Și Putin are problemele lui

Înainte de prima dezbatere Trump-Biden, moderatorul Chris Wallace a postat temele ce urmau să fie acoperite: dosarele lui Trump și ale lui Biden, Curtea Supremă, covid-19, economia, rasismul și violența din oarșele americane, integritatea procesului electoral.

Potrivit unui sondaj Gallup, temele dezbaterii s-au mulat pe preocuparile electoratului american. Primele șapte preocupări țin de coronavirus, guvern, relațiile rasiale, economie, criminalitate și violență, justiție, moralitate și declinul familei.

Este de remarcat că securitatea națională nu a intrat în topul Gallup. Securitatea națională este sub educație, lispa locuințelor și imediat deasupra schimbărilor climatice.

Asta ne duce la următoarea întrebare. Oare o țară scindată de cea mai letală pandemie din ultima sută de ani, de cea mai gravă criză economică de după Marea Depresiune și de cea mai gravă criză rasială începând din anii 1960 mai poate avea o politică globală care să reducă ambițiile a două mari puteri de la celălalt capăt al lumii și să creeze o ordine mondială democratică condusă din nou de SUA?

Putem oare să mai construim și să mai conducem alianțe cu zeci de țări pentru a îndigui Rusia lui Vladimir Putin și China lui Xi Jinping așa cum am făcut-o mai bine de 40 de ani, în timpul Războiului Rece?

Mai putem face asta? Și oare americanii mai trebuie să facă asta?

”Sau ar trebui să lăsăm ca problemele interne și presiunile puse pe aceste două mari puteri să facă treaba în locul SUA și să le limiteze ambițiile externe?”, se întreabă jurnalistul Pat Buchanan, într-un articol publicat pe blogul său.

Iată un caz concret: președintele Rusiei, Vladimir Putin. În timp ce elitele de la Washington sunt obsedate de Rusia și Putin, văzând aici un pericol mortal pentru democrația americană, observatorii atenți văd altceva.

«Putin cel care semănă instabilitate este acum înconjurat de instabilitate», titrează The New York Times.  Aceeași idee apare și în Financial Times, sub titlul «Putin vede cum flăcările înghit vecinătatea».

Să luăm situația din ”vecinătatea apropiată” a Rusiei, fostele republici svietice care s-au rupt din URSS între 1989 și 1991. Statele baltice sunt deja în alianța NATO condusă de SUA. Georgia, țara de baștină lui Stalin, a avut un război cu Rusia în 2008 și acum este țară prietenă și un aliat de facto al SUA.

Ucraina, cea mai populată dintre cele 14 republici ex-sovietice, este acum ostilă față de Moscova și Putin i-a amputat peninsula Crimeea, în 2014.

Acum, Belarusul, vecinul Rusiei cel mai apropiat de Vest, se confruntă cu criza demonstrațiilor care cer demisia aliatului lui Putin, autocratul Aleksandr Lukașenko, după niște alegeri fraudate. Putin ar putea fi obligat să facă ce nu dorește – să intervină în forță împotriva revolteor populare care ar putea îndrepta Belarusul pe calea Ucrainei, spre tabăra Occidentului.

Tot acum, Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice, și-au reluat conflictul deschis pentru Nagorno Karabah, enclavă armeană în interiorul Azerbaidjanului. Armenia este aliata Rusiei și vrea ca Moscova să intervină pentru a opri războiul, iar Turcia ajută Azerbaidjanul la nivel militar și cei din urmă par să aibă câștig de cauză.

La mii de kilometri spre Est, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, la Habarovsk, care este la fel de aproape de China cum este aeroportul Dulles de Washington, protestele anti-Putin au devenit o constantă a politicii locale.

În această vară, Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, a fost otravit cu Noviciok, o substanță neurotoxică dezvoltată în laboratoarele sovietice. Acum, Navalnîi este un fel de martir în viață și a devenit un adversar și mai puternic, în vreme ce Kremlinul nu a reușit să ofere o explicație satisfăcătoare privind tentativa de asasinat. Ar putea urma sancțiuni ale Germaniei și Franței împotriva Rusiei.

Rușii încep să se sature de regimul de 20 de ani al lui Putin. Popularitatea lui este mare după standarde europene, însă este la apus dacă privim după standardele Rusiei. În plus, rușii au suferit mult din cauza pandemiei și a consecințelor ei economice.

Regimul pro-Putin din Kîrgîzstan, la granița Chinei, se pare că este îndepărtat tot din cauza unor alegeri fraudate, iar China le spune tuturor puterilor să nu se implice aici.

Unde au dus aventurile imperiale ale lui Putin? Intervenția sa în Siria a salvat regimul lui Bashar al-Assad și a salvat și singura bază navală a Rusiei în Mediterana. Însă războiul face ca Rusia să plătească cu sânge. Intervenția lui Putin de partea rebelilor libieni nu a mers bine. Ultima încercare a rebelilor de a ocupa capitala Tripoli a eșuat, iar forțele rebele s-au retras din nou în estul țării.

Apoi, economia Rusiei este cât o zecime din economia Chinei, iar populația este tot o zecime din cea a Chinei.

Poate că timpul este de partea Americii în ce privește rivalitatea cu Rusia, iar evitarea războiului rămâne cea mai înțeleaptă politică, așa cum a fost și în timpul Războiului Rece”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. Rusia e tot in ghiarele khazarilor,cum a fost din 1917 incoace!95 % din miliardarii oligarhi sunt khazari, cu neamuri in Israel si SUA si cu cetateniile cuvenite!Ce sa ii mai ceri lui Putin,ma mir ca mai rezista..

  2. Putin are o maaare problema cu statul falimentar Uniunea Sovietica Ailalta , saracii stau cam asa: Datoria Statelor Unite ale Americii a depășit pragul de 26 de trilioane de dolari, ceea ce înseamnă 209 mii USD pentru fiecare plătitor de taxe american sau 79 mii USD pe cap de locuitor. La mai mare yankeilor!

  3. Ba Marchievici ,da pe tine cine te plateste?Aruncate de pe cea mai inalta bordura cu tot cu analizele tale in stil Soros.

  4. d-le Markievici,incercati sa cititi si ziarul american de limba romana,Adevarul,unde publica si gazetari foarte buni specialisti in politichia rusa ca d-ni Unteanu,Chifu,etc.
    Va recomand in acest sens articolele -Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan şi pericolul radicalizării de Radu Carp si – Putin câştigă o partidă strategică intermediară: a cerut, a coordonat şi a reuşit un armistiţiu între Armenia si Azerbaidjan.de Cristian Unteanu.
    da sfidaniia !

  5. Marea problema a Rusiei este suprafata si lungimea enorma a granitelor coroborate cu o populatia mica si aflata in puternic declin demografic. Daca s-ar lua imtreaga populatie a Rusiei si s-ar insira de-a lungul granitei, intre doua persoane ar ramane o distanta enorma, suficient pentru ca cineva sa treaca dintr-o parte in alta. Fenomenul se numeste difuzie (a populatiilor in acest caz)si presupune raspandirea unui component dintr-o zona cu concentratie mare in zonele cu concentratie mica, ceva similar colorarii apei in care se pune o picatura de cerneala la suprafata. In cazul Rusiei, tara cu densitate foarte mare de populatie aflata in granita cu Rusia este China. Populatia chineza va difuza asadar in zonele de slaba concentratie (mica densitate de populatie). Difuzia este o lege generala a naturii, se aplica atat gazelor, lichidelor sau solidelor, dar si in cazul lumii vii. Trecerea Rusiei sub controlul Chinei este deja un fenomen inevitabil si vizibil, impotriva lui nu se poate lupta cu arme nucleare sau rachete hipersonice. Difuzia populatiilor asiatice (chinezi si indieni) s-a produs deja in lumea intrega, chiar in tari aflate la mare distanta de Asia. Asa ca este foarte probabil ca Rusia sa dispara ca entitate statala in urmatoarea suta de ani. E o lege a naturii.

  6. :)) Si Turcia e in NATO …in ciuda Încercării unei lovituri de stat împotriva lui Erdogan date de occidentalii & CIA …numai vorbim de înarmarea Siriei …poate ați băut apă dupa Radu Tudor de scrieți un asemenea articol ….

  7. Auzi ce-l ustura pe un roman-daca SUA mai pot tine sub bocanc omenirea! Roman sadea.

  8. (I): Nu, @Marchievici draga: faci propaganda si nu-ti iese pasienta. 1. Povestea „îndiguirii” unui ALIAT ÎN WW2 vine din partea (national)-socialistilor („DEMOCRATILOR”) americano-POLONEZI: a fost „ideea” colaboratorului Brzezinski, la vremea unui presedinte contestat, Jimmy Carter. Brzezinski aducându-si prometeismul revansard, fascist, pâna-n SUA, la Casa Alba. Unde-un alt presedinte al SUA (Obama) îl mai si ridica la rang de precept NATO. 2. Crimeea-i teritoriu istoric rus. Hrusciov (= autorul crimelor „lui Stalin”, a se vedea, între altele, Holomodorul si CC-ul Republicii, decimat de Hrusciov), Hrusciov i-o „da” (fiindca tipul nu stia ce-i aia suveranitate nationala, dreptul POPORULUI, nu al tagmei jefuitorilor – adica a lui Hrusciov -, de dispozitie asupra teritoriului) Ucrainei. + ca peninsula, strategica, revine la Patria Muma-n urma unui REFERENDUM. Decât sa fi devenit alta baza militara americana (vezi Brzezinski, resucitat de Obama-fascistul, fiindca asta era soarta Ucrainei, dupa „revolutia portocalie” la care-au pus umarul de vreo câteva miliarde de $ … din bani PUBLICI americani, nici macar personali, Nuland, Mc Cain, Biden, Obama …). 2. Habarovsk si „protestele” „împotriva lui Putin”. Minti cu nerusinare. Navalnîi coruptul (dat în urmarire internationala de Interpol, Franta) si MAFIA secesionista din regiune-au pierdut demult partida. Tie ti-ar conveni ca Transilvania, CUMPARATA DE ROMÂNIA, sa-si declare secesiunea? 3. Lukashenko n-a fraudat alegerile din Bielorusia. Macron si Merkel – vezi COMISARUL EUROPEAN NEAMT, dupa care se-ascund si-alta nemtoaica, Von Der Leyen, presedinta Comisiei, si-un imbecil criminal, Josep Borrel – de ce nu-i cauti biografia, sa vezi cu ce fel de pui de-al lui Salazar ai de-a face? -, s-au amestecat, însa, si se-amesteca-n mod nerusinat în afacerile unei tari straine.

  9. (II): China : e demult si bine plantata-n Siberia @Marchievici. Siberia chinezeasca. Populata de chinezi. Totalul populatiei Chinei fiind de 1 MILIARD 300 000 de MILIOANE de locuitori. Locul I economic mondial, în realitate. @Andy are dreptate. N-are nici un rost sa le faci propaganda unor gangsteri genocidari (americanii. „Cucerirea Vestului” = genocidul triburilor bastinase + furtul patrimoniului lor. PAMÂNTUL BOGAT ÏN ZACAMINTE AURIFERE, @Marchievici draga. Furat. Si-nca inutil, fiindca tipii n-au reusit sa-si mentina $ ca moneda de rezerva bancara mondiala. De prea multele falimente pe care le-au tot dat). De parca n-ai fi trait în România la vremea hold-up-ului americano-canadian asupra AURULUI MUNTILOR APUSENI, din România, si-al americanilor, asupra ZACAMINTELOR DE GAZ din Marea Neagra.

  10. Erata : Josep Borrel : demn succesor al lui FRANCO (scrisesem „Salazar”), implicat într-un scandal de CORUPTIE, care-l înlatura din viata politica nationala. Nu pricep cum de primul ministru si regele Spaniei sa-si fi asumat riscurile numirii unui Borrel în Comisia Europeana. Decât daca nu iau în seama franchismul bine-radacinat politic, pe de-o parte, si coruptia familiei regale, pe de alta. Indiferent ca Felipe s-ar apara. Sângele (Juan Carlos de … Bourbon, fiindca dinastia … spaniola e … frantuzeasca, vezi si Napoleon, razboiul de succesiune a tronului Spaniei), nu se face.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.