Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, aceasta fiind şi ultima mare sărbătoare religioasă a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului.

În a opta zi a lunii noiembrie a fost creată lumea, iar Biserica prăznuieşte soborul celor nouă cete ale sfinţilor îngeri, sfinţi care se vor aduna în ziua judecăţii Domnului chemând pe aleşii Lui din cele patru vânturi: „(…) Şi va trimite pe îngerii Săi cu glas de trâmbita şi vor aduna pe aleşii Lui din cele patru vânturi, adică de la răsărit, de la apus, de la miazăzi şi de la miazănoapte.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat şi poartă în mână o sabie cu vârful îndreptat spre pământ, fiind aşezat de Creator în fruntea războiului îngerilor credincioşi, principalul protector al oştirii creştine.

Numele său înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu?”. “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!” sunt cuvintele acestui înger prieten şi ocrotitor al oamenilor, rostite către tot soborul îngeresc şi care se cântă şi astăzi în fiecare Liturghie:

„Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi şi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. (Fiindcă dintre aceştia au fost şi cei ce au căzut, şi din îngeri luminaţi, s-au făcut diavoli întunecaţi, pentru mândria lor). Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiţi şi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor şi din înălţime au fost aruncaţi jos în adânc. Să luăm aminte, cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineaţa şi s-a sfărâmat pe pământ”.

Înainte de facerea lumii, Mihail şi îngerii s-au luptat cu Lucifer din cauza răzvrătirii acestuia împotriva lui Dumnezeu. Lucifer, considerat unul dintre cei mai frumoşi îngeri, a fost învins şi aruncat din Cer ajungând demon, asemenea celor care l-au urmat, devenind duşmanii mântuirii.

Toţi cei morţi vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail, arată Scriptura.

Arhanghelul Mihail i-a călăuzit pe Lot şi familia acestuia la ieşirea din Sodoma, a acordat protecţie poporului lui Israel, i-a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon şi tot el l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă cheile Raiului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi.

Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătăţii şi milei dumnezeieşti. În iconografia ortodoxă, Sfântul Arhanghel Gavriil apare purtând în mână un crin alb, simbol al bucuriei şi binecuvântării. Numele Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”, numele său purtând marca vestirii că Dumnezeu se va face bărbat, luând fire omenească.

Arhanghelul Gavriila fost cel care a vestit Sfinţilor Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului şi a adus Fecioarei Maria vestea cea bună a naşterii Mântuitorului.

Păstorilor le-a arătat că s-a născut pruncul Iisus, iar pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit ca să nu se îndoiască de nimic, a îndrumat Sfânta Familie în Egipt şi a adus mironosiţor vestea Învierii Domnului. Potrivit tradiţiei creştine, Arhanghelul Gavriil este martor al Învierii Domnului, fiind cel care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos.

Uşile altarelor bisericeşti poartă chipul celor doi arhangheli, Mihail fiind pictat pe uşa din nord, iar Gavriil pe cea din sud.

Sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinţilor Mihail şi Gavriil este dedicată pomenirii morţilor, când credincioşii împart de pomană şi aprins lumânări pentru sufletele lor. Se aprind însă lumânări pentru cei vii care speră să fie astfel călăuziţi spre rai.

Simbol al luptei împotriva răului, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Peste 1,3 milioane de români poartă numele acestor sfinţi. La multi ani tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 510 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.