Servicii şi contraservicii

Serviciile au contribuit mult la confecţionarea guvernului-marionetă Cioloş. SIE şi SRI l-au lăsat din braţe pe Ponta cînd au văzut că e groasă. Ponta pierduse ruşinos alegerile prezidenţiale. Apoi patinase un an în apele tulburi ale politicii bucureştene, frecventînd zone pe care serviciile noastre (de obedienţă occidentală) nu le-au apreciat (China, Turcia, Kazahstan). Cînd a intervenit tragedia de la Club Colectiv, Ponta deja pierduse sprijinul serviciilor. În aceste condiţii (plus altele), Ponta s-a retras. Unii (adepţii teoriilor conpiraţioniste) au spus că demonstraţia de protest împotriva lui, care l-a împins la demisie, ar fi fost organizată de servicii. Nu cred deloc.

Guvernul Cioloş s-a confecţionat în interesul şi cu sprijinul serviciilor. Destui miniştri erau/sunt pe listele respective. Nominalizarea lor nu a fost o problemă. Nu doar că au fost verificaţi informativ, dar au şi fost propuşi, ca oameni de casă, pentru Palatul Victoria. A fost un moment de glorie pentru Hellvig şi MRU. Între timp, MRU şi-a rupt o unghie într-o uşă de la Cotroceni şi s-a retras.

Serviciile – pofta vine mîncînd – doresc să joace un rol cel puţin la fel de important la alcătuirea guvernului (de fapt distribuirea puterii, a resurselor) şi după 11 decembrie. Formula diplomatică este că doresc să fie consultate.

Pe scurt, trei factori vor conta pentru formarea noului guvern: 1. rezultatul propriu-zis de la urne; 2. ce vor spune cancelariile importante prin intermediul ambasadelor de la Bucureşti, unde se discută deja diverse scenarii; 3. ce carte vor juca serviciile, mai ales SRI şi SIE (dar şi ele conectate cu Washington, Tel Aviv, Bruxelles, Berlin…).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.