Sistemul spaniol de securitate va intra în colaps

Sistemul spaniol de securitate socială va intra în colaps în 2018. Publicaţia El Confidencial scrie că motivul principal ţine de plăţile către pensionari, care consumă 8,5 miliarde de euro la fiecare şase luni. Veniturile din contribuţiile sociale ale angajaţilor nu sunt suficiente pentru a acoperi aceste obligaţii de plată. Publicaţia citată arată că sistemul de securitate sociala nu mai poate plăti primele de Crăciun pentru acest an şi pentru anul 2017 decât în cazul în care statul ar veni cu o contribuţie extraordinară.

Începând din 2018, aceste contribuţii extraordinare ar trebui să devină regula pentru ca statul să poată asigura plata pensiilor şi a beneficiilor sociale.

Guvernul estimează că în acest an sistemul de pensii va înregistra un deficit de 1,1% din PIB (circa 11 miliarde de euro), în timp ce pentru 2017 se estimează un deficit de 0,9% din PIB.

În 2016, veniturile din contribuţiile pentru securitatea socială au fost cu 12,24% mai reduse decât estimările guvernului, un deficit mai mare decât cel din 2015.

Aceste evoluţii se datorează celor două alegeri legislative (alegerile la termen din decembrie 2015 şi cele anticipate din iunie 2016). Spania nu a a respectat ţintele de deficit stabilite de Bruxelles, pentru că guvernul popular al lui Mariano Rajoy a beneficiat de susţinerea popularilor europeni şi astfel Comisia Europeană a închis ochii, totul cu scopul de a da o mână de ajutor dreptei spaniole în faţa socialisştilor şi a partidului anti-sistem Podemos. Rezultatele alegerilor anticipate indică însă că ţara nu va putea fi guvernată decât de o mare coaliţie între populari şi socialisti, ce ar fi o premieră în istoria Spaniei democratice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.