Specialiştii… cât de specialişti?

Legea noastră permite ca un şef de spital să fie şi altceva decât medic: jurist ori economist. Dar nu permite ca la un spital care are şi departament de cercetare să fie director un doctor fără grad de medic primar. Aşadar, o specializare cu patalama e necesară pentru a ajunge să fii numit şef de spital cu secţie de cercetare. Dacă vrei să fii director de spital de boli infecţioase cu secţie de cercetare, e normal (legal) să fii infecţionist cu patalama de medic primar.

Nu şi dacă ai în spate o carieră de politruc. E cazul actualului director de la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti, Emilian Imbri. Fost consilier în Guvernul Ponta. Fost consilier al Elenei Udrea. Fost consilier în Guvernul CDR. Fost gazetar la o revistă cu profil medical. Activitate propriu-zis medicală? Patru ani la un dispensar sătesc înainte de 1987.

Consilierul Elenei Udrea vrea să impună „dictatura medicală”

Doctorul Emilian Imbri a ţinut, în ultima vreme, să apară în prim-plan cu sfaturi de infecţionist.

Câţi infecţionişti care ocupă azi prim-planul mediatic vor fi având şi ei cariera bazată pe o impostură asemănătoare? Cazul Imbri face de ruşine un întreg corp de specialişti cu patalamale în regulă.

Nu ar fi cercetat nimeni cariera doctorului Imbri dacă nu ar fi cerut vehement să acceptăm dictatura medicală până ce are să treacă pericolul COVID-19. Şi totuşi, şi totuşi, cât de politizat este oare sistemul nostru sanitar? Câte şefii de spitale au ajuns pe mâna unor „specialişti” cu recomandări strict politice?

Putem să ne mai mirăm că, la noi, bătălia cu infecţia COVID-19 nu este condusă de un infecţionist? Când se va fi organizat, la noi, vreun concurs profesional pentru ocuparea funcţiei de director de spital? Câţi dintre cei care sunt responsabili cu diagnosticarea COVID-19 sunt la cheremul unor impostori?

Avem în faţă un tablou terifiant. Dacă politizarea poate fi direct criminală, în domeniul sănătăţii avem asimptotele unei astfel de conjuncturi. Poate fi, spun. Nu susţin că deja a ajuns să fie, dar ştim ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Suceava. Cazul de acolo are implicaţii penale. DNA-ul kovesian s-a ocupat doar de eventuale noduri în papura specialiştilor autentici. Nu a identificat impostorii. Mafia medicală are, la noi, trei straturi: cei care au menţinut sistemul medical de stat în gravă subfinanţare reprezintă cupola afacerii; cei care au făcut legislaţia domeniului sunt naşii de rang mic; cei care aplică legea pentru căţei, dar nu o aplică pentru dulăi sunt mafioţii de rând, chelneri de bacşişuri mici, cum se zice, bucuroşi de para-ndărătul ce curge din diverse contracte.

Câteodată iese la iveală un al patrulea strat, cum a fost acel ministru cioloşist care a sabotat şcoala românească de transplant.

Un DNA specializat pe corupţia din sistemul medical ar avea de lucru cel puţin un deceniu dacă ar exista consens politic pentru restaurarea ordinii legale, profesionale şi etice în domeniul acesta.

Un sistem social şi mai subfinanţat este învăţământul. Din degradarea calităţii generale a acestui sistem decurge tot ce avem în societate: corupţie, analfabetism funcţional, presă deprofesionalizată, protestatari ignari, partide de nota 3, parlamentari de nota 4, analişti politici de nota 5. Sub raport educaţional, ne-am întors pe la 1848-1859, cu diferenţa că nu mai avem elite culturale ca atunci şi facem greşeala de a confunda nivelul nostru tehnologic cu nivelul nostru de inteligenţă societală. Nicio coagulare supraindividuală, azi, în sângele nostru social.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. acest consilier al lenei de plescoi era consultat pentru terenurile de sport in panta,parcurile dinafara localitatilor, salile de sport abandonate dupa inaugurare,gondolele care nu functionau ?
    halal consilier!

  2. Din păcate lucruri asemănătoare se întâmplă peste tot.O cu_vă prespălată și mitomană , de profesie secretară dar cu studii făcute pe sub mesele uneperiste și pe centura politicii, a pus mâna pe Ambulanta Maramureș si a transformt-o în sereleul familiei . Și-a angajat puzderie de neamuri și cunoștiințe în detrimentul personalului medical.Deși matrapazlâcurile traseistei politice se petrec în văzul tuturor, nimeni ,dintre cei îndrituiți, nu o întrebă de sănătate.

  3. Un foarte bun articol.
    Un articol bun este acela care ingaduie, si indeamna cititorul, sa-si puna intrebari, nu calupuri de propaganda frumos asezonata cu mesaje gata impachetate, pentru o digestie mai buna.
    Asadar, o intrebare ar fi, la capatul (dar nu la sfarsitul) a sase luni de situatie exceptionala: CUI BONO?
    Cui foloseste aceasta pandemie?

  4. Daca o tara poate fi condusa de un suplinitor de fizica cu pretentii de mare domn intelectual cu servitoare de protocol, un guvern poate fi condus de un subinginer nepracticant, iar sanatatea in pandemie este supervizata de un doctor de apendicite, de ce sa ne miram ca un doctor de dispensar sau ziarist nu ar putea fi manager la unul dintre principalele spitale covid din tara.

  5. Specialiştii… cât de specialişti?
    Ministrul Nelutzu, din rezident a aterizat direct doator in stiinte medicale, probabil apendicite, director de spital si manager la Husi, nu la Ulmeni, are consilier la minister un alt mare specialist, doctor fotomodel. Comandantul actiunii in Pandemie este un doctor de ambulante. Avem numai specialisti, si nu unul ca in America.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.