Singuri în faţa inundaţiilor: “Dumnezeu e prea supărat pe noi“

Deşi ministrul Internelor, Vasile Blaga, declara că autorităţile au reuşit să ţină sub control efectele inundaţiilor din ultimele zile, localnicii mai multor sate afectate din judeţul Teleorman susţin că la ei nu a intervenit nici o autospecială de-a pompierilor.Aproximativ 800 de gospodării şi 4.500 de terenuri din judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa şi Argeş au fost afectate de inundaţiile şi alunecările de teren din ultima săptămână. Acesta este ultimul bilanţ realizat de Inspectoratul General pentru situaţii de Urgenţă (IGSU), care a intervenit cu câteva sute de pompieri, pompe şi autospeciale. Cu toate acestea, mai multe sate din judeţul Teleorman nu au beneficiat de ajutorul autorităţilor, oamenii fiind nevoiţi să se descurce singuri, cu găleţi, butoaie şi pompe învechite.

La doar 15 kilometri de oraşul Roşiorii de Vede, comuna Drăcşenei a devenit una dintre cele 15 localităţi teleormănene afectate de inundaţii: revărsarea pâraielor Burdea şi Drăcşenei a făcut ca majoritatea gospodăriilor şi drumurilor de aici să fie acoperite de ape. În plus, prognoza meteo pentru următoarele zile nu le dă prea mari speranţe localnicilor, care ajung să creadă că nenorocirea lor este un semn de la divinitate.

„Dumnezeu vrea să ne spălăm păcatele“

Abia externată din spital, tanti Maria, în vârstă de 73 de ani, s-a văzut singură în faţa dezastrului pe care l-a găsit acasă. “Mi-am pus mâinile în cap când am văzut cum arată gospodăria pentru care am muncit o viaţă întreagă. De devale a urcat toată apa. Livada şi grădina sunt acoperite, iar beciul e plin ochi de apa care se infiltrează din pământ. Practic, indiferent câte găleţi scot, apa vine pur şi simplu prin pereţi, de peste tot. Îmi este frică să nu cedeze şi casa din cauza beciului“, a spus plângând tanti Maria.

Deşi fusese internată pentru tratarea problemelor de la coloană şi genunchi, bătrâna a ajuns să care cel puţin 100 de găleţi pe zi. “Simt că nu mai am putere, suflu greu, dar n-am ce face. D-abia urc şi cobor scările, dar sunt singură, dacă nu le fac eu, atunci cine? Am pus în beci şi pompa pentru grădină, dar este veche şi «nu face mare brânză»”.

Din păcate, ca doamna Maria sunt zeci de alte femei şi bătrâni care au fost nevoiţi să se descurce fără ajutorul autorităţilor. “Ei (autorităţile – n.r.) poate cred că la noi nu e atât de grav. Dar nu a venit nimeni să inspecteze. Ce fac, se uită în gura primăriilor?“, adaugă indignată o vecină. Potrivit localnicilor, aici, nici o autospecială de-a pompierilor nu le-a venit în ajutor, astfel că bătrânii satului au ajuns să creadă că Dumnezeu îi lasă să se căiască pentru păcatele lor.

“Dumnezeu e prea supărat pe noi, căci păcătuim mult şi de-aia nu vine nimeni. Cum nu pot să scot apa din curte, o las în plata Domnului, să facă ce-o vrea. Păsările le-am închis în pătul, iar porcul l-am scos din grajd că venise apa mare şi bietul animal ţipa cât îl ţineau bojogii“, a adăugat tuşa Floarea.
 
IGSU: Primăria nu ne-a solicitat ajutorul

Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial pentru Situaţii de Urgenţă din Teleorman precizează că, deşi Consiliul Local al comunei Drăcşenei a întocmit un raport al daunelor înregistrate (terenuri inundate şi un podeţ rupt), pompierilor nu le-a fost cerut sprijinul. În plus, IGSU susţine că niciun localnic nu a sunat la 112 pentru a face vreo sesizare în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.