Serbia direcționează valul de imigranți spre Croația

Autobuzele care în mod normal transportă migranți de la frontiera de sud a Serbiei cu Macedonia către cea de nord cu Ungaria au fost redirecționate spre Croația după ce marți Ungaria și-a închis granița pentru migranți, au anunțat radioul sârb B92 și ziarul Blic, informează agenția Reuters.

B92 citează un reporter aflat în orașul Presevo din sudul țării declarând că mai multe autobuze urmează să plece spre orașul Sid de la frontiera Serbiei cu Croația.

De asemenea, șoferul unui autobuz a afirmat, citat de B92, că el și alți conducători auto au fost instruiți să îi transporte pe migranții ce trec prin Serbia din Macedonia direct la frontiera croată.

Autoritățile croate arată că se tem ca valul de imigranți care până acum le-a ocolit țara să nu se reverse acolo. ”Este un sistem de răspândire… dacă nu pot merge undeva anume, atunci exista posibilitatea să se îndrepte spre noi”, a spus Zlatko Sokolar, șeful poliției de frontieră din Croația.

Mai multe ONG-uri pentru protecția drepturilor refugiaților susțin că, în condițiile în care în Ungaria a intrat in vigoare legea care permite arestarea imigranților ce trec gardul de la frontiera cu Serbia, imigranții vor pleca din Serbia către Croația sau chiar România. Ruta catre Croatia este cea mai probabila, întrucât de aici imigranții pot ajunge Germania via Slovenia si Austria, sau pot alege calea către Italia.

Jurnaliștii de la The Telegraph aflați în Serbia au vorbit cu un grup de adolescenți sirieni care le-au spus că sunt gata să meargă în Croația. ”Am trecut deja prin atâtea țări încât nu ne deranjează să mai trecem prin încă una”, spune un sirian de 17 ani. ”Nu putem sta aici prea mult. Nu știm nimic despre frontiera croată, dar dacă este deschisă atunci vom trece”.

Presa atrage atenția că zona de frontieră dintre Croația și Serbia este foarte periculoasă. Aici se mai află îngropate unele dintre cele 90.000 mine puse în timpul războiului din 1991-1995. În ultimii 15 ani acestea au provocat moartea a 500 de oameni. Mai grav, imigranții nu pricep ce este scris pe panourile de avertizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.