Sondaj: Românii cred că e mai rea decât în 1989

Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, lansate, joi, într-o conferinţă de presă.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Primul sondaj a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un eşantion de 1.200 de persoane. Eşantioanele sunt reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă este de +/-2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Un procent de 54% dintre români, conform sondajului realizat în mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie – octombrie, consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989.

Potrivit cercetărilor, 43,5% dintre cei intervievaţi în mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiecţii din septembrie – octombrie, au opinat că situaţia generală a ţării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.

Ambele sondaje relevă că 68,4% dintre respondenţi sunt de acord cu tranziţia la surse de energie prietenoase cu mediul. Mai mult de jumătate (51,5%) dintre români au răspuns că i-ar determina să reducă consumul de energie costul acesteia. Totodată, aproape trei sferturi (72,5%) dintre cei intervievaţi ar dori să instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul în care locuiesc.

Aproape 43% dintre cei chestionaţi preferă transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distanţe mai lungi în interiorul localităţii, iar 27,3% transportul public.

Întrebaţi care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre cei chestionaţi au răspuns defrişările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Sondajul din septembrie-octombrie a arătat că, în ceea ce priveşte principalele trei probleme ale sistemului de educaţie românesc, 53,6% dintre cei intervievaţi au făcut referire la slaba pregătire şi dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% la abandonul şcolar în rândul copiilor din medii defavorizate, 41% la lipsa de disciplină a elevilor.

Aproape 62% dintre respondenţi sunt de părere că părinţii nu acordă suficientă atenţie copiilor la şcoală. 88% dintre cei chestionaţi cred că educaţia şcolară este cel mai bun mijloc de a reuşi în viaţă.

Conform sondajului din mai-iunie, 76,1% dintre români sunt preocupaţi de starea lor de sănătate foarte mult sau destul de mult.

Cercetarea din septembrie-octombrie arată că o treime (33,3%) dintre cei chestionaţi s-au gândit să plece în viitor la un moment dat la muncă în străinătate, iar 65,8% au spus că nu au avut în vedere aceasta. 41,5% dintre români sunt de părere că cei care pleacă la muncă în străinătate sunt văzuţi în ţara noastră drept „fără alternative”.

82,5% dintre respondenţi sunt de acord cu reduceri de taxe şi impozite pentru companiile private care iniţiază noi investiţii în economie. 57% dintre români sunt total de acord cu majorarea alocaţiilor şi a pensiilor, chiar dacă nu există resurse bugetare, iar 27,4% – oarecum de acord.

În altă ordine de idei, sondajul din mai-iunie relevă că 83,5% dintre români cred că ţara ar trebui să se orienteze spre vest din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, adică spre Uniunea Europeană, SUA şi NATO.

Din ambele cercetări reiese că 89,2% dintre români sunt de părere că populaţia ar trebui să fie consultată mai des prin referendum pe temele majore de interes local sau naţional.

„Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea şi oamenii nu gândesc raţional. De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”, a spus rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, referitor la opinia românilor despre situaţia de dinainte de 1989.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

46 de Comentarii

  1. E si normal, pentru ca si „conducatorii” (zexe !) sint mai rai decit cei din ’89 … sau ma rog, la fel de rai (unii din ei, care inca mai fac umbra Pamintului, impreuna cu copiii si nepotii lor) dar macar atunci nu isi faceau in asemenea hal de cap ! Atunci stiam si noi, destul de clar si vorba lu’ Toma Caragiu, „cine e boul si cine e vitelul” !

  2. Daca se face un sondaj serios si nu comandat de ma ciuca si ursar, concluzia ar fi ca 98% dintre romani considera ca situatia din tara este mai rea decat inainte de 1989, iar cei 2% au avut burse Soros.
    Serios, daca se oprea curentul pentru economie stiam ca avem combinate, fabrici, uzine si tot felul de intreprinderi. Astazi stam pe intuneric, cu 1,3 lei/kw, fara combinate, fabrici si uzine, iar singura speranta a absolventilor de facultati este sa se angajeze agenti de vanzari la multinationale – daca au noroc – sau sa faca UBER ori GLOVO.

  3. Si Institutul pentru studierea comunismului si condamnarea bla bla bla ce zice? Ce verdicte da? Eu zic sa-l desfiintam, sa trimitem capusele ce sug din banii nostrii de 32 de ani , sa luam ce-a fost mai bun din vremea aia si sa ne croim o alta soarta.

  4. Trăiască Tov. Nicolae Ceaușescu, Marele Conducător al partidului și poporului nostru !

  5. Nu „consideră că situația este mai grea”, ci VĂD și SIMT că situația este mai grea.

  6. VRAJEALAAAAA! Sunt peste 70% care traiesc mai prost ca inainte de 1989! In plus, de ce leaga sondajul de acceptarea pe regenerabile daca multi cetateni din Romania, peste 40%, nu au auzit sau nu stiu ce inseamna energie regenerabila? Din start e manipulare cu sondajele astea! Citez „De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”, a spus rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda,”. Se traia mult mai bine fata de cum se traieste de 33 ani, ca nu aveai lumina, la tara in ziua de azi sunt destui care nu au lumina dar traiesc, libertate de miscare si dreptul de oinie, fiecare isi lua portia cat ii trebuia, dar bucuria de viata si speranta de nai bine plus luminita de la capatil tunelului, nu era distrusa ca dupa anul 2.000!

  7. Cei 50% de habarnisti care habar nu au cum era atunci. Sau au o minte atât de scurtă, sau sunt analfabeți funcțional și nu au înțeles întrebarea.

  8. Inainte de 1989 era mai bine ca erati cu 33 de ani mai tineri si va mergeau jucariile !

  9. Eu de mult am spus ca vom plinge dupa Nea Nicu, ca astia de dupa revolutie nu stiu nici macar sa intretina ce s-a construit! Nu stiu decat sa fure! Uitati-va cati milionari are tara, desigur „din munca cinstita”

  10. sunt cel mai naiv popor. Inainte ii conduceau parintii comunisti iar acum ii conduc odraslele neocomuniste.

  11. 1.Intrarea Romaniei in NATO se dovedeste deja o miscare criminala. Pentru ca NATO ne obliga sa incitam si sa nu avem relatii cu Rusia si China, asta duce obligatoriu la razboi. Romania a adus Armata Americana la granitele Rusiei, fiind alaturi de Polonia primele vinovate pentru Razboiul din Ucraina….Daca ne baga si in razboi politica actuala va fi izgonita de popor. 2. In 198 PIB ul Romaniei era de 60 miliarde dolari care inseamna azi 240 miliarde dolari raportand dolarul la aur. Iar PIB ul de azi este o zmecherie, nici nu facn e realizat de romani ci de corporatiile straineSituatia economica de azi este cel putin de 3 ori mai proasta decat in 1989. In 1989 Romania avea TOT, industrie, invatamant de calitate, un numar de animale de 5 ori mai mare ca azi…3. Criza alimentelor din anii 1980 a fost artificiala, eram jumuliti de plata datoriei catre Bancherii mondiali, dar am platit – o….Datoria de azi. NU e posibil de platit nici in sute de ani.4. Azi populatia e drogata, e magnetizata de Parizerul pe datorie de la hipermarketurile occidentale, de aici vine multumita celor care zic ca e bine azi….Nu – si dau seama ca daca facem razboi Parizerul va disparea rapid. Dispare oricum in 5…10 ani daca politica de azi nu de schimba radical. PSD = PNL = USR = aceeasi mizerie.

  12. @tomlin…Corect, adaug ca si gagicile erau mult mai cooperante. Acum majoritatea lucreaza pe bani, ori gagica pe bani nu are nici un haz, leneveste individul, nu – i mai lucreaza mintea, imaginatia….Cine se
    multumeste cu Bordelul e o cizma de om.

  13. Și noi vrem să intram în schengen?…
    Prin 1991 Seniorul Coposu zicea „…ferească Dumnezeu după 25-30 de ani în românia ,FSN-ul să se regăsească atât în stânga cât și în dreapta politicii românești!..”

  14. Dupa acest sondaj ca si dupa altele asemenea, cu rezultate numai bune pentru companiile supranationale, puteti trage apa fara alte comentarii.
    Desi, avand in vedere economia de apa planificata, s-ar putea sa ramana sondajele necuratate, si put ceva de speriat.

  15. Acum este Epoca de Aur Capitallista, cand omul beneficiaza de toate libertatile. Inclusiv sa plece definitiv la capsuni, sa nu mai aprinda focul si becurile.
    In plus are libertatea sa latre cat vrea, ca tot nu-l asculta nimeni……[Rumburak]

  16. Ce-i aia ” eroarea maxima ADMISA este…. ” ?????? Eroarea PESTE cea ” maxima admisa ” n- are voie sa apara ?? Adica….n-are voie scarba aia de eroare sa treaca de o valoare prestabilita ptr. a fi admisa ??
    Sondaj de rahat !
    Iar Rectorul …Marian Preda seamana perfect cu simpaticul meu secretar de partid – zis Titi Duru de la sectia Speciala ( tancuri ) din Faur ( 23 august ante ‘ 89 !)

  17. Seniorul Coposu??….Era o javra de om, el a pus paie pe foc si a creat Mineriadele, in anii 1950 chema americanii sa – i repuna la putere, urla cum urla azi Zelensky….Ce voia alde Coposu ducea la Razboi Mondial, in acei ani Armata Rosie era de 3 ori mai buna ca cea Vestica….In fine, azi aveti ce voia Coposu, deci sunteti multumiti…

  18. „Peste 50% dintre români …” … de fapt cei 50% erau in realitate vreo 90-95% cind a demarat sondajul, dar au mai murit din ei, de frig, de foame …

  19. Cred ca cei care spun ca astazi este mai rau decat inainte de 1989 sunt intr-o mare eroare. Fie sunt batrani si au uitat, fie foarte tineri si nu au prins acea perioada.
    Intre 1980-1989 a fost o mare saracie.
    Nu as avea loc intr-un articol sa enumar partial privatiunile.
    Infrastructura zero, curent si caldura cu portia, mancare cu portia. Era o mare realizare cand dupa serviciu stand la o coada uriasa veneai acasa cu un unt, a doua zi cu o bucata de branza telemea, a treia cu 10 oua samd. La petrecerile de sambata ne intalneam cu prietenii si puneam pe masa fiecare ce putea din cele cumparate saptamana trecuta. Spun asta pentru tinerii care astazi cand vor sa se intalneasca aleg intre baruri,spectacole etc.
    Nu mergeam la restaurant fiindca se inchidea la ora 10 seara.
    Cand gaseai o bere era mare eveniment insa daca nimereai una dintr-o sticla in care a fost ulei si nu a fost bine spalata ( ceea ce se intampla des ) iti venea sa vomezi.
    Soselele erau cele mI multe neasfaltate iar cele asfaltate erau cu gropi. Benzina era cu ratia si in ziua de sarbatoare ( duminica ) fiindca sambata se lucra circulau o saptamana autoturismele cu numar par si una cele cu numar impar.
    Daca voiai sa mergi la mare stateai o saptamana zi de zi la cozi interminabile pentru a umple canistrele cu benzina. Apoi cu canistrele legate pe autoturism plecai spre mare…
    Sa mai scriu ? Nu are rost …
    Era alta lume, fara mobil, fara televizor, fara spectacole, concerte etc.

  20. „Uitati-va cati milionari are tara”

    „Cine munceste n-are timp sa castige”, spune poporul roman.

  21. Da, Doja ai dreptate! Mare dezamagire traim si fara a compara perioadele fiindca lumea a evoluat in aceste trei decenii si jumatate, dar noi ne-am dus in jos. Tu, Doja, ai rascolit durerea logica a vremurilor pe care le traim, nu nostalgiile unora care erau parintii celor care ne conduc si debordau de bine atunci asa cum debordeaza de bine acum beizadelele lor acum. De o bucata buna de vreme imi vine in minte un citat a lui Dante – „Lasati orice speranta, voi cei care intrati aici!”.

  22. Da’ si cand beai o bere din aia proaspata de iesea pe poarta „fabricii” si avea numai 7 zile garantie, in sticla verde sau maro aburita…hmmmm.Ce bei astazi numesti bere?? Tu vezi cancerul cum creste?
    Dar…ai prins fermele pomicole de mere,piersici, cirese? Ai mai gustat de atunci vreo piersica sa aiba gustul de atunci? Intreaba-i pe americanii de la Monsanto care iti dau samanta acum ca statiunile de cercetare comuniste le-au inchis.
    Oamenii in vremea aia beau totii dintr-o sticla si nu se imbolnaveau ca acum.Statul punea accent pe sanatate, nu pe prostitutie si boli ce se transmiteau. Astea erau marginalizate. Loc de munca? Erai OBLIGAT sa muncesti nu sa stai la pacanele. Barul se deschidea la 11 dimineata ca nu puteau bea ca astia la 7 dimineata. Vedeai elev in miezul zilei la cinema? Pai toata suflarea, elevii, erau la ore, daca era vreunul prins era dus la director.Pregatire militara sa stii care era puterea unei arme? TOTI o aveau.
    De aceea nu le plac celor de ani vremurile alea…E mai usor pt ei sa nu munceasca, sa stea noaptea in cluburi, sa se drogheze, sa isi critice patriotii,Sa nu isi iubeasca tara, sa te injunghie pe la spate, sa se prostitueze. Cum sa le placa unora vremurile alea?

  23. O alta formă de tiranie neo- fanariotă ! … ” Trăiască nea Nelu Făuritorul ! Trăiască Chiorul Scufundătorul ! Trăiască Muthankamon Meditatorul ! Trăiască Înaltă Poarta Brusseleza ! Suntem preafericiți in Capitalismul de Aur ! „

  24. „clasa muncitoare” nu mai manca pe mercurial de la bunicu’
    marsh la lidl!

  25. De ce nu constientizati in ce hal se traieste dupa 1990 in Romania? Voi chiar nu vedeti cum s-a ajuns? Urlam in gura mare in ajunul craciunului 1989 sa auda si sa inteleaga toti din jur la serviciu: o sa ajungem „UNUL CU SAPA SI O STANA CU MAPA”? „CARTE MULTA NU SE CERE, PROST SA FII SA AI PUTERE”! „CINE-I HARNIC SI MUNCESTE, ORI E PROST ORI NU GANDESTE”! Si, nu e realitate dupa 32 ani? Adica, un muncitor sclav mentinut in saracie si o stana de putori si lenesi obsedati de propriul confort si bunastare care dustrug totul in jur!? Inainte de 1990 eram toti oameni, cetateni onorabili cu bune si grele, acum, majoritatea suntem sclavii si alungatii de idiotii imorali cu luxul la purtatori si confortul nesimtirii financiaro-imobiliare! nainte de 1990 era lumina scurta, acum e scumpa si tot la economie proprie apelezi! Putina iritare pentru incursiunea in trecutul decembrie 1989, capitolul Fapte si vorbe de neuitat.

  26. In loc de salam cu soia parizer de gandaci. Broastele si melcii o optiune culinara superioara.

  27. Ce nu inteleg retardatii care comenteaza e ca oamenii spun despre ei ca le e mai rau acum decat inainte. poate tie ti e mai bine dar pentru 50% e mai rau.

  28. Cei mai frumoși ani de scoală si de împliniri. Eram la Bucuresti, elev la „Zoia” în clasa a 12a, aveam patru abonamente la Filarmonica (Ateneu) la Opera, la Sala mica a palatului (filme) la Teatrul national. Apa calda non stop, stăteam la periferia Militarilor la Apusului si luam de doua ori pe zi autobuzul 178, în care seara târziu eram aproape frânt de atâta boemie. Citeam Cicero si Suetonius si clasicii latini în original, cumpărați de la anticariatul de lângă Sala Dalles. Ma duceam si acolo la prelegerile despre literatura indiana; Mahabharata si Ramayana. Visam sa ajung student la Clasice unde erau peste 20 candidați pe loc.Mâncam prea multa înghetata „Fram” care era foarte buna, si prăjiturile de la Cofetăria Hotelului Bucuresti sau de la Boema, hotelul Continental, seara ma plimbam pe Calea Victoriei interzisa traficului auto. veneam de la liceu la capăt de strada A. Sahia si mai zăboveam la Biblioteca Britanica sau la biblioteca Dante din incinta Ambasadei Italiei. Prea multa carne îmi aduceau ai mei la garniță cu untura din provincie, tata lucra muncitor la combinatul de aluminiu din Slatina, mama croitoreasa de lux. Dar era carne la magazinele din Slatina, erau oua tot timpul la aprozarele „Fortuna” din Militari. Mâncam prea des creveți vietnamezi si tocănita de iepure la cantina cu autoservire de la Inter-. Si pentru ca bere nu era tot timpul mai trăgeam cate o dușcă de șampanie Mărgăritar de Jidvei la 7 lei care o regăseai peste tot în orice magazin. Prefer sărăcia acea serafica de atunci si nu ceea ce am astăzi. Erau cozi de zeci de persoane certărețe la biblioteca Eminescu si Sadoveanu la cărți si LP-uri (placile de pick-up), erau cozi la rechizite. Era caldura la calorifer la etajul 9 unde stateam, se mai întrerupea curentul vreo doua ore pe zi spre seara.

  29. O fata din Romania a invatzat foarte bine la scoala. A terminat facultatea de calculatoare. In 1990 lucra la fabrica de calculatoare din Bucureshti. Cashtiga bine. Proiecta calculatoare. Cu toate ca nu fusese nici-o-data casatorita avea o fiica adolescenta pe care se straduia sa o educe bine ca sa invetze chiar mai bine decat ea. A venit insa diavolul Basescu shi el a cumparat calculatoare de import de 2 000 000 000 de dolari mituit fiind de Microsoft. Datorita tranzactziei fabrica de calculatoare s-a inchis, cum dorea Microsoft care platise mita, shi totzi angajatzii au devenit shomeri. Fiica inginerei a refuzat sa mai invetze caci a vazut clar ca asta nu i-a folosit mamei ei. Fiica a plecat in occident sa se prostitueze. Mama ei a innebunit shi este internata intr-un ospiciu din Romania.

  30. Daca acest sondaj ar fi fost facut corect ,cred ca 99%din populatie spunea ca situatia in Romania este cu mult mai grea, comparativ cu 1989.

  31. Chestia cu lipsa de curent casnic inainte de ’89 este demagogie securista. N-am inteles ce vroia exact sa spuna papagalul ala de rector din final. In Bucuresti nu s-a oprit niciodata curentul, cel putin in cartierul meu care oricum nu era ‘Primaverii’. Se oprea in judetele de tantalai unde slugile locale faceau exces de zel pentru a fi remarcate de sefii din capitala. Fabricile beneficiau oricum de un surplus de energie de care Romania dispunea confortabil. Dupa ’89 propaganda securitatii tradatoare a exagerat tot ceea ce shoparlise cu ajutorul EUROPEI LIBERE inainte de asasinarea lui Ceausescu. Acum acesti securisti tradatori si argatii lor scriu o noua istorie care sa-i disculpe.

  32. Partea pozitiva dinainte de 1990,cu toate carentele,era o solidaritate umana incomparabila cu egocentrismul actual.De ex.primeai sprijin mult mai dezinteresat.Oamenii se ajutau in diverse probleme fara a cere bani pt.orice gest.Si mai era ceva:speranta.

  33. @Vrajeala In ce cartier statei tu de nu se oprea curentul la tine niciodata ? Minciuni peste minciuni debitezi.
    Mai erau unii mai sus care spuneau ca fructele aveau gust de fructe – cu asta pot fi de acord. Intr-adevar lucrurile erau naturale, nu si berea cu gust de ulei ranced. A avut si vremea aceea partile ei bune dar punand in balanta cele bune cu cele rele clar era mult mai rau decat astazi.
    Buna era de exemplu scoala si educatia.
    Tot mai sus spunea cineva ca nu pot fi comparate cele doua epoci fiindca din toate punctele de vedere au fost epoci diferite. Comparam mere cu pere.
    Oricum din punctul meu de vedere as vrea sa spun doar atat ;
    Cine isi uita istoria este condamnat sa o repete !

  34. procentul celor care spun tampenii de genul „era mai bine inainte de 1990” este perfect egal cu cel al „l-am votat maica, stiu ca fura, ca toti fura, dar asta ne mai da si noua cate ceva”
    si ne reprezinta ca natie, din pacate.
    sa se intoarca in 1989 la 3 ore de program TV cu „omagiul tarii conducatorului iubit” si la „zi in agricultura” .. numai perspectiva ca acesti expirati sa ramana fara Romania TV le va schimba parerea .

  35. eu unul nu m-am simitit vreodata solidar cu vecinul care ne turna la Securitate pentru ca ascultam Europa Libera. Si nici nu membrul PCR care manca oricat de mult kkt pentru o aprobare de butelie „peste rand”
    ca asa era societatea socialista multilateral infometata dupa care plange jumatatea tampita a natiei noastre . se statea la rand pentru parizer. Numai daca cunoasteai pe cine trebuie , primeai parizerul pe la usa din spate a pravaliei.
    cred ca ai trait intr-o realitate paralela .

  36. Cei care se plang ca ar fi mai rau decat inainte de 1990 sunt un pic rautaciosi.
    E adevarat ca acum NU SE MAI INTRERUPE LUMINA, dar ati vazut ca se lucreaza intens la asta si
    cu ajutorul lui Dumnezeu in iarna care urmeaza vom avea din nou STINGERI ca in vremurile bune.
    INCALZIREA a fost si ea rezolvata binisor in ultimii ani , mai ales APA CALDA are acum
    in Bucuresti exact dinamica din anii 80. ASCULTATUL TELEFOANELOR de tip ceausist nu a disparut
    ci s-a perfectionat adaugand si tehnologia americana a ASCULTARII AMBIENTALE.
    Vointa populara de reintoarcere in rahat ar trebui valorificata prin niste REFERENDUMURI
    pentru iesirea din NATO si din UE , interzicerea accesului la INTERNET si revenirea la televiziunea ALB – NEGRU . Desi va spun drept il stiu pe unul care avea si pe atunci COLOR pentru ca mama -sa croitoreasa de lux si tac-so turnator de inalta calificare ii aduceau de la Slatina niste garnițe cu untura in care pe langa fleici strecurau si videoclipuri You Tube cu Culitza Sterp.

  37. O colega mi-a spus cândva.” Pentru mine anii 50 au fost superbi.Eram tanara, frumoasa, curtata. Îmi trăiam viata din plin. Totul depinde cum te raportezi la evenimente, iar eu nu voiam sa ma raportez decât la ceea ce era frumos în viata. Am plâns la moartea lui Stalin. Am plâns sincer, apoi am tras un chef zdravăn cu colegii. Am tocmit o trupa de lăutari. Doamne ce vremuri. Dupa chef am plecat cu trasurile, cu lautarii după noi, acasă la un coleg care locuia în fosta casa a arendasului contelui Teleky.”
    PS.” Cum se face ca zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea? Căci nu din înțelepciune întrebi. Înțelepciunea prețuiește cât o moștenire și este de folos pentru cei ce vad soarele” Ecleziastul
    Doua suflete, doua concluzii, doua perspective. Și știți ce e frumos.Amândouă sunt adevăruri pentru unii și neadevăruri pentru alții.

  38. @Kang Stimate .tiz’eu am facut referire la solidaritatea dintre oameni.Grupul nostru de prieteni asculta des ‘Europa libera’si fara sa fie vreunul dintre noi vreo persoana influenta,nu ne.a abordat niciodata Securitatea.Nu am fost periculosi cu atata.

  39. Ce este aia „inainte de 1989” ?
    Ca „inainte” inseamna si 1988-89, o perioada de-a dreptu superimputita! Cu tot tacamul – cozi, lipsuri, propaganda dementa samd
    Ca „inainte” inseamna si 1972-78, p perioada, sa zic asa fericita. Gaseai si Kent si necazul venea ca la 25 de ani nu aveai masina si mag Akay hify
    Sau mai restrans – „inainte” adica in 1988-89 program TV de 2 ore „Te pup in dos Conducator Maret” …. dar inseamna si in 1967-80 seriale americane sambata, filme americane, fratuzesti, italienesti …
    Sau .. „inainte” inseamna si 1970 … Ma daca ati fi vazut cum era Mamaia, Eforie Nord sau Venus in anul ala!!! MNa rpog asta Marian Preda , nascut in 63, nu are de unde stii cum era litoralul in 1970 .. si mai ales localurile!!

  40. Situatia nu este mai grea decit in „89, ci este dezastruoasa! Nu numai ca am prins din plin anii comunismului dar am facut si doi ani de inchisoare pentru trecere de frontiera in Yugoslavia de unde fratii sirbi m-au dat inapoi si nu numai pe mine, ci mii de alti temerari care au crezut in iluziile occidentului, o cloaca de escroci si sarlatani. Ceausescu desi a facut multe greseli, poate chiar si-a meritat glontul pentru anume crime care le-a facut,dar a fost un mare patriot comparativ cu jegurile democrato-liberale care jefuit tara dupa „89. Practic nu exista pedeapse suficient aspre pentru criminalii aflati la putere azi! Acuzatia adresata guvernantilor de DUSMANI AI POPORULUI a devenit mai de actualitate ca oricind !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.