SFÂNTUL ANDREI 2018. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Astăzi e Sfântul Andrei, o sărbătoare de care se leagă tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Creștinii îl prăznuiesc la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Sfântul Andrei este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.

Aproape 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora își sărbătoresc vineri, 30 noiembrie, ziua de nume. Data la care are loc ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează.

Noaptea din ajun este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, farmece, ghicirea ursitului şi a vremii, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor, potrivit Digi 24.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz” sau „bărbătesc”) apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, însă, el figurează în ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Apostolul Andrei nu a crestinat Romania si nici romanii, asa cum se sugereaza in articol: Romania, valahii (romanii ) in acea perioada nici nu existau. Romanizarea dacilor, asa cum sustine doctrina oficiala exclusivista de stat, ar fi inceput dupa cucerirea Daciei, in sec. II. Atunci Sf. Andrei era mort de mult timp. In ciuda „istoricilor” patrioti, nimic nu atesta 100% ca Andrei ar fi ajuns in Dobrogea de azi, adica in Schytia Minor, cum se numea acel teritoriu locuit de sciti, anterior si de colonisti greci. Care dintre acestia ar fi fost stramosii romanilor??? 🙂 Problema e ca nimeni nu poate spune cu exactitate cand si unde anume in Balcani au fost crestinati valahii. Deci, o alta poveste cusuta cu ata alba, ca cea lu’ Mihai Viteazu si unirea…

    • Sigur nu esti Santa Klaus (Minciunus) alias Marele URS? Daca Ovidiu in mentioneaza pe geti in Scitia, Dobrogea de azi, de ce acestia nu ar fi existat si pe timpul apostolului Andrei? Ovidiu a fost contemporan cu apostolul Andrei. Ovidiu a invatat chiar si limba getilor. Ar fi facut-o oare daca acestia nu ar fi fost numerosi? Cine deci sa fi fost stramosii romanilor? Oricum, in nici un caz hunii sau altii pe aproape, cel putin ca naravuri. Scitia a fost cucerita de romani cu peste jumatate de secol inaitea Daciei, teritoriul intrind in atentia Romei probabil chiar mai inainte. Deci latinizarea Dobrogei a inceput cu decenii bune inaintea Daciei. Nu este vorba de o doctrina oficiala de stat ci de o istorie de bun simt. Pe cei care intr-adevar au interese de stat, deprinsi sa faca din negru alb si din alb negru, nu i-ar convinge nici macar daca atunci ar fi existat o camera de luat vederi la fiecare incrucisare de drumuri. Nu se cunoaste data crestinarii romanilor pentru ca ei nu au fost crestinati din porunca, eventual insotita de bici sau sabie, din interesul vreunei capetenii in schimbul unei coroane cu cruce strimba.

  2. Mentalitati si superstitii impùse intentionat pentru a controla masele de fraieri, nu este o „bLasfemie”, ce insemna pentru un popor … „un sfant ocrotitor”, pentru un popor mintit, furat si tradat de politicieni corupti. Ce insemna … ocrotiror” cand, „jumatate de Moldova” este in afara granitei Romaniei, jumatate de Bucovina este intre granitelei altei tari, Romania este vanduta pe bucati de politicienii actuali corupti ???. Circa un sfert, intre 5 si 6 milioane de romanii muncesc si si-au gasit un trai decent in afara granitelor Romaniei ?. Asta inseamna „ocrotirea Romaniei ???”. O manipulare bine organiata pentru controlul unui popor inchis in mentalitati si supertstitii prostesti, aceasta insa, fara a lua in deradere „credinta in Divinitate” doar ca, credinta in Divinitate este bine folosita de conducatorii Romaniei si acolitii lor pentru controlul si manipularea unui popor intreg. Cititi bine cartile credintei daca sunteti „crediciosi si vedeti ce scrie, „nici aurul, nici banii si nimic nu-i va scapa pe conducatorii lacomi si corupti”, pana atunci insa … mint isi vand tara si poporul fara nici un fel de scrupule !. Cititi-l pe ISUS – mai degraba va trece o camila prin urechile acului decat va ajunge un bogat lacom in rai !!!, nu dormiti manipulati de oameni mincinosi !.

  3. Am publicat un comentariu dar voi, cretini cenzuristi cu mentalitati comuniste … nu l-ati mai publicat, pulbicati doar ce convine ideologieri voastre „ceausiste”, neam de neo-comunisti bolsevici !, asta sunteti.

  4. „Din Sfanta Scriptura aflam ca Apostolul ANdrei era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”in „pustiurile scitice” situate fie in Scitia mare (sudul fostei URSS)fie in Scitia Mica sau Dacia Pontica, locuita de greci, romani si geto-daci,La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.