Soluţia găsită de Ministerul Mediului la coborârea urşilor în sate şi oraşe

Ministerul Mediului a aprobat două dosare de recoltare, respectiv de împuşcare a două exemplare de urşi care au intrat în gospodăriile oamenilor în satul Sebeş din Făgăraş şi în zona Bârsa, lângă Zărneşti. Administratorii fondului cinegetic pregătesc dosarele pentru alţi şapte.

Potrivit prefectului de Braşov, Marian Rasaliu, Ministerul Mediului a aprobat recoltarea pentru două exemplare de urşi care au intrat în gospodăriile oamenilor, în satul Sebeş din Făgăraş şi din zona Bârsa, de lângă Zărneşti. Alte dosare aşteaptă răspuns din partea specialiştilor ministerului. Este vorba despre urşii care au atacat persoane în ultimele săptămâni în judeţul Braşov.

În plus, vânătorii care administrează fondul cinegetic din municipiul Braşov au pregătit documentele pentru împuşcarea a şapte urşi care coboară frecvent în oraşul Braşov şi care ar putea pune în pericol vieţile oamenilor.

„Am avut trei dosare depuse la Ministerul Mediului, trei dosare cu trei cazuri de urşi periculoşi care au intrat în zonele locuite. Din cele trei dosare au fost aprobate două, spre recoltare. În ultimii doi ani s-a interzis vânătoarea la urs, iar aceste animale sălbatice s-au înmulţit excesiv, habitatul lor s-a micşorat, drept pentru care asistăm la migrarea lor din zonele forestiere către zonele populate, după hrană“, a declarat, marţi, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu.

Zeci de oameni au sunat, în ultima săptămână, la 112 pentru a anunţa prezenţa urşilor în diferite cartiere din oraş. Astfel, vânătorii au pregătit cereri pentru uciderea mai multor urşi care au creat probleme. Este vorba despre două exemplare care coboară frecvent în cartierul Răcădău, patru urşi din zona Noua – Calea Bucureşti şi un urs din zona Bunloc-Dâmbu Morii.

„Noi avem trei dosare depuse pentru punctul de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu, pentru a transmite dosarele la Ministerul Mediului, în vederea recoltării acestor animale, care fac probleme în oraşul Braşov. Având în vedere că nu s-au mai recoltat aceste exemplare de doi ani, avem o concentrare la nivel de municipiu Braşov de peste 100 de urşi. Bonitatea fondului cinegtic în jurul Braşovului este de 20 de exemplare. Noi avem peste 100 pe 12.600 de hectare. Sunt mult prea mulţi“, a declarat Cosmin Didă, inginer silvic Regia Pădurilor Kronstadt.

În ultimele zile, la Braşov s-au organizat goane de împingere în pădure pentru aceste exemplare de urşi, dar aceştia se reîntorc în oraşe, în căutarea hranei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. ref ursii care s in mijlocul localitatilor; s a intamplat in USA; in zona rezidentiala casele s inconjurate de zone verzi fara garduri care sa limiteze proprietatea de caile de acces .majoritatea proprietarilor au caini „periculosi” m am aflat intro situatie in care cainii proprietarului s au aruncat catre mine si am ingtrat in panica . deodata ca „muscati de sarpe” cain ii s aju orpit schelalaind si fugand in sens opus. mi s a explicat ca zona este limitata de o reteea care emite un semnal pe o frecventa care socheaza cainii care incearca sa treaca „granita” ma intreb ..contra ursilor nu se poate gasi o frecventa care sa i descurafeze pa mos marrtini??poate mi explica cvineva…multumesc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.