Speranţa de viaţă a românilor, la coada clasamentului în UE

Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani, a doua cea mai mică din UE, după cea din Bulgaria, de 73,6 ani, arată datele de la Eurostat. În medie, bărbaţii români trăiesc până la vârsta de 70,4 ani, iar femeile până la vârsta de 78,3 ani, informează Ziarul Financiar.

În 2019, speranţa de viaţă a românilor era de 75,6 ani, în anul 1990 era de 69,9 ani, iar datele Eurostat mai arată că în 1980 românii trăiau până la circa 69,2 ani.

La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă la naştere a fost estimată la 80,4 ani în 2020, cu 0,9 ani mai mică decât în 2019, ajungând la 83,2 ani pentru femei şi la 77,5 ani pentru bărbaţi, cu un an mai mică decât în 2019.

În ansamblu, între 2002, primul an pentru care datele privind speranţa de viaţă au devenit disponibile pentru toate statele membre ale UE, şi 2020, speranţa de viaţă la naştere în UE a crescut cu 2,8 ani, de la 77,6 la 80,4 ani. Creşterea a fost de 2,4 ani pentru femei şi de 3,2 ani pentru bărbaţi.

Estimările calculate de Eurostat pe baza datelor din 2020 arată că în majoritatea statelor membre a existat o scădere semnificativă a speranţei de viaţă în 2020. Cele mai mari scăderi ale speranţei totale de viaţă la naştere au fost înregistrate în Spania (-1,6 ani faţă de 2019), urmată de Bulgaria şi Polonia (ambele -1,5 ani), iar apoi Lituania şi România (ambele -1,4 ani).

Comparând speranţa de viaţă din 2020 cu cea din 2019, aceasta a scăzut cu 1 an sau mai mult în 9 state membre (Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, Italia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia), a scăzut cu mai puţin de 1 an în 16 state membre şi a crescut cu o valoare modestă 0,1 ani în Danemarca şi Cipru.

Există încă diferenţe majore între ţări când se analizează speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor. În 2020, speranţa de viaţă pentru femei era încă mai mare decât speranţa de viaţă pentru bărbaţi. Cu o diferenţă de gen de 5,6 ani în 2020, femeile nou-născute din UE s-ar putea aştepta, în general, să trăiască mai mult decât bărbaţii. În plus, acest decalaj a variat substanţial între statele membre ale UE. În 2020, cea mai mare diferenţă între sexe a fost în Lituania (10,0 ani) şi cea mai mică în Ţările de Jos (3,4 ani).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. E bine. Suntem in trend. Crăpăm mai repede și consumăm mai puțin. Totul pentru binele planetei.
    Comparația speranță de viață femei și bărbați este irelevantă, pentru că e desuetă.

    • Asta cu consumul nu cred ca convine, dar de acum ii ingheata in case, pe bani sigur.

  2. Eu am 62 de ani iar acum vreo 6 ani, cind m-am dus sa-mi reinnoiesc cartea de identitate, mi s-a dat una valabila pina in 2076 ! Pai spuneti si voi, sa nu ma simt ca unul de abia iesit din pubertate, cu coșuri pe față ? Pa, va las, ca am invitat o fata la cofetarie !

  3. Raspunsul este : de prea mult timp … (ps : se aude ca la ultima vizita facuta in Egipt de catre Iohannis a intrebat Ramses al II-lea de el …)

  4. Să vedeți după terminarea mandatului actualului președinte câți vom mai rămâne!!..

  5. Cica statisticile spun ca speranta de viata la femei este mai mare decit la barbati … dar, la cit ma cicaleste si bate la cap nevasta-mea, am ceva dubii …

  6. Eu nu nutresc sperante ca o sa traiesc „puţin peste 74 de ani”, pentru stiu ca o sa depasesc 85 de ani!

    Bre sociologii lu’ peste prajit, pe cine ati vazut voi sa aiba preocupari privind „speranta de viata”? Dupa ce ca statistica este una dintre cele trei forme de minciuna, mai faceti si predictii carte sfideaza logica si bunul simt! Pai bine, bai loazelor, daca eu traiesc 100 de ani si vecinul meu doar 20 de ani, speranta noastra de viata este de 60 de ani? Poate ca eu sper sa traiesc 1000 de ani, pentru a ingropa toti prostii care se cred destepti, nu „puţin peste 74 de ani”! Puteti vorbi despre media de viata, nu despre speranta de viata, care este o dorinta, nu un fapt cuantificabil!

  7. Vârsta minimă de pensionare 75 de ani , pen
    tru toți neesențialii, exceptând categoriile speciale care se pot pensiona la cerere la 45 de ani, speranța de viață, 65 de ani maxim la neesențialii și îmbunătățită semnificativ la categoriile speciale până la 101 ani. Tot înainte camarazi, pe cele mai înalte căi ale capitalismului multilateral global central dezvoltat, prosperitate centrului capitalist imperial, totul pentru capital, nimic pentru săracii leneși și proști!

  8. Este exact imaginea corecta a nivelului de trai si a respectului latrailor cu luxul in gat din Romania.

  9. E bine totuși că speranța de viață încă există. Măcar. După cum evoluează economia este posibil să dispară. Așa e trendul. Poluăm rău.

  10. Oare sa fi scăzut speranța de viața a romanilor, in ultimii doi ani, din cauza vaxeenului?… Mulțumim Faizăr! Mulțumim US! Mulțumim UE! Mulțumim urSula!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.