai încerca să tragă de timp, va da termene de pe o zi pe alta. Reprezentanții OTP au încercat să tragă de timp, însă completul a decis să rămână în pronunțare, a scris avocatul Gherghe Piperea.

„În urma cu o lună, Asociaţia pentru protecţia consumatorilor Parakletos a formulat intervenţie accesorie în susţinerea acţiunii ANPC (intervenţie care fusese deja admisă în principiu la ultimul termen). Azi am pus concluzii şi pe excepţii, şi pe fond. După modul in care s-a desfăşurat dialogul judiciar – foarte deschis, de altfel – cu judecătorul, am putea spune că există un minim de speranţă”, a spus Piperea.

ANPC a dat în judecată OTP Bank dar şi alte bănci şi doreşte astfel să scoată din contractele de credit dobânda care doar creşte. Acţiunile au fost făcute după data de 1 octombrie 2013, după ce Legea privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Prevederile actuale stipulează că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori. Clienţii au reclamat, în special, modul de calcul al dobânzilor variabile. Conform prevederilor contractuale, dobânzile ar fi trebuit să varieze atât faţă de politica băncii, cât şi faţă de indicatorii pieţei (Euribor, Libor, Robor, în funcţie de valuta creditului). Însă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor bănci din România, la vederea crizei economice OTP a
preferat să crească dobânda curentă clienţilor, chiar dacă indicatorii din piaţă erau în cădere liberă spre minimele istorice, asta în condiţiile în care deprecierea leului îi afecta deja serios pe cei cu credite în franci elveţieni sau euro, scrie Economica.net.

„ANPC, înainte de a formula astfel de acţiuni în încetarea utilizarii clauzelor abuzive din contractele băncilor cu consumatorii, trebuie să constate prin proces-verbal că există astfel de clauze abuzive. De fiecare dată, inclusiv în cauza privind francii elveţieni care a avut deja un prim termen acum câteva zile (ANPC vs. Banca Românească), autoritatea a emis astfel de procese verbale de constatare. Întrucât procesele de tip class action care se formuleaza cf. art. 12-13 din Legea 193/2000 vizează toate contractele tip ale unei bănci, înseamnă că procesele – verbale de constatare a clauzelor abuzive privesc toate contractele băncii care conţin acele clauze”, spune Piperea.

Potrivit avocatului, în prezent, pe rolul instanţelor sunt mai multe procese de tip class action care vizează caracterul abuziv (deja constatat de autoritate) al :

(i) comisionului de risc/administrare (tipic Volksbank, dar prezent şi la Raiffeissen, şi la BCR, şi la Credit Europe şi la Bancpost).
(ii) dobânzii de referinţă variabilă (tipică BCR).
(iii) dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii (aşa este, spre exemplu, dobânda practicată de OTP care a fost obiectul litigiului de azi, dar este prezentă la foarte multe alte bănci, inclusiv la Volksbank).
(iv) clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, franc elveţian etc. pe capul consumatorului (Volksbank, Bancpost, Piraeus, Raiffeissen, Credite Europe, OTP).

Toate aceste clauze sunt, în opinia autorităţii administrative în domeniu, clauze abuzive, spune Piperea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.