Sinteză AFP: Liderii lumii în vreme de coronavirus

În noianul de știri despre coronavirus, în care locul principal îl ocupă, firesc, datele statistice referitoare la numărul victimelor sau noile țări afectate, se mai află și cele despre principalii lideri ai lumii, care, fie în carantină autoimpusă, fie izolați cu forța, au fost obligați să-și modifice stilul de muncă, petrecându-și timpul între telelucru, videoconferințe și ieșiri în decor, cu diverse scopuri, obligați de fișa postului, sau, de multe ori, din motive de publicitate, pentru că, oricât de delicată și complicată ar fi situația, ei nu se leapădă de viciile politicianismului.În paralel, aș nota două evenimente deosebite: numeroși italieni, foarte supărați de laxismul și superficialitatea cu care liderii UE, în frunte cu președinta CE, nemțoaica Ursula von der Leyen, au tratat criza din țara lor au dat foc steagurilor Uniunii, episoade pe care le-am mai consemnat doar în țări din Orientul Mijlociu, cu drapelul americane, când pe acolo avea loc o răbufnire la adresa SUA. Nu putem trece cu vederea nici confruntarea foarte dură, cu accente de inamici înrăți, dintre premierul ungar Viktor Orban și aceiași mahări din UE, în frunte cu liderul popularilor europeni Donald Tusk, provocată de modul „dictatorial” în care, potrivit celor de la Bruxelles, politicianul de la Budapsta înțelege să trateze criza provocată de coronavirus.

Revenind la felul cum acționează liderii lumii în fața pandemiei, pe această temă, agenția France Presse a realizat o sinteză la care am adăugat unele ultime amănunte și câteva observații și pe care o prezentăm în continuare.

ANGELA MERKEL

Cancelara Germaniei, în vârstă de 65 de ani, a ieșit vineri, 3 aprilie, din carantina de 14 zile petrecută la domiciliul său berlinez, și a mers la birou, de unde gestionează problemele țării prin video și audioconferințe. Ea se autoizolase după contactul cu un medic, care, ulterior, a fost descoperit infectat cu virus. I s-au făcut teste, toate negative. După terminarea carantinei a ieșit la cumpărături, fiind fotografiată într-un supermarket împingând chiar ea coșul cu verdețuri, jambon patru sticele de vin și hârtie igienică, produs despre care zisese recent că unii germani îl cumpără în neștire.

După carantină, Merkel își face singură cumpărăturile, din care nu lipsește vinul

Aflată la final de mandat și într-o situație delicată, Merkel ar putea adeveri vorba potrivit căreia „tot răul e spre bine”, ea putând avea o ieșire glorioasă din scena politică, dat fiind că. dintre statele UE, Germania celei poreclite „madam Nein” este gestionată cu evident succes în lupta cu pandemia coronavirusului. Potrivit site-ului fr.statista.com, la 3 aprile, Germania avea 1.122 de victime, fiind pe locul 10 între țările liumii în care virusul a făcut victime.

BORIS JOHNSON

Boris Johnson, un premier testat pozitiv și cu dificultăți în gestionarea crizei

Primul ministru britanic s-a izolat la reședința sa oficială – Downing Street – după ce, la 27 martie, fusese depistat pozitiv, cu simptome ușoare.Vineri, 3 aprile, el a anunțat prelungirea carantinei dincolo de cele șapte zile recomandate de medici, spre a scăpa de simptome. Companioana sa de viață, Carrie Symonds, însărcinată, nu locuiește alături de el în această perioadă. Boris Johnson a condus un consiliu ministerial prin videoconferință. Pe Twitter el postează video în care se filmează dând asigurări concetățenilor că este în contact constant cu miniștrii cabinetului și cu autoritățile sanitare. Se află într-o situație mai mult decât delicată în lupta cu pandemia, țara sa testând zilnic de vreo șapte ori mai puține persoane decât Germania, în vreme ce și la capitolul victime comparația este la fel de zdrobitoare: 3.605 decese, în Marea Britnie (locul 5 în lume) , față de 1.122, în Germaniia, la 3 aprilie seara, potriivit site-ului fr.statista.com.

JUSTIN TRUDEAU

Izolat, premierul canadian conduce țara prin telemuncă din reședința sa oficială Rideau Cottage din capitala țări, Otawa, decizie luată după ce, la 12 martie, soția lui, Sophie Gregoire, a fost diagnosticată pozitiv. Zilnic, la 11h15, el iese pe peronul reședinței și ține o conferință de presă, anunțând noile măsuri pentru momentu respectiv și dă amănunte despre familia sa. El a precizat că nu are nici un simptom. Călătoriile fiind suspendate în țară, Trudeau nu a apărut niciodată în public purtând mască.Vindecată oficial, la 28 martie, soția lui a dus cei trei copii ai lor la reședința de vară a premierului.

Premierul canadian, la una dintre desele lui conferințe de presă

Aflat singur la Rideau Cottage, Justin Trudeau continuă telemunca, spre a da un exemplu compatriților, pe care îi imploră zilnic să stea în case pentru a limita propagarea virusului.În seara zilei de 3 aprilie, fr.statista.com informa că, în Canada, s-au înregistrat până acum 173 de decese – locul 18 în lume.

DONALD TRUMP

Testat negativ în două rânduri, președintele american în exercițiu și-a anulat mai multe mitinguri din campania sa electorală, programate în diverse locuri din țară. El este într-o situație delicată atât din cauza pandemiei, situația din SUA degenerând rapid, cât și în competiția cu cel ce ar putea fi contracandidatul său democrat la scrutinul prezidențial din noiembrie, Joe Biden, care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, ar avea un avantaj de 7-8 procente.Totuși, Trump a făcut o scurtă vizită la o bază navală din Virginia, dar, în restul zilelor stă la Washington, îndeosebi la Casa Albă.

Șeful Casei Albe vrea repede un vaccin împotriva coronavirusului

Zilnic ține un briefing de presă, urmărit în direct de milioane de telespectatori. Ca de obicei, dă mesaje pe Twitter, în care oferă date, și face mereu declarații la canalul TV Fox News. Mai nou le-a recomandat concetățenilor să poarte mască, dar a adăugat că el nu va face așa ceva. De notat că, după ce, luni, 30 martie, a avut o convorbire telefonică cu Putin, după două zile, Rusia a trimis în SUA un avion Antonov-124 cu ajutoare – măști și echipament medical. Până la 3 aprile, seara, în SUA se consemaseră 6.099 de victime, țara fiind pe locul 3 în lume la acest capitol.

VLADIMIR PUTIN

Și președintele rus, care are 67 de ani, a optat pentru telemuncă la reședința sa din Novo-Ogarevo, de lângă Moscova. Face în mod regulat teste medicale, ca și cei din anturajul său apropiat, și, potrivit biroului de presă, se comportă bine. Totuși, marți, a apărut unele zvonuri despre sănătatea lui, după ce s-a anunțat că a fost descoperit pozitiv medicul șef de la spitalul Kommunarka, pe care-l întâlnise recent. În cadrul unei vizite foarte mediatizate în acel spital, Putin i-a strâns mâna medicului-șef înainte de a îmbrăca un combinezon de protecție pentru a-i vizita pe bolnavii de Covid-19.

Liderul de la Kremlin la prima videoconferință cu miniștrii săi

Miercuri, televiziunea moscovită l-a aratăt în timp ce ținea prima lui videoconferință cu membrii guvernului. Cu cele 34 de victime recenzate de site-ul amintit, Rusia se află pe locul 43 între statele lumii în care s-au înregistrat decese cauzate de coronavirus.

EMMANUEL MACRON

Dintre liderii vestici, președintele francez s-a agitat cel mai mult în actualul context complicat provocat de pandemie. A demonstrat că ține în mâini frâiele guvernării, dar acest lucru trebuie să-l aprecieze concetățenii la sfârșit, când acesta va fi, și după cum va fi. Nu s-a testat, pentru că, afirmă anturajul lui, „nu are simptome”. Deși Franța este izolată, el iese frecvent în Paris pentru a se întâlni cu cei care acordă îngrijiri medicale, cu cercetătorii științifici sau cu simplii muncitori. Salută în stil indian și nu poartă mască cea mai mare parte din timp. La Palatul Elysee, sediul președinției, unde 90% din membrii personalului lipsesc, nimeni nu are mască, potrivit discursului oficial ce consideră inutil portul acesteia, în afara bolnavilor simptomatici și a celor care-i îngrijessc.

Macron ( în centru) într-una dintre întâlnirile sale de lucru

Potrivit presei pariziene, la Palatul Elysee s-ar fi consemnat cazuri de contaminare. De la începutul lunii martie, acolo s-au montat bariere, s-a impus distanța fizică de un metru, sunt curățate clanțele ușilor și birourile, la intrarea în imobil este gel de dezinfectare, ca și în birouri. Fotograful oficial al lui Macron a postat pe Twitter o poză a președintelui în timp ce se spală pe mâini.Cu cele 5.387 de victime înregistrate de site-ul amintit pănă la 3 aprilie, Franța ocupă locul 4 între statele lumii în care virusul a provocat decese.

SHINZO ABE

Ca și președintele francez, premierul japonez Shinzo Abe a fost foarte vizibil în timpul crizei provocate de pandemie, el apărând și de mai multe ori pe zi în fața Parlamentului, spre a face declarații.

Premierul nipon, cu mască, în Dietă

Ultima oară a purtat mască. În cele mai multe dintre week-end-uri convoacă conferințe de presă în care este foarte generos cu înformații despre evoluția crizei în țara sa, în care, potrivit sursei amintite, la 3 aprilie, erau 63 de victime – locul 27 de pe glob.

GIUSEPPE CONTE

De la începutul crizei care a îndurerat Italia cel mai mult dintre țările lumii, premierul Giuseppe Conte și-a înmulțit intervențiile televizate pentru anunța noi măsuri luate la Palazzo Chigi, reședința lui oficială. Imagini cu duiumul îl arată în cămașă și cravată, vorbind la telefon sau în videoconferințe. Conte și colaboratorii lui păstrează aceleși reguli impuse în toată țara și respectă distanța fizică. În martie, el a declarat în „La Repubblica”, cel mai cunoscut cotidian italian, că nu a fost infectat, adăugând că este „supravegheat îndeaproape” de medicii săi.

Cel mai afectat lider mondial, premierul Conte, prezidează una dintre ședințele guvernului consacrate crizei

Unul dintre cei care-i asigură garda de corp a fost găsit contaminat, fiind internat în spital, scria ziarul „La Stampa”, dar serviciul de presă al guvernului a precizat că cei doi nu au fost în contact. În urma unei convorbiri telefonice Putin-Conte, Rusia a trimis în Italia 15 avioane militare cu echipe de virusologi, laboratoare medicale și alte echipamente. La fel au făcut Cuba, Franța și Germania. Potrivit site-ului amintit, cu cei 13. 915 decedați până la 3 aprilie, Italia ocupă locul prim în lume la capitolul vitimelor provocate de coronavirus.

XI JINPING

Dacă, la debutul epidemiei, era destul de discret, președintele chinez a apărut pentru prima oară purtând mască la jumătatea lunii februarie, atunci când Covid-19 făcea ravagii, el imitând majoritatea concetățenilor care se protejau astfel după debutul crizei. Inițial, șeful statului și partidului chinez a rămas mai mult la Beijing, exceptând o vizită în orațul epicentru al pandemiei – Wuhan – dar, în momentul în care situația s-a ameliorat, a început să circule în afara capitalei, încurajând concetățenii să-și reia activitatea normală. Jurnalele televiziunii de la orele 19h00 îl arată cu fața descoperită în timpul videoconferințelor gigantice cu sute de cadre din provincie sau cu liderii grupului G20, ori purtând mască, așa cum s-a întâmplat în vizita în uzine sau printre țărani. Prezidează reuniuni multe și

publică articole în presa oficială sau ține „discursuri importante”. Nu se știe dacă a fost testat, dar mai mult ca sigur, da. Deși Trump a vorbit despre „virusul chinezesc”, ceea ce a înfuriat teribil Beijingul, care a replicat dur, Xi Jinping nu s-a codit să-i telefoneze omologului american și să discute despre gravele probleme din SUA provocate de pandemia de coronavirus, oferind ajutorul țării sale. Dacă, un anumit timp după debutul crizei, China s-a aflat pe primul loc la numărul de victime, la 3 aprilie, potrivit site-ului citat, era pe locul șase între statele lumii în care s-au înregistrat decese provocate de virusul ucigaș cu epicentrul la Wuhan.

Împăratul roșu” de la Beijing purtând masca la Wuhan, pe 10 martie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Rasul CURULUI cum COMINTERNISTA ENGIE si-a inscenat „infectarea” ca si cum nu era suficient de infecta ca sa poata dispare
    din viata publica si sa mai urmeze un instructaj de front, „Scoala Lenin” in plin RAZBOI BIOLOGIC BOLSEVIC MONDIAL, precum Tatucul ei Stalin in iunie-iulie 1941 cand l-a atacat ILEGALUL BOLSEVIC Hitler, creatia cu limba de moarte a lui Lenin!!! „Contactul” cu medicul se pare ca s-a consumat cu pre zervativ, altfel fiind imposibil sa nu se infecteze, oricat de rea e carnea pe ea! In imagine nu se observa sticla de „Votca Gorbaciov”care a fost pusa culcat… Victimizare ordinara, dar la teutoni tine, ei fiind purtati de lesa de bolsevici pretz de DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE fara macar sa schelalaie…

  2. O singura observatie: „Coronavirus Europa. Cancelarul german Angela Merkel, la cumpărături după hârtie igienică și vin
    (Saturday, 21 March 2020, 21:31)aceiasi stire,exact aceiasi poza:)) Deci,sa nu discutam de 3 aprilie!
    Concluzia: in tarile care aveau masti,populatia s-a simtit mai confortabil decat in tarile care nu aveau masti..
    Purtatul mastii,dupa Herman Berkovits, medicul lui Beniamin Netanyahu,este obligatorie,multa vreme de aici inainte Destept om si provine din Romania!

  3. Singurul care nu va avea probleme este Macrou fiindca e tanar si lucreaza pe invers dupa ce a luat-o la greu pe cocoasa „dromaderului” de la vestele galbene. Mari probleme va avea sinistra sa sotie care bate la 65 de „anos”! Dar avand in vedere si luand in consideratiune ca, „la famme” are o imunitate mai buna, va trece si pestea acest virus! Mai nasol de nea Tari! Nu vor fi probleme la nea Ilici care deja a intrat in programul de imbalsamare pentru 1000 de ani ca Lenin!

  4. In loc sa-si foloseasca industria sa-si produca masti, ventilatoare, dezinfectanti si tot ce-i trebuie, stau ca prostii cu mana intinsa pe la chinezi sau aiurea. UE isi merita soarta, de piata de desfacere de parca nu sa produca nimica. Pana si aia prin Africa au inceput sa mai fabrice cate ceva. Mahării UE isi arata tot ce pot, adica nimic. Cu cata energie a fost in stare Macron sa agreseze vestele galbene, dar sa previna infestarile e zero. UE, e pe vine cu coronavirusul, dar stie sa traga la raspundere ca nu primesc refugiati, pe poloni, ungari si cehi.

    UE la cati bani are, industrie cu expertiza mai in toate domeniile n-aveau voie sa ramana cume e acum cu fundu-n balta, cersind.

  5. – Ai nostri pe unde sunt, ori nu-s lideri ?! Ori … sunt lideri numai la paguba ?!

  6. da’ de joianul „meu”, nimic? nu tu o vorbă despre look, bronz, tunsoare, grandiropă etc? Despre sufleţelul joianului, nu-i nevoie, că ştie toată lumea că e maro şi pute a scârnă de hienă…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.