
USR propune modificări la legile electorale astfel încât interpretarea abuzivă a prevederilor constituţionale să nu mai fie posibilă şi anularea alegerilor prezidenţiale să nu se poată petrece, arbitrar, peste noapte.
”USR propune o soluţie pentru ca anularea alegerilor prezidenţiale să nu se poată petrece, arbitrar, peste noapte. Soluţia este similară cu cea existentă pentru alegerile parlamentare: în primă etapă, o contestaţie se poate depune la Biroul Electoral Central, unde există posibilitatea de a fi susţinute dovezile şi apărările corespunzătoare, şi apoi calea de atac va putea fi formulată la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie”, transmite formaţiunea.
„Această soluţie este constituţională şi în acord atât cu aşteptările a milioane de români care au votat pe 6 decembrie, cât şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia care au arătat că ar trebui să fie posibilă contestarea rezultatelor alegerilor pe baza încălcării drepturilor, libertăţilor şi intereselor electorale nu numai de către stat, ci şi de către părţile interesate electorale publice şi private – ţinând cont de faptul că statul are obligaţii pozitive de a garanta alegeri libere, inclusiv o campanie corectă. Considerăm că, până la o revizuire a Constituţiei şi la o adoptare a unui Cod Electoral, modificările propuse sunt absolut necesare pentru ca alegerile prezidenţiale din luna mai să se desfăşoare în bune condiţii”, afirmă senatoarea Simona Spătaru, cea care a propus modificarea OUG 1/2025 privind organizarea alegerilor pentru preşedinţie din luna mai 2025.
Propunerea senatoarei Simona Spătaru doar clarifică din punct de vedere legislativ cum procedează România în cazul în care apar probleme în timpul unui scrutin prezidenţial, CCR îşi păstrează rolul de a veghea acest proces. Un cadru nou de împărţire a rolurilor şi de redesenare a atribuţiilor CCR ar presupune modificarea Constituţiei, precizează USR.
Tot pentru o legislaţie electorală mai clară, deputaţii USR Oana Ţoiu, Alin Stoica şi Alexandru Dimitriu au depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii pentru alegerea preşedintelui României (nr. 370/2004) astfel încât acestea să fie organizate „cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua expirării mandatului preşedintelui în funcţie”, iar Executivul obligat să stabilească şi să comunice public data alegerilor în termen de cel mult 10 zile de la data vacantării funcţiei sau de la apariţia situaţiei care a determinat reluarea alegerilor.
”Iohannis a plecat, dar istoria unui preşedinte nepopular care alege să se ţină de scaun se poate repeta dacă nu reparăm portiţele din lege. Instabilitatea ultimelor săptămâni a făcut rău României, încrederii cetăţenilor în instituţii, investiţiilor, mediului de afaceri şi încrederii în viitor. Claritatea şi predictibilitatea nu sunt cuvinte populare pe TikTok, dar sunt necesare pentru o democraţie europeană şi asta facem cu legi mai bune”, declară deputata USR Oana Ţoiu.
Potrivit celor de la USR, alegerile din decembrie au arătat că, în cazul deciziei de reluare a alegerilor sau chiar în cazul unei simple repetări a unui tur, nu este suficient timp să fie organizat un nou scrutin, ajungându-se în situaţia de a avea la Cotroceni un preşedinte fără legitimitate.
„Pare că România este mereu luată pe nepregătite şi, iată, legea ne lasă descoperiţi şi când se anulează alegerile, şi când se repetă un tur electoral. Două luni au fost reprezentaţi românii de un conducător de ţară care se gândea la vila în care urmează să locuiască şi la terenurile sale de golf, pentru că legea are lacune şi nu prevede o perioadă minimă între data alegerilor şi data de expirare a mandatului preşedintelui în funcţie”, spune deputatul USR Alin Stoica.
De asemenea, USR a mai făcut o serie de propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei ce reglementează alegerea preşedintelui:
-reducerea numărului de semnături necesare depunerii candidaturii de la 200.000 la 0,5% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral (adică la mai puţin de jumătate faţă de cât prevede actuala lege)
-depunerea electronică, online, a dosarului de candidatură, inclusiv a semnăturilor de susţinere, modalitate posibilă în cazul alegerilor parlamentare -vot în Diaspora până la ora 21, ora locală
-eliminarea sancţionării persoanelor care îşi exprimă opţiunile de vot în online astfel încât dreptul la libera exprimare să fie garantat.
USR reafirmă importanţa unei discuţii serioase la nivel parlamentar pentru corectarea legislaţiei electorale şi are încredere că toate partidele politice vor avea înţelepciunea să nu ignore importanţa acestor decizii.
Atat pot debita acesti bursieri Soros care in realitate sunt niste impostori. Este nevoie de cu totul altceva dar este greu pentru useristii intorsi cu cheia sa priceapa.
Ha, ha! Cân’ mă uit la Latrina3 ș’ UM GIGI24 regăsăsc zâceria lu’ John Swindon, decanul ziariștilor SUA car’ în 1953 afirma: “Tr’aba ziaristul’i ‘i să distrugă adivăru’ să mință sfruntat, să pervertiască, să denigreză, să lungă cizmili lu’ Mamon, să-ș’ vânză Țara ș’ niamu’ pintru chita cia di tuati zâlile”
Ce credeți că au „plănuit” azi, „maimutoi-politic” de la UDMR,in disperare de cauza că România va avea un PRESEDINTE suveranist-nationalist roman !?….Ladislau Antoniu Csendes,membru Colegiului CNSAS din partea hungurilor UDMR,la inițiativa președintelui UDMR Kelemen Hunor,a solicitat PERSONAL,dosarele de Pașapoarte din Ministerul de Interne,în speranța de a GASI ceva „dovezi compromițătoare” la adresa lui Calin Georgescu.
Etnicii hunguri din Romania se dau „disperat” in a găsi ceva pentru STOPAREA candidaturii la prezidențiale a lui Calin Georgescu!.
Prima conditie este sa nu mai votati es croci si pro aste.
Bine,dar sa fie si dosare penale de urgenta pentru candidatii si sustinatorii lor care incalca legea electorala si secretul votului,plus nevalidarea lor de CCR,asa cum s-a produs in decembrie pe buna dreptate, atat cu Calin Georgescu cat si cu Valerica Lasconi care au fraudat alegerile pe rupte,Berbecu cu campania lui ilegala pe Tiky-Toky,cu bani MORMANdar numai minciuni cica cu cheltuieli ZERO,ca el e smecher si vrea o tzara pe zero lei,iar Oaia care se credea desteapta hopa si ea cu apelul ei public si ilegal la diaspora,inainte cu 7 ore de a se incheia alegrile afara,apel nerusinat de a o vota pe ea cu scopul ei exprimat clar ca sa il incalece pe Ciolacu care ala avea la momentul respectiv cel putin peste o suta de mii de voturi mai mult decat tovarasa de la raion.
Daca va fi hotărât și publicat în monitorul oficial al României, va fi valabil incepand cu alegerile din viitor, nu din mai 2025.