Socoteli neterminate din 4 martie

sursa foto: https://www.muzeuldefotografie.ro/

Seara de 4 martie 1977 m-a prins în afara Bucureștilor. Dormeam într-un tren spre Craiova. Între ultimii pasageri care coborau cu groază, unul m-a prins de umăr și mi-a zis: „Coboară că-i cutremur“. Cîmpul orbecăia ca și noi la cerul înnorat. După o jumătate de oră de așteptare, conductorul a zis: „Gata, hai să mergem! Avem liber“. Asta înseamnă că pînă ajunge la Craiova nu mai vine nici un cutremur. Unii n-au vrut să plece. Poate urmează o replică. Așa-i la cutremure. Vin unele după altele ca mistreții. Întîi, porcii mai mari și, la urmă, puii.

Am ajuns la București a doua zi spre amiază. Voiam să văd centrul. De la Gara de Nord la Universitate, am mers pe jos, cu gustul de moloz plutind în aer și scrîșnind enervant din dinți și cu mirosul de cîrpă arsă în nări. Pe măsură ce mă apropiam de strada Brezoianu, unde cîndva se aflase sediul revistelor Viața studențească și Amfiteatru, mirosul de ars avea un iz de crematoriu. Un bloc căzut fumega. Se auzeu plînsete. Pe bulevardul 6 Martie, acum Regina Elisabeta, coborau deja camioane încărcate cu moloz. Nu aveam voie să trecem. Nici rude, nici ziariști, nici gură cască.

-Au murit mulți! Sunt victime nenumărate!

Nimeni nu știa cîți. Treceau mereu salvările. Și dube cu soldați și milițieni. Și toți vorbeam în grupuri mici și ne întrebam dacă am putea să dăm o mînă de ajutor la căutarea de supraviețuitori. Miliția ne-a alungat cu un ferm

-Este periculos, tovarăși!”

Am urcat spre hotelul Bulevard și spre Casa Centrală a Armatei (Cercul Militar național). Casele vechi arătau ca niște statui de ipsos de pe care căzuseră hainele și decorațiunile. Se vedeau oasele, armăturile ruginite, grinzile crăpate, tocăraia aruncată din pereți. Pe trotuare, omenii împărțeau pahare cu apă, aduse cu sticla și cu bidoanele de cine știe unde. O solidaritate pe care n-o mai văzusem decît la inundații se simțea în gesturile fiecăruia. Parcă eram rude, frați, cunoscuți de cînd lumea. O punte invizibilă se ridica între noi peste frica de moarte și la gîndul unui nou cutremur. Cei mai în vîrstă făceau deja comparații cu dezastrul din ’40.

-Ăsta a fost mult mai puternic!

Alți comentau întoarcerea în grabă a lui Nicolae Ceaușescu. Cică s-ar fi întors după miezul nopții.

La intersecția cu Calea Victoriei, am dat de un milițian la care legitimația de ziarist a avut trecere. M-a lăsat să intru în zona cea mai afectată. Așa am apucat să ajung pe strada Eforie. Tot colțul de peste drum de Poliția Capitalei era varză. Se vedea prin birouri și prin apartamentele oamenilor. Încă nu ajunsesem și nu știam nimic de blocul din strada Colonadelor. Abia a doua zi am aflat de Toma Caragiu și de Alexandru Bocăneț. De la Librăria Universității și pînă la Biblioteca Centrală de Stat, pe toată strada Academiei și pînă în Lipscani n-am văzut decît clădiri gata să cadă, cu pereți sparți, cu ferestre sărite din zid, cu betoane crăpate și cu grinzi atîrnînd ca niște oase ieșite din dărîmături.Toată zona din preajma clădirii Universității pînă spre clădirea Băncii Naționale a României arăta înspăimîntător. Imobile din perioada interbelică și chiar mai vechi, cu valoare istorică, de pe strada Grigore Caranda, fosta zonă financiară a Bucureștilor, stăteau în cîrje, parcă abia rezistau pe un picior și într-o proptea. Un fel de oraș lovit de război se întindea peste tot. În sinea mea, îmi ziceam că pică în cîteva zile. Pentru mine, toată zona veche din jurul PBNR, plus Lipscanii și Smîrdanul plîngeau cu tencuiala alunecată pe trotuare, cu țevi sparte și cu ape prelinse pe zidurile mirosind urît, o putoare de moarte pe care Bucureștii n-au mai avut-o de atunci încoace. Acolo, peisajul te trimite cu gîndul la demolări, la reconstrucție, la consolidări imposibile, la evacuări.

Centrul Vechi, azi o zonă turistică fierbinte, mi s-a părut a fi zona cea mai rănită a Bucureștilor.

O bună bucată de vreme, mai bine de un an, multe clădiri au rămas goale. Fuseseră evacuate în acele zile și așteptau o decizie de la primărie și de la „tovarășu”. Cele care mi s-au părut de nesalvat au fost în cele din urmă trecute de pe lista demolărilor pe cea a consolidărilor. Și mai tîrziu, de pe a consolidărilor, pe una mult mai lungă, a clădirilor igienizate, spoite cu o smoală neagră peste crăpături și cu cîțiva buiandrugi dublați sau cîrpiți. Și la urmă, rezugrăvite pe interiorul scărilor de locuit!

În multe dintre clădirile din Centrul Vechi timpul și rasolul reconsolidărilor așteaptă o încheiere a socotelilor.

 

Sursa foto https://www.muzeuldefotografie.ro/

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

35 de Comentarii

  1. aveam 7 ani. mama si tata nu si-au dat seama ce este. ei s-au speriat apoi, tata m-a luat in brate, am stat intai toti in cadrul usii, apoi cand a trecut (a durat foarte putin, insa miscarea a fost verticala puternica) am coborat toti in fata blocului. o mare de oameni. nu a cazut nimic prin casa – bloc facut de ceashk – desi avea 10 etaje, bine facut. am avut noroc ca a fost scurt cutremurul. a cazut o vaza si s-a inclinat ciudat icoana Fecioarei Maria. Cam atat. Apoi au inceput telefoanele: FUNCTIONAU! acum, ar cadea „retelele” satanei imediat – pariu! nici casele vechi nu au cazut, alea facute tzapan cu ziduri groase din caramida. ceva calcane au mai cazut. au cazut masiv blucrile vechi interbelice din Centrul Bucurestilor…a murit Toma Caragiu si multi altii. cativa cunoscuti si prieteni, care locuiau tot in blocurile interbelice, prin centru. zici ca a fost „mana” – experiment rusesc comnadat de ceausila sa contruiasca in draci blocuri cenusii. asa s-a umplut tot Bucurestiul de blocuri.

  2. ‘ Vino Repede Acasă Nicule Capitala E Avariată ‘, la fel de actuală ca și-n 1977, oricare ar fi personajul din rolul lui Nicu.

  3. Asta inseamna un bloc cu structura de rezistenta buna. Scheletul din beton este intact, nu praf si pulbere ca in Turkaletzia, unde blocurile s-au naruit ca o balega in ploaie.
    Si atentia acesta a fost un bloc construit prost. Celelalte din jur sunt intacte, desi sunt din perioada interbelica……[Rumburak]

  4. Analizand cu cinism astfel de catastrofe mai toti afirma ca suntem la mana lui Dumnezeu. Constatarea vine din intelepciunea populara. Oricand poate veni un cutremur si mai puternic si decat acest ultim din Turcia care a produs atata suferinta. Iar cand te afli stabilit pe o astfel de falie cu antecedente ce poti face intr-o astfel de eventualitate? Sa darami si sa reconstruiesti totul de doua,trei ori mai durabil chiar si decat cladirile care au rezistat? Ar fi o solutie cat de cat acceptabila. Dar ar inseamna costuri enorme si preturi care ar face orasul respectiv pustiu si apoi parasit. Gandind la fel s-ar pune intrebarea daca alte locatii acum considerate sigure n-ar deveni la fel de nesigure intr-un viitor imprevizibil? Este cert ca cei care locuiesc in imobilele cu bulina rosie inca neconsolidate stiu doar ei ce-i in sufletul lor dar exista speranta universala ce ne caracterizeaza pe toti ca ce-i rau nu se va intampla acum. Si din nou revenim la mila lui Dumnezeu. Orice mare aglomerare urbana este pasibila a fi lovita de catastrofe (nu neaparat cutremure) cu urmari tragice. Si totusi oamenii se inghesuie acolo. Cei traitori in casele asezate direct pe pamant au un procent mult mai mare de salvare si deci supravietuire.

  5. Atunci era ordine si disciplina, statul era puternic economic, doar decizia politica trebuia luata! Azi, Doamne fereste, puterea economica este la multinationale, decizia politica la altii si noi la mila soartei!!

  6. „câmpul orbecăia”??…mde..
    Turcii au furat și au înșelat major la materiale, au rasolit la planurile de rezistență… cică sa mergi la ăștia in vacanță…bleah.

  7. Se afirma ca in cazul unui cutremur spre limita, in toata tara ar ramane dintre cladirile foarte inalte doar doua: Casa Poporului si Catedrala Mantuirii Neamului. Pentru ca au fost construite ca sa reziste drept marturie peste veacuri. Dar nici o tara din lume nu poate construi doar unicate. Pacat de palatul parlamentului ca este spurcat de cei care s-au perindat si se perinda pe acolo.

  8. Cam multe referiri la apelativul ”tovarase”, in sens peiorativ, bineinteles. Tot mai e la moda sa te legi de ceea ce candva tinea loc de ”legitimatie de trecere” la unii ”tovarasi”?

  9. Dle Nistorescu, credeti ca daca se produce un cutremur de peste 7 grade pe scara richter vor mai rămâne în picioare cartierele rezidentiale din pipera ?…sau construite aiurea prin toate mahalale bucureștiului?…
    Credeți că dezvoltatorii de imobiliare n-au aceeași rețetă ca otomanii?…

  10. @ ramburace, nu pot sa nu te întreb: bă ramburace, de ce ești tu așa de prost ? Blocul din poza pe care-l lauzi tu era blocul „Dunărea” și a avut o structură de rezistență așa de „bună” că a omorât la cutremur zeci de oameni ! Iar în alea din jur, alea „intacte”, nu ți-ai dori sa stai chiar daca au mai fost cârpite după cutremur ! Bă, chiar mă întreb, cum de te lăsa Dumnezeu sa respiri ?!

  11. Imi amintesc ca prin 2007 am borbit cu un arhitect din bucuresti si, culmea, a spus ca in bucuresti, casele sunt niste cutii de carton plasate pe pamant cu baza de sustinere in bete de chibrit, niciodata stabile. Cumva e altceva demonstrabil in practica in afara de constatarea acelui arhitect? Nu cred! Ba mai mult, cred ca se vor muta capii la iasi, locul sigur pentru desfatare si ologeala.

  12. „Completări” la amintiri din copilărie.
    – Blocurile acelea „cenușii”, construite ” în draci”, au fost și sunt locuințe pentru milioane de români ! Sub presiunea cererii sociale, înțeleasă de regim, marea majoritate modeste dpdv confort-calitate, unele chiar sub orice nivel minim acceptabil (confort 2, 3, după standardele epocii) E drept, date gratis, puține contra cost.
    – Acele blocuri de confort 1, ni s-au vândut, după 1989, la prețuri derizorii, deși în prezent se vând cu mii de euro.
    – Comparând epocile, pe „ceausila-ceaska”, cum ii zici tu, cu kgb-istu/țapu/chioru/dulapu, cum au fost „botezați” următorii, blocurile comuniste s-au dovedit f. rezistenta la cutremur (în București, parcă, doar unul s-a înclinat) Am îndoieli privind rezistenta celor din epoca democrată. Cât privește comparați a cantitativă între epoci, nu vreau să gândesc ce se întâmpla dacă nu aveam milioanele „comuniste”

  13. Ungure, asa vorbesti de parca asta le-ai dori locuitorilor Bucurestiului. Este sau prostie nativa sau ura tot nativa. De unde stii tu cum au fost construite noile locuinte?

  14. @ Valentin: Asa este, la parter avea un restaurant mare iar la mezanin (s-ar putea ca Ramburac sa nu stie ce-i ala) un bar elegant cu geamuri pe toata deschiderea de unde vedeai bulevardul. S-a prabusit exact fatada dar structura de rezistenta a fost atat de avariata incat blocul a fost demolat de tot in saptamanile ce au urmat. Blocul Turist de la Romana a avut cazuta fatada ingusta dinspre ASE dar a fost taiata si refacuta, restul cladirii avand structura sanatoasa. Multi care il vad prima data nu realizeaza schimbarea.

  15. Eram la Brașov într-o excursie, cazat împreună cu un alt coleg la hotelul „Postăvarul”!! Deabia ațipisem pentru că eram obosiți după o zi plină când mă trezește colegul zicând că e cutremur ! Când am coborât pe scări, care cum eram , unii(ele) chiar în pieile goale, am găsit la ușa de iesire, una batantă, un maldăr de trupuri căzute peste care am trecut sărind cei care eram mai sprinteni (n-am văzut pe nimeni să-i ajute pe cei căzuți) . În fața hotelului era o mașină prinsă sub dărămăturile căzute ( din fericire doar ornamentele fațadei hotelului , el rămânând în picioare) din care a scăpat un singur om. După un timp ne-am strâns toți în Piața Sfatului , la Biserica Neagră și am așteptat acolo câteva ore bune.
    După ceva timp, la Cluj, l-am întâlnit pe singurul supraviețuitor din mașina zdrobită ce purta un guler cervical și mi-a povestit
    cum s-a întâmplat totul : Erau de la un mare combinat de lângă Brașov și participaseră la o ședină cu toată conducerea intreprinderii. După ce au plecat de la hotel cu Dacia de serviciu, directorul care aflase că el își luase de la recepția hotelului un cartuș de țigări i-a zis șoferului să întoarcă mașina ca acesta, care era contabilul șef săi ia și lui niște țigări. Mașina stătea în fața hotelului și-l aștepta , iar când acesta s-a întors, exact când începea să urce în mașină unde-l așteptau ceilalți trei s-a prăbușit toată structura ornamentală pe mașină, pe el aruncându-l în afară , cu gâtul zdrobit ! Noi am văzut doar mașina turtită și acoperită de moloz.
    P.S De ce-am povestit toate astea ? Poate pentru a vă face să vă lăsați de fumat, cum am făcut eu, nu chiar atunci, dar nu mult după aia ! 😉

  16. Alții comentau întoarcerea în grabă a lui Nicolae Ceaușescu. Cică s-ar fi întors după miezul nopții. Punem pariu ca daca (Doamne fereste!) are loc un cutremur major in Bucuresti, Klaunus o sterge la Sibiu si nu mai vine decat cand ” consilierii ” lui il asigura ca nu mai e pericol?

  17. Cine crede, ca acele cladiri vechi in care se vede caramida macinata si fier betonul ruginit – la vedere, pot fi consolidate si oarecum sigure, e dreptul lui, dar tot o data sa multumeasca Bunului ca ne-a pazit pana acum. Fereasca Bunul sa fii surprins de un cutremur in Centru Vechi – asta daca nu esti cuprins de o melancolie bovina vazand darapanaturile cu patalama de monumente culturale.

  18. @ din diaspora, știi ce mă enervează la toți neica nimeni ăștia ca ramburace sau ca ăla de la 10:33,@marin, vorbesc si ei și se dau „doctori” ( d-ăia ca Bode și ciuca) în informații. Auzi ce zice nostalgicul după comuniști @marin, citez „blocurile comuniste s-au dovedit f. rezistenta la cutremur (în București, parcă, doar unul s-a înclinat) ” când de fapt au căzut 2 cu forte multe victime: OD 16 din Militari făcut cu nisip in loc de beton și cel din Stefan cel mare colt cu Lizeanu, care ca și la blocul Scala de pe Magheru, i s-au retezat niște stâlpi de susținere ca să-i mărească suprafața de expunere !!! Și apropo de blocul Dunărea, din păcate, odată cu înlăturarea dărâmăturilor celui vechi și construirea celui existent acum a fost dărâmată, chiar dacă nu a fost afectată de cutremur și biserica Enei afectată de cutremurul din 1940, cupola fiidu-i refăcută din beton dar a fost lovită „din greșeală” de brațul unei macarale, motiv serios s-o demoleze, nu !

  19. Din grabă „săi ia”, nu „să-i ia” ! Scuze !

    Hai moarte să bem o cafea
    Ți-o fac cu caimac, aromată
    Mai leapădă-ți coasa cea grea
    Și mantia asta ciudată !

    E foarte fierbinte cafeaua
    Nu te grăbi că te frigi
    Hai, lasă-mi pe cer încă steaua
    Dacă eu am să mor, ce câștigi ?
    ————————–

    Se întreba Corneliu Vadim Tudor în urmă cu ceva ani …..
    N-a câștigat moartea, dar unii au câștigat și se bucură și acum de moartea lui !

  20. https://williamblum.org/essays/read/overthrowing-other-peoples-governments-the-master-list Ambasada Chinei a publicat o listă a statelor care au fost bombardate de Statele Unite ale Americii după al Doilea Război Mondial: • Coreea și China 1950-53 (Războiul Coreei) • Guatemala 1954 •
    Indonezia (1958) •
    Cuba (1959-1961) •
    Guatemala (1960) •
    Congo (1964) •
    Laos (1964-1973) •
    Vietnam (1961-1973) •
    Cambodgia (1969-1970) •
    Guatemala (1967-1969) •
    Grenada (1983) •
    Liban (1983, 1984) (lovind ținte pe teritoriile Libanului și Siriei) •
    Libia (1986) •
    Salvador (1980) •
    Nicaragua ( 1980) •
    Iran (1987) •
    Panama (1989) •
    Irak (1991) (Războiul din Golf) •
    Kuweit (1991) •
    Somalia (1993) •
    Bosnia (1994, 1995) •
    Sudan (1998) •
    Afganistan (1998) •
    Iugoslavia (1999) •
    Yemen (2002) •
    Irak (1991-2003) (trupe comune americane și britanice) •
    Irak (2003-2015) •
    Afganistan (2001-2015) •
    Pakistan (2007-2015) •
    Somalia (2007-2008, 2011) •
    Yemen (2009, 2011) •
    Libia (2011, 2015) •
    Siria (2014-2015)
    P.S.
    Ar mai trebui adăugate încă multe altele, dar mai ales Turnurile Gemene , chiar de la ei ,mai nou și Conducta Nord Strem 2 …, dacă nu cumva și cutremurele din Turcia și Siria ! ?

    P.S.2
    Vizitele paiațeiei ukrane spre a-i întâlni pe regele charlie și pionii macron și șholtz, nu ne arată cât de mare e clovnul iudeoukran, ci cât de mici și pulifrici sunt ceilalți.

  21. Daca anumite cladiri vechi care au mai suportat un cutremur cu multi ani in urma au cazut in 1977 ,blocurile construite in regimul comunist au rezistat in marea lor majoritate foarte bine .Nu stim acum daca vom avea un cutremur la fel de aceiasi intensitate ca in 1977 ,daca tot ce sa construit dupa 89 ,vor rezista la fel de bine ca cele construite in regimul comunist.

  22. Crede-mă, ai creier bun de … „pane”, nu de gândit !
    1. Refuz să-ți explic raportul între 2 blocuri prost construite și jde-miile, totuși, rezistente.
    2. Ele au fost proiectate-construite de oameni competenți.
    Nu le-a ridicat Ceaușescu, personal, ca sa turbezi doar la rememorarea numelui.

    nostalgicu’

  23. Dracu m-a pus sa bag în seamă proștii care nu înțeleg că intre un bloc care „parcă” s-a înclinat și două blocuri căzute diferența este de ordinul a vreo 2-3 sute de vieți omenești? Asa-mi trebuie !

  24. „am dat de un milițian la care legitimația de ziarist a avut trecere.”

    De unde sa stie unul care abia silabiseste cine a emis legitimatia aia si la ce foloseste ea ?

  25. Mormane de carti prafuite , pe jumatate arse , umpleau incaperile pline si ele de darimaturi in blocul de la Colonade acolo unde Toma Caragiu si-a gasit sfirsitul .Acasa la mine cutremurul a inceput in forta .Calcanul din spatele casutei aflate undeva prin imprejurimile Halei de la Traian cade si el cu un zgomot asurzitor .Ne panicam cu totii si nu prea intelegem ce se intimpla .Nici tramvaiul si nici masinile de noapte nu prea treceau prin apropiere .Vine zimbetul salvator al tatalui nostru care ne zice cu duiosie tinind o ditamai matura de paie in mina dreapta . Stati linisti este doar un cutremur ne zice netulburat tatal si isi continua nestigherit plimbatul marturii printre niste ramasite cazute intimplator de pe masa din odaia principala un fel de sufragerie dar cu mult mai mare si mai lata decit apartamentele viitoare facute de comunismul nondecadent inca .Abia tirziu aflam si noi care au fost pagubele si incercam sa ne contactam prietenii .La Casata a cazut tot blocul. Bine ca sora mea cea draga a renuntat sa mearga la o inghetata profiterol cu colegii si a venit acasa fugind de la cursurile ei de facultate facute la seral .Un bun prieten al tatalui nostru (profesor de drept la ASE) moare si el la cutremur fiind ultima persoana gasita in viata dupa multe si multe zile .

  26. În 19 iunie 1969,noaptea , la Arad s-a prăbușit un bloc…s-a scris și în ,, Scânteia,,

  27. Sistemul nu i-a mai rezistat chiar daca inca traia in momentul salvarii .Timpul a trecut si acum tragedia din Turcia ne inspaiminta pe toti prin amploarea pagubelor de tot felul .Casele au cazut ca placintele parca suprapuse asemeni foietajului unei merdenele . Cita tragedie in priviriile salvatorilor si cita bucurie vedem in privirile lor atunci cind mai salveaza cite o biata si ghinionista fiinta umana .Nu vom putea uita niciodata imaginea micutei ce tine ,protector , mina dreapta asupra capului fratiorului ei parca ar dori sa il fereasca de toate relele lumii.Cita nesabuinta pe acei constructori care nu si-au respectat planul .Cineva trebuie sa plateasca si asta .Oare cine ?Cita tragedie in priviriile salvatorilor si cita bucurie vedem in privirile lor atunci cind mai salveaza cite o biata si ghinionista fiinta umana .Nu vom putea uita niciodata imaginea micutei ce tine ,protector , mina dreapta asupra capului fratiorului ei parca ar dori sa il fereasca de toate relele lumii.Cita nesabuinta pe acei constructori care nu si-au respectat planul .Cineva trebuie sa plateasca si asta .Oare cine ?

  28. In China si SE-Asiei s-au prabusit blocuri turn datorita alunecarilor de teren sau fundatiei prost intarite, blocurile s-au lasat intr-o parte pe pamant parca erau puse cu mana aproape intacte, este adevarat nezgaltuite. Cele prabusite la cutremurul din Turcia structura de rezitenta parca n-ar fi existat si s-au prabusit ca la World Trade Center o bucata de cladire de multe etaje, din varf, a cazut peste ce era sub si-a ramas moloz. Blocurile turcesti daca o-r fi avut in jur de 10 etaje, peretii ca la un castel de carti de joc s-a prabustit, peretii nelegati intre ei cu nimic. Mai rau ca in Romania in 1977
    Mare minune ca au mai existat supravietuitori im Turcia. Au mai avut turcii asemenea cutremure si distrugeri si dupa au gasit coruptir conatructorii n–au resepectat jalnic normele constructive, dupa 10-15-20ani este la fel. Pe romaneste au furat la materiale si terminat lucrari de mantuiala, vandute scump ca rezistente sigur la cutremure.

  29. @ Nistorescule de ce a zis mă Ioan Rus de la voi de la Cluj că, ,,De la Platon și Aristotel” toți au plagiat, adică vă știe pe UBB-iști de când era la MAI, ?

  30. „vă știe pe UBB-iști de când era la MAI ?”

    NU, ii stie de la sursa, a fost si el sef la asociatia de locatari studenti la UBB, a scris si el laude lui ceausila in Viata Studenteasca Comunista a Tineretului Comunist DIN ROMANIA. Doar ca, dupa aceea gastile s-au splitat, interese diferite, mai ales dupa 1990 (dep-artamente diferite pe aceeasi scara).

  31. Faptul ca mi-ați cenzurat comentariul la editorialul absolut genial al lui Nistorescu mă determină să tempoorizez colaborarea cu dvs.

  32. La ce constructiile dubioase din Turcia un bloc esta complet la pamant, 0 ziduri vertical in picioare, cladirea de peste drum a ramas de parca n-ar fi fost acelasi cutremur peste tot.
    Este in mod evident in legatura despre cum s-a construit.

  33. pâna saă ii lovesca cutremurul oamenii prefera minciuna

    Repet ce am mai zis odata. Când vezi că asa ceva se intampla ce faci ?

    Când vezi că un cutremur nu e o problema de dacă ci doar o problemă de când ce faci ?

    Ce facetzi voi nu se stie sau ma rog am vazut , c-ea facut Ceausescu este un centru de proiectare seismica cu bancuri de incercari pe care structurile de rezistenta calculate puteau sa fie testate la cutremur. Ca multe lucruri arată minunate cu creiionul pe hartie ori intr-n discurs fulminanat la TV . Daaaa față cu proba practica ….. intra in Schengen deorece in Schenghen se intra pupand SUA in curul Ucrainei exact asa cun nua facut Croatia.
    Si nu e minunat ca in toata inghiorlaiala asta de la TV ori restul mediei despre cutremur si rezistența la cutremur n-a fost loc de nici-un om care se ocupa profesional de asa ceva ?

    Asta spune multe nu despre cutremnur ci despre media care după cum se vede e ocupata nu de rezolvarea unei probleme ci de crearea unei emotii si atat.
    Exclusiv de crearea unei emotții pe spinarea unei probleme si atat .
    Ce putem ințelege de aici ?
    1) ca salvarea n-o să ne vina din media desi ea media ar vrea să ne uităm la ea ca la un Isus Hristos intors pe pământ
    2) ca acesta media, crează acesti politicieni , copie schimonosită a ei , care creaza acest viitor al Ro.
    Acest viitor unde in ciuda imensului progres tehnologic care face ca acu să fie simplu si usor (usor de calculat vreau să zic usor doar de calculta ) sa faci o cladire rezistenta la seism majoritatta oamenilor din Ro cred ca blocurile ceusiste sunt mai rezistente la cutremur decat cele post – Ceausiste.

  34. Oamani până să ii lovesca cutremurul prefera minciuna-2

    Si o sa imi zicetzi acu că asta e o problem datorită furăciunii endemice românesti .
    Pai daca e asa atunci in Seoul capital;a coreei de Sud țară bogată acuma nu ca Romania, doar 3 cladiri din 10 sun conforme din punct de dere al rezistenței la seism
    https://m.koreaherald.com/view.php?ud=20171118000038
    Dupa 2 cutremure devastatoare in continuare 7 cladiri din 10 in capitala Coreei de Sud (nu mai zic ce e prin orasele mici ) nu sunt conforme.
    Si asta intr-o țară bogata.

    De ce ?
    Deoarece există multe motive să fie asa si mai nici unul să fie altfel
    Aceleasi care au condus la Freddy – Mac / derivative colaps.
    Aceleasi care au condus la actuala politică externă a USA.
    Aceleasi care ….. care ne-au adus aici.

    Deoarece nimeni din cei ce o dau zbarca nu trag nici-o consecință a zbarcii date.
    Nici-o Kovesi ori vre-un Basescu ori vreun Portocala Niciun North orio vreun Reagan nu răspund vreodată pentru una din ticălosiile facut si daca din greșeala in lupta dintre clanurile mafiote cărei noi ii zicem politica mai pica cate vre-un Adrian ori Sarcozy , el nu pica pe ceva real si ticălos făcut de el ci pe niște făcături si dupa un an doi acest Peter North e scos din închisoare si reciclat intr-o viață confortabila.

    De ce ? Deoarec adevarul are picioare scurte si minciuna picioarele lungi.
    Iar oamenii până să ii lovesca cutremurul preferă minciuna

  35. Multe comentarii s-au facut la aricolul d-llui Nistorescu.Dupa parerea mea,un cutremur ca acela din 1977 de la Bucuresti,ar provoca mai multe victime decat atunci,asemanator cu cele din TURCIA,ca in privinta calitatii si rezistentelor noilor blocuri de locuinte,dezvoltatorii imobiliari actuali,punand in primul rand baza pe profit cat mai mare,pe majoritatea nu-i intereseaza siguranta cladirilor ce le construiesc.In ce priveste data de 4 martie 77,atunci eram in delegatie in Buc.,iar cu ghinion,chiar in seara respectiva m-am dus la cinema Scala-era filmul ”Lumea circului”mi se pare.Atunci chiar m’a contrariat faptul ca filmul incepea cu o scena in care acostand un vapor cu emigranti la New ovocayORK,pasagerii emigranti inghesuindu-se sa debarce provocau inclinarea vapotrului asa de tare incat sa se sscufunde.Mi-am zis ca uite ce prostie de catastrofa inventeaza astia,ca asa ceva nu se poate intampla,d’a dupa cateva momente ecranul cinematografului a inceput sa scoata scantei,spectatoarele indeosbi au inceput sa tipe,astfel ca am zbugit-o spre iesire printre primii doi sau trei.Pardoseala salta vertical,cred ca vre-o 10’20 de cm,iar iesirea fiind inspre blocul Scala am vazut peretii blocului prabusindu-se.Prima data m-am intrbat daca e bombardament sau cutremur si pe urma m-am lamurit ca e cutremur.Ce am remarcat,a fost ca primii oameni ce au iesit la interventii au fost cei de la ITB-AUTObuse,troleuri si tramvaie,abea dupa aceea venind salvarile,iar militia pe ultimul loc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.