Sorina Pintea, controale în miez de noapte. ”Nu mă așteptam să găsesc…”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că a constatat, în urma unui control inopinat la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că sunt probleme la Unitatea de Primiri Urgenţe în ce priveşte modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, felul în care li se vorbeşte şi comportamentul cadrelor medicale, dar adaugă că a găsit şi „mizerie”.

„Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate”, afirmă Pintea, precizând că a cerut şefului Consiliului Judeţean să îl demită pe directorul de îngrijiri.

Sorina Pintea a făcut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un control inopinat la Spitalul Judeţean din Ploieşti.

„În ultima vreme am avut destul de multe reclamaţii vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în Unitatea de Primiri Urgenţe de acolo şi nu numai… Am decis să merg la faţa locului să văd exact ce se întâmplă şi se întâmplă”, a declarat Pintea, la Antena 3.

Ea a spus că problemele sunt „modalitatea în care pacienţii sunt trataţi, modul în care se vorbeşte, comportamentul cadrelor medicale faţă de aceştia”.

„Pe de altă parte, şi probleme de natură administrativă pentru că vă spun foarte sincer nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală din România secolului 21 – probabil că sunt singura care nu mă aşteptam – să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea de Primiri Urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată”, a afirmat ea.

Sorina Pintea a spus că l-a sunat pe şeful Consiliului Judeţean spunându-i să se întâlnească în faţa spitalului, iar apoi a intrat prin zona unde stau aparţinătorii. Acolo nu erau pacienţi, Pintea spunând că i-a întrebat pe aparţinători de câtă vreme stau, iar o femeie i-a răspuns că stă de mai multe ore, fără a avea veşti despre soţul său.

„Am intrat în Unitatea de Primiri Urgenţe, din păcate medicii erau foarte ocupaţi, era multă lume, asta este adevărat. Unitate de Primiri Urgenţe care are nevoie de renovare… Acolo, foarte mulţi pacienţi, aşa cum spuneam, şi i-am întrebat dacă există asistent social, dacă există persoane dedicate care să informeze aparţinătorii, periodic, despre starea pacienţilor. Teoretic, uzanţele spun că din jumătate în jumătate de oră trebuie să ieşi să informezi pentru că oamenii sunt îngrijoraţi. Nu există. Există două asistente sociale care sunt angajate în Unitatea de Primiri Urgenţe”, a detaliat ministrul Sănătăţii.

Ea a spus că a urcat apoi într-o secţie renovată, unde erau foarte mulţi pacienţi – 84, dar asta nu este o scuză pentru a nu se face curăţenie.

Pintea a adăugat că apoi a ajuns, din greşeală, la etajul I, cu liftul, în timp ce dorea să coboare pentru că era deja ora 1.00.

„Greşeala a fost perfectă. Am intrat în secţia de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală – cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineîneţeles, trebuie să cunoască procedurile. Apoi acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi, foarte mulţi pacienţi, şi de asemenea era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii, zic: mi-e greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu aveţi”, a mai spus ea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că a propus demiterea directorului de îngrijiri.

„I-am propus preşedintelui Consiliului Judeţean demiterea directorului de îngrijiri pentru că în primul rând un spital trebuie să fie curat ca să poată acorda un act medical de calitate (…) În urgenţă foarte mulţi pacienţi, 300 de pacienţi, opt medici, nu fac faţă, la UPU urgent scoase posturi la concurs. Mi s-a spus că nu vin, mai insistăm, opt medici care fac concomitent şi urgenţă şi SMURD nu au cum să mulţumească populaţia. Şi, de asemenea, Direcţia de Sănătate Publică să facă un control pentru că a fost în desfăşurare un control încrucişat, în sensul că din alt judeţ venea la spital la Ploieşti şi verifica, nu au fost. Eu nu prea cred că au fost (…) Nu cunoaştem reguli, nu cunoaştem  protocoale, nu ne interesează, punemm 4-5 pastile în zece litri de apă,  nici măcar zece litri”, a mai spus Pintea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Vai, dar nu cred asa ceva!
    „Infrastructura, educatia, sanatatea sunt prioritatile noastre”, suna de 2 Ani minciunile PSDiste!
    Iar Sorina gaseste nereguli peste nereguli!
    Ieri Orlando i-a mai taiat inca 2 spitale, mutandu-le la Sfantu’ Asteapta:!
    Spitalele regionale de la Craiova și Constanța nu se mai fac pe bani europeni(co-finanțare), ci ar urma să fie construite „într-un alt sistem: Guvern-Guvern”, un memorandum în acest sens aflându-se pe agenda ședinței de Guvern de mâine, a anunțat, joi seară, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Spitalul regional de la Constanța ar urma să fie construit în urma unui acord cu Turcia, susține Teodorovici.

    PSD a PROMIS în campania electorală din 2016, că va construi 8 spitale regionale și un spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor spitalelor județene.
    Construcția celor 8 spitale regionale și a „spitalului-gigant” din București ar fi trebuit să înceapă în Anul 2017, potrivit promisiunii făcute în campania electorală din 2016 chiar de Dragnea!

    La 2 ani și 1/2 de când Dragnea prezenta „Programul de guvernare al PSD pe sănătate”, marile promisiuni lansate atunci par, în cel mai bun caz, o GLUMA!

    Construcția celor 9 spitale noi(1 spital metropolitan în București și 8 spitale regionale în țară) ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nimeni nu știe pentru când.

    De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3.
    S. Pintea a declarat public că Guvernul a AMANAT construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027.
    Explicația ei: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni(de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele regionale ar urma să fie mai ieftine.(!)

  2. Ma astept ca ăia protesteaza impotriva faptului ca, in legatura cu Kovesi, se respecta procedurile legale, sa protesteze si impotriva acestei ministrese. Pai, cum isi permite ea sa se duca in control la spitale, noaptea? A avut aprobare de la UE?!?

  3. Cred ca au tras bolnavii o sperietura cand s-au trezit cu Pintea incognito in spital,”noaptea ca hotii”,de au crezut ca e Halloween,pana au consultat calendarul!Sa zica mersi ca au scapat cu viata,putea intra si un varcolac in spital,tot in control,tot cu coasa!Eu am interzis familiei sa ii vada poza d-nei ministru,persoanele sensibile pot fi afectate!

  4. Daca nu vor absolventii romani de medicina sa lucreze in tara, o solutie ar fi obligarea acestora ca timp de 10 ani sa presteze munca in spitalele romanesti sau sa plateasca integral studiile la facultatea de medicina. Pana la rezolvarea situatiei, angajati medici dint state terte, de preferinta dintre cei care au facut fscultatea in Romania sau Moldova.

    • Perfect, Citizen! Asa gandesc si eu. Salariile sunt onorabile in domeniul sanatatii, de o vreme incoace. Statul roman pregateste medicinisti nu cu
      foarte mari cheltuieli din partea viitorilor absol-
      venti, in comparatie cu ce
      ar plati acestia daca ar face medicina in Vest. Noi ii pregatim, si de ei bene-
      ficiaza tarile bogate. Cred
      ca ar trebui un contract. Faci facultatea pe bani
      putini, lucrezi pentru Ro-
      mania un anumit numar de ani. Ca la armata, de ce nu?
      Noi, mai saraci, trebuie si
      aici sa sprijinim Vestul. Nu am nimic impotriva Occidentului, cu exceptia
      komisarilor de la Bruxelles…

  5. @lili

    CIOCU mic, cat mai mic!

    Ne-ai anuntat de 1 decembrie 2018, de Ziua Nationala a Romaniei si cu ocazia Sarbatoririi a o suta de ani de la momentul * 1 Decembrie 1918* ca ai semnat o petitie-on privind dezmembrarea statului national unitar roman!

    altfel spus ti-ai dat jos chilotii fosti albi ajunsi maronii din motive politice si ti-ai facut nevoile pe mormintele celor care au murit pe fronturi si in razboaie pentru un ideal !

    Ca sa nu mai spun de murdarirea constanta a celei mai bune sportive a tarii la acest moment!

    Ciocu mic ca esti NIMIC!

  6. @Corector

    la problema in cauza atat te-a dus mintea sa scrii?

    nu e cam putin? si cam vulgar?

    ma rog, daca nu se poate, nu se poate..

  7. Cand stapanul tau, basescu, inchidea spitale, nu ziceai nimic! Acum, daca ministrul sanatatii face controale inopinate, te zbarlesti. Nu mai manca ce nu-ti place! Sau iti place..?

  8. @mariuta:nu mai sta picior peste picior,nu te avantajeaza si te incurca si la mers!
    @pentru celalalt prost: iti recomand sa studiezi mai mult inainte de a face afirmatii,!problema Sanatatii te depaseste,paduche!

  9. @Corector

    draga, in problema pusa in discutie e nevoie de cap, nu de picioare….

    daca nu e, nu e…

    in viata trebuie sa ai cateva certitudini, cateva puncte de plecare..sunt bucuroasa ca le ai…

    poate ca nu este cea mai fericita situatie, dar te asigur ca e mai bine asa,..

    are Shakespeare o vorba, daca memoria nu ma inseala e vorba de *regele Lear*…care suna cam asa: * e orb cel care nu-si vede lungul nasului!*

    iti inchipui cum ar fi sa arati cum arati si sa te crezi si normal, ca inteligenta…asta ar putea fi numit *dezastru*..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.