Sistemele IT învechite, la mâna hackerilor

Spionajul cibernetic a fost un subiect aproape monden în cursul lui 2016. Specialiștii în securitatea datelor afirmă că moda se va păstra și în anul următor, când fenomenul va căpăta o și mai mare amploare. România va fi și ea vizată. Riscul țării noastre este generat cu precădere de zona instituţiilor guvernamentale, mai ales din cauza sistemelor informatice învechite, gradul de pericol fiind unul mediu, a atras atenția Ştefan Tănase, senior security researcher în cadrul producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Chiar dacă România are specialişti foarte buni în domeniul securităţii cibernetice, lipsa banilor face din instituţiile statului ţinte vulnerabile în faţa spionilor cibernetici, consideră Kaspersky. Avertismentul stă în picioare dacă luăm în calcul doar achizițiile softurilor de zeci de milioane de euro furnizate de firmele lui Sebastian Ghiță, dar și de către SIVECO. Acestea au crescut prin metoda tăvălug valoarea unei licențe și de 30 de ori, livrând în multe cazuri chiar și sisteme nefuncționale. Astfel, în loc să fie achiziționate licențe și softuri pentru toate unitățile de calcul, bugetul mic, dar și umflarea prețurilor au dus la achiziții minore și neconforme din punct de vedere al securității.

„Din punct de vedere al specialiştilor stăm foarte bine, bugetele mici ne fac vulnerabili însă în materie de soluţii hardware şi software, mai ales în cadrul instituţiilor guvernamentale. Lipsa update-urilor şi sistemele învechite sunt puncte slabe care pot fi exploatate de atacatori rău intenţionaţi“, a spus Tănase. Expertul a atras atenţia că magazinul online Google Play este folosit ca sursă de malware. Infractorii au reuşit să folosească magazinul Google pentru a distribui malware deghizat în aplicaţii legitime.

Anul viitor, pirații cibernetici vor ataca mai ales telefoanele mobile, astfel că vor exista campanii întregi de atacuri îndreptate asupra acestor dispozitive, estimează Kaspersky. Această tendinţă vine şi în contextul în care tot mai mulţi utilizatori folosesc telefoanele mobile pentru a face tranzacţii financiare şi pentru a trimite email-uri ce conţin informaţii importante. Un alt gen de atac care va afecta şi mai mult utilizatorii în 2017 este ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi le eliberează în schimbul unei recompense.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.