Inspecţia Judiciară: Poporul se plânge de procurori

DNA rechizitoriu nul

Inspecţia Judiciară arată în raportul său de activitate pe 2017 că s-a remarcat o creştere numerică a sesizărilor ce vizează procurorii din structura centrală a DNA.

„Inspectorii direcţiei s-au confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. S-a evidenţiat, în legătură cu împrejurările la care ne referim, existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare”, arată raportul.

Anul trecut inspectorii judiciari au înregistrat în total aproape 6.000 de sesizări noi.

„În 2017 au fost înregistrate 6.365 sesizări privind activitatea şi conduita judecătorilor şi procurorilor, 5.921 fiind sesizări noi, iar 444 reveniri la sesizări anterioare; întrucât această ultimă categorie de sesizări le include şi pe acelea privind unele aspecte noi, au fost efectuate verificări suplimentare faţă de lucrările iniţiale. Un număr consistent de sesizări au avut, şi în 2017, încălcarea normelor de procedură, modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor, tergiversarea soluţionării acestora, precum şi redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti”, se arată în raportul pe anul trecut al instituției.

Defalcat, cifrele arată că au fost înregistrate 1.860 de sesizări privind procurorii, un număr mai mare decât cel de anul precedent (1.814), în vreme ce numărul sesizărilor privind conduita judecătorilor a scăzut, 4.061 în 2017, față de 4.315 în 2016.

Totodată, în 2017, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în 105 cazuri, ceea ce reprezintă o scădere cu mai mult de jumătate faţă de anul 2016.

„În 2017, întrucât s-a constatat, ca urmare a efectuării verificărilor prealabile, că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, au fost clasate, prin rezoluţie, 4.947 de sesizări, dintre care 3.434 la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi 1513 la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. 163 rezoluţii de clasare au fost atacate în contencios administrativ după cum urmează: 127 rezoluții de clasare emise de Direcția de inspecție judiciară pentru judecători și 36 rezoluții de clasare emise de Direcția de inspecție judiciară pentru procurori. Instanţele competente au admis în totalitate sau doar în parte 4 dintre contestaţiile formulate”, se arată în documentul cu bilanțul Inspecției Judiciare.

În 2017, Inspecția Judiciară a dispus cercetarea disciplinară față de opt procurori DNA, față de 3 de la Galați, unul de la Bucureşti (Judecătoria Sectorului 4), unul de la Câmpina, unul de la Cornetu, unul de la Huși, unul de la Timișoara, doi de la Timiș și doi de la Brașov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

    • Procurorii statului paralel țin dosarul Microsoft sub calorifer.

  1. Ei, si ce!? Sunt trei distinse persoane care vad altceva la managementul dna…sa le credem, nu-i asa!?

    • Mi-a placut articolul tau din Sputnik: „Iohannis – atac incredibil la presă!”Parca il copiezi pe domnul Nistorescu!:))

  2. Care „bobor ??? insoectie judiciara, in Romania exista un popor de 19,9 milioane de romani care nu au nimic cu DNA, nici op plangere imptriva institutiei si … un popor de circa 100 de mi de romani infractori penalimare parte politici care mereu cand sunt prinsi cu „mata in sac” acuza DNA. Care popor inspectie judiciara, care minciuna ???.

    • Soros plătește un popor de 100 de mii de români pentru perpetuarea abuzruilor din justiție și pentru protejarea raptului corporatist.
      Vrem legea răspunderii magistraților? Bineînțeles că nu vrem!!! Vrem să fim judecați de iresponsabili, logic!

    • Corect!
      Plusuri muuulte!
      Inspectia judiciara a intrat in „randul” PSDistilor, ca si cei din ANI, CNA, CNCD…
      Rusine!

    • Am gluma în sânge.
      „Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a internetului în lupta împotriva corupției.
      100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat, de a lupta împotriva unei multitudini de probleme” Gitenstein

  3. Rezulta ca, inspectia este zero barat, adicatelea nu are nicio autoritate asupra tuturor procurorilor. Procurorii cinstiti( care respecta legea) sunt azvarliti peste bord iar cei care incalca legea sunt promovati! Flicitari si la mai mare!

    • Madame Kovesi nu a invatat nici macar regulele bunului simt (de politete) precum ca, inferiorul nu intinde niciodata mana superiorului sau mai in varsta. Madame Tarcea i-a dat o perversa ca la Ploiesti si nu a intins mana. Acest simplu gest explica situatia din justitia actuala. Zero, zero, zero! Felicitari domnule prezident!

  4. Buturuga de pe umerii lui Mălai Mare , nu are funcții ce conferă rațiune , logică , bun simț … ! În această PEROADĂ , huliganul , continuator al atrocităților comise de către Băsescu … , a fost deconectat de la cursul normal al istoriei , adăugănd încă o pagină neagră la parcursul către totalitarismul pur … ! Să sufli fix în dosul procurorilor acum cănd Romănia traversează una din cele mai dificile PEROADE din existența sa , legată de îngrădirea drepturilor și libertăților cetățenilor săi … , dovedește indubitabil apartenența acestei viețuitoare uinei structuri oculte a cărei misiune este să distrucă nația romănă !

  5. nu cred ca poporul se plinge de procurori. exista oameni care se pling de lipsa dreptatii si de fatul ca legile nu sint corecte si corect aplicate.

  6. – nu am vazut nici un poporul care se plange impotriva procurorilor
    – am vazut doar crima organizata esedalde in media de casa
    – tirania celui de-al doilea parlament ilegitim / 300

  7. legea lustratiei
    -concurs pt membrii DIJ, sunt multi paraleli cu legea, nufarul pt magistrati, vasiliu caravelos, netejoru, rosu, nica, etc etc

  8. Domnilor de la Inspectia Judiciara, suntem cativa, care chiar stim ce trebuia sa faceti pana acum, in baza competentelor si prerogativelor legale cu care ati fost investiti, sa aduceti in fata judecatii penale pe toti tortionarii basisti din procuratura DNA, ICCJ si Curtea de Apel Bucuresti, etc. care au batjocorit, umilit, intemnitat, terorizat fizic si psihic, atatia oameni nevinovati. Este adevarat ca nimic nu este prea tarziu, insa trebuie sa taiati in carne vie urgent, pentruca 80 % din populatia Romaniei vor ca aceste hiene salbatece turbate cu chip de om sa fie judecate si condamnate pentru faradelegile si nelegiuirilor comise asupra oamenilor nevinovati.

  9. Intereaeaza daca si cum au fost solutionate aceste plangeri, nu numarul lor.

  10. procurori ce tergiverseazaplangerile si dosarele, tainuiesc si favorizeaza infractorii, refuza administrarea cu celeritate a probatoriului, dar si judecatori absolventi la privat, incompetenti, isterici, de rea credinta ce dau solutii de sta matza in coada prin aberatiile, alegatiile si complicitatea la sustrageri de acte si înscrisuri, cursanti de doctorate si lectori fara doctorate luate in 6-9 luni la fabricile de hartii=diplome fara substanta si cunostinte stiintifice. când se vor desfiinta cumulul de functii, iar tecucencele nu vor mai tanji dupa borci, becalioni, paray, se poate trage o linie rosie a bunului simt!

  11. Daca e vorba despre DNA, NU „poporul se plange de procurori” pentru ca DNA ancheteaza doar fapte de coruptie definite in Codul penal!
    Iar CORUPTIA e legata de Banii Publici!
    NU Poporul fura Banii publici!

    Poate se plang cei care FAC fapte de coruptie, adica HOTII care fura de 28 de ani Bnaii publici!
    NU am auzit Roman FARA Functie publica sau fara Tangenta cu politicul(adica, oamenii de afaceri CORUPTI, ca si Politicienii!) sa se planga de procurorii DNA1
    Inspectia judiciara a intrat in „randul” PSD ca si ANI, CNA, CNCD, etc…
    Rusine!

  12. Avem un sistem corupt, putred cand nu-i in stare sa se curete prin propiile mijloace interne .Cand sistemul judiciar ajunge sa fie balacarit in public de oameni ai sistemului asta spune totul !!.
    Cand asemenea membri ai sistemului juridic platiti cu sume exorbitante fata de cei care sunt medici ,ingineri ,profesori si contribuie nemijlocit la binele societatii ,sunt prezenti in angrenajul coruptiei din tara nici o masura pecuniara sau juridica nu-i suficienta pentru eradicarea si insanatosirea sistemului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.