Păgubite de pacienții neasigurați, dar tratați

Spitale cu datorii istorice

Numai la Spitalul Judeţean din Târgovişte sunt peste 700 de persoane care au fost tratate, dar nu aveau niciun fel de asigurare

Se pare că șirul crizelor cu care se confruntă spitalele din România este interminabil. După criza de medicamente și după cea de medici specialiști, multe spitale din țară se confruntă acum cu una nouă. Dincolo de problemele de management și de subfinanțare, multe spitale sunt înglodate și în datorii de zeci de mii de euro, în urma unor servicii medicale nerecuperate.

Cu dosare de aproape zece ani pe masă, juriștii spitalelor spun că nu au soluții pentru a recupera banii de la cei care au datorii către unitățile medicale. Este vorba fie despre oameni săraci care nu au nici după ce bea apă (șomeri ori zilieri fără locuință), ori nici nu mai stau în țară și, prin urmare, sunt de negăsit. Cea mai gravă situație este în țară, mai ales în județele din Moldova, Dobrogea și Oltenia.

„Suntem săraci lipiți pământului“

Fiica unei femei din Vaslui a fost victima unei agresiuni  în urmă cu 5 ani. A mers la spital, unde a fost internată la secția de ortopedie pentru că se alesese cu cotul dislocat și a mai avut nevoie și de alte investigații. A fost externată după câteva zile.

Dar pentru că nu a făcut niciun demers împotriva soțului, ar fi trebuit să plătească spitalului aproximativ 1.800 lei. Nu a plătit niciun leu nici până în ziua de azi, iar între timp a plecat în Spania. În această situație, autoritățile nu au cum să facă executarea silită. Mama fetei spune că nu are niciun venit. „Nu lucra pentru că a fost dată afară, cu șomajul, și nu a găsit de muncă.  Nu are nici casă pe numele ei, nimic. Înțeleg că vor să o execute (n.r. – silit), dar n-au ce să-i ia. Pe mine și hainele de pe ea, că suntem săraci lipiți pământului.“

Număr-record de dosare

Situația din Vaslui nu este unică. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște deține recordul în ceea ce privește numărul de dosare nesoluționate: nu mai puțin de 700 de astfel de dosare așteaptă pe rolul instanțelor, iar zilnic apar altele noi. Doar pentru ultimii trei ani, unitatea medicală are de recuperat aproape 500.000 euro. Reprezentanții spitalului spun că au de recuperat debite în urma accidentelor rutiere, a agresiunilor și, mai nou, pentru autoaccidentări. „Aceşti bani se recuperează de la autorul faptei ilicite, pentru că nu sunt suportate de către Casele de Asigurări de Sănătate. Este foarte greu, procesele durează ani. Am avut accident rutier din 2010 şi sentinţa s-a dat în 2017. De cele mai multe ori, autorul este necunoscut, nu ai pe cine să tragi la răspundere. Paguba rămâne a spitalului“, spune Cristina Sima, medic la Spitalul Judeţean Târgovişte.

Multe accidente de circulație

Juriștii Spitalului Județean încearcă să recupereze aproape 10 milioane lei din astfel de cazuri. Adică peste două milioane de euro. Multe dintre ele sunt accidente de circulație. „Se fac adrese către Parchete și Poliție pentru comunicarea dosarelor penale, se fac înștiințări către pacienți, cereri de chemare în judecată.“ Pentru a le fi mai uşor să identifice persoana sau instituţia împotriva căreia trebuie să se constituie parte civilă, directorii spitalelor au impus şi completarea unor formulare în care să fie menţionate informaţii despre producerea agresiunii sau a accidentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.