”Situaţia din Palestina”, la judecată. State din Curtea Penală cer anchetă

Cinci state semnatare ale tratatului de instituire a Curţii Penale Internaţionale (CPI) au solicitat o anchetă cu privire la „situaţia din statul Palestina”, a anunţat procurorul său, care a confirmat investigarea crimelor comise de la atacul Hamas din 7 octombrie, informează AFP.

„Biroul meu a primit o sesizare cu privire la situaţia din statul Palestina de la următoarele cinci state părţi: Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia (…) Comore şi Djibouti”, a declarat Karim Khan.”La primirea sesizării, Biroul meu confirmă că investighează în prezent situaţia”, a adăugat el într-un comunicat.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în întreaga lume, a deschis o anchetă în 2021 cu privire la presupusele crime de război din teritoriile palestiniene, inclusiv comise de forţele israeliene, Hamas şi alte grupuri palestinieni armate.

Karim Khan a spus că mandatul său se va aplica presupuselor crime comise în timpul războiului actual. Dar echipele sale nu au putut intra în Gaza şi nici în Israel, ţară care nu este membră a CPI.

Experţii juridici au declarat pentru AFP că ambele părţi ar putea fi acuzate de crime de război.

Africa de Sud a precizat că a depus această sesizare,”alte ţări împărtăşind aceleaşi preocupări”, astfel încât CPI să acorde „o atenţie urgentă gravităţii situaţiei actuale”.

Pretoria „încurajează în continuare alte state părţi la Statutul de la Roma să se alăture sesizării sau să trimită sesizări separate în mod independent”, adaugă comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe sud-african.

Un stat parte poate sesiza procurorului o situaţie în care una sau mai multe infracţiuni din competenţa Curţii par să fi fost comise, solicitând procurorului să investigheze situaţia în scopul de a determina dacă o anumită persoană sau persoane ar trebui să fie acuzate de comiterea unor astfel de crime, a amintit magistratul britanic.

„De la începutul mandatului meu în iunie 2021, am înfiinţat pentru prima dată o echipă dedicată pentru a avansa ancheta asupra situaţiei din statul Palestina”, a spus procurorul.”Biroul a colectat un volum semnificativ de informaţii”, a subliniat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Noroc cu Turcia care a oprit genocidul partial. Sa inceapa cu declaratia initiala a lui Netaniahu Blinken unii evvreii din servicii apoi solidarizarea cu genocidul a Antena 3cnn cu Bogdan Chiriac Gadea Radu tudor si a unor fosti securisti…care militau toti pentru omorarea civililor.

  2. Palavre !
    Chiar dacă Ghiuri și Bibi se urăsc de moarte, ONG-ul $oro$iZd numit pompos CPI nu va face decât jocuri de imagine.
    Corb la corb nu-si scoate ochii, măRog !…😜

  3. A cerut Comore,Bolivia……….pentru astazi am ras destul.

  4. ONG-urile sunt o modalitate de influență și control a țărilor mici de către SUA. Nu vă mai îmbătați cu apă rece, nu prea există în lume democrație. Cuvinte mari pentru a păcăli popoarele.

  5. @Cutean G. Comentariul tău spune tot despre ce e în mintea ta ! Și de ras , ai ras de deștept ce ești! Dacă nu cumva erai în vreun târg și nu știai ce-i cu tine acolo ! Ce e de ras ? Dacă depunea România, tot asa radeai ? Tot asa , pentru esti deștept! Cu ce ar fi fost mai breaza România decât Bolivia ?

  6. Astept cu mare interes sa aflu ce pozitie are Aurescu… de capra sau de sectia de porcusori a CSM/ICCJ „fapta nu egzista”

  7. In cazul cand va fi judecata situatia de azi din Palestina,atunci Beniamin Netanyahu si Statul Israel vor fi declarati CRIMINALI de RAZBOI !!.
    Dar CPI nu va avea „curaj” sa inceapa un PROCES international impotriva Israelului !.

  8. Statul Palestina nu există și nu va exista decât după dispariția ovreilor din zonă, ..ceea ce se va petrece prin imigrația lor în locurile pașnice. De altfel care tribunal va judeca o gașcă care are lumea la butoane…

  9. Cât decartează guvernul român pentru aceasta acțiune? E obișnuință politica sa decarteze unde nu trebuie, unde nu are legătură cu Romania noastră!

  10. Cutean Georgica spune:
    18 nov. 2023 la 9:13 ———-Esti penibil si caraghios cu opinia dumitale .

  11. Decat sa-l condamne pe Netanyahu mai bine-l condamna pe Putin (… pentru fapte moral egale , dupa fapta si rasplata …ISRAELULUI daca su RUSIEI)

    Parerea mea ca evreu e ca si NETANYAHU trebuie pedepsit nineinteles doar daca a provocat moarte civililor , ca Putin la Ukrani …
    persona as zice ca sa tia si cont de numarlum mortilor fiecaruia ( vorbesc de CIVILI !)

    NETANYAHU nu scpa de condamnare lafe cum n-a scapat PUTIN …asta insemna ca in ISRAEL ii vor putrezi oasele (in parnaie!) orice tara memebra trebui sa-l inchida daca-i gasit condamnabil !

    BINEINTELES daca va fi gasit NEVINOVAT DE MOARTEA a ZECI DE MII DE CIVILI atunci poate sa fie liber mai departe Byby insa
    sa se rejude procesul rusnacului altfel CURTEA isi pierde credibilitatea si
    o sa fim dinnou NOI evreii invinuizi ca … pe altii pedepsim insa noi la fel ca americanii nu vrem sa fim judecati de altii !

    SHALOM ! (mie-mi pare vinovat Byby desi se poate sa ma si insel de-aceea nu-l numesc direct GENOCIDAR …sa-l numeasca CUTRTEA !) PUP !

  12. Vinovatul indirect al genocidiul palestinienilor de catre evrei e Zelenski. Efectiv, el a promis lui Netanyahu ca il daruieste Ucraina sa stabileasca „Marele Israel” acolo si unde ar putea migra evreii.

    Dar, cum Zelenski a pierdut razboiul, Netanyahu nu poate decit sa bage evrei care ajung in Israel in teritorul palestinian, chiar daca pentru asta trebuie sa- i omoara pe toti palestinieni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.