Sondaj IRES: Băsescu e în spatele arestării lui Vîntu

Cei mai mulţi dintre români cred că Sorin Ovidiu Vîntu este vinovat pentru prăbuşirea sa, însă spun că cel care a ordonat recenta sa arestare este şeful statului, arată un sondaj IRES.

Sorin Ovidiu Vîntu trebuia arestat. Asta cred majoritatea românilor, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, postată pe blogul său de şeful instituţiei, sociologul Vasile Dâncu.

Potrivit sondajului, 63% dintre români credeau la capătul unei săptămâni de mediatizare a cazului că omul de afaceri trebuia reţinut, faţă de 54% la începutul scandalului. Atunci când sunt întrebaţi ce părere au despre SOV, cei mai mulţi dintre români nu îl privesc cu ochi buni: 56% dintre aceştia au o părere proastă şi foarte proastă faţă de doar 11% care spun că au o părere bună şi faţă de 19% care sunt adepţii lui „aşa şi aşa”.

Cei mai mulţi dintre cei care au răspuns chestionarului IRES – 69% – cred că SOV este vinovat pentru prăbuşirea FNI, faţă de 13% care spun că acesta este nevinovat.

„Notorietatea acestui eveniment a ajuns la cote spectaculoase, dar evoluţia percepţiei publice şi a evaluărilor nu s-a modificat semnificativ. Cei care s-au pronunţat alarmist asupra forţei media nu au foarte multe argumente, mediatizarea masivă influenţează deja foarte puţin. Telespectatorii, cititorii, cetăţenii – până la urmă, au început să înţeleagă, au deja anticorpi şi mecanisme de apărare. Uneori cred că oamenii sunt mai inteligenţi decât noi, actorii publici: jurnalişti, politicieni sau analişti”, afirmă Dâncu în analiza sa.

Băsescu, în spatele arestării

Atunci când vine vorba de omul care se află în spatele arestării lui SOV – cei mai mulţi dintre cei chestionaţi cred că acesta este Traian Băsescu – 39% – faţă de 37% – care afirmă contrariul. De altfel, Băsescu ar fi principalul beneficiar al arestării lui Vîntu şi abia apoi poporul.

Justiţia, neîncredere totală

Încrederea în justiţie e la pământ: 85% dintre români au puţină sau foarte puţină, în timp ce procentul celor care privesc cu încredere spre sectorul judiciar nu trece de 12%.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 9-15 septembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1543 de persoane şi are o marjă de eroare de +-2,8%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.