Familiile pacienților lansează apeluri disperate

Criză acută de sânge în spitale

De ani buni criza de sânge în spitale a devenit permanentă. Dacă înainte era vorba de anumite perioade din an, sărbătorile de Crăciun, cele de Paște ori lunile de vacanță, iulie și august, când frigiderele centrelor de recoltare erau goale, acum, situația este mult mai gravă. Mai puțin de 2% din români donează sânge, iar lipsa de donatori a provocat a nouă criză.

Se pare că nu există o rețetă câștigătoare prin care românii să fie convinși și motivați să doneze sânge. În țara noastră donatorii primesc recompense materiale precum tichete de masă și transport gratuit. În alte țări, deși donatorii nu primesc ceva în schimbul acestui gest, procentul de donare este mai mare.

Dovadă scrisă de donare

În Capitală funcționează un singur centru de transfuzii sanguine, care furnizează plasmă și produse derivate pentru 60 de spitale. Se mai poate dona la Spitalul Fundeni, Universitar și Floreasca, dar programul de donare este doar între orele 7.30 și 13.30. Și asta, din cauza lipsei de personal. Este o problemă pe care mai multe persoane au semnalat-o, dar pentru care autoritățile nu au găsit încă soluții. Cei care vor să doneze sânge trebuie să știe că trebuie să mănânce înainte să vină, să nu bea alcool în ultimele 48 de ore și să nu fumeze.

O altă problemă cu care se confruntă rudele pacienților grav bolnavi este că la anumite spitale li se cere să facă dovada scrisă a faptului că au existat donatori pentru un anumit pacient. Este o procedură greoaie și cumva incorectă, pentru că un astfel de schimb de informații trebuie să se facă doar între centrul de transfuzii și spitalul respectiv. Ba mai mult, criza de sânge cu care se confruntă majoritatea spitalelor din România generează situații dramatice, sau, ar spune unii, la limita legii: sunt medici care le cer rudelor pacienților să cheme cât mai mulți oameni să doneze pentru bolnav. Fără acest sânge, pacientul respectiv nu ar putea fi operat.

Apeluri disperate

Dragi prieteni apropiați, am o rugăminte din suflet pentru voi. Cine ne poate ajuta cu donare de sânge B3 negativ, pentru cumnata mea, poate dona pe numele… Spitalul Fundeni București. Are nevoie urgent de sânge“, este unul dintre miile de anunțuri de pe rețele de socializare. Acestea sunt pline de apeluri disperate prin care oamenii caută donatori pentru pacienți în stare gravă: cu nume și diagnostic. Cei care pot dona sunt rugați să meargă la centrele de recoltare și să spună numele pacientului pentru care donează sânge. „Era o doamnă aici la transfuzie, chiar venisem să donez și m-a întrebat dacă donez și mi-a arătat cazul ei, mi-a arătat despre ce vorba, am văzut analizele și am donat pentru ea atunci. Am scris pe formular aici în spate pentru cine donez“, spune Mihai Pascal, donator.

Numele scris pe formularul pe care îl completează donatorii este așa-numita dovadă pe care o cer unii medici. La fel s-a întâmplat cu un alt bărbat: „Am întâlnit aici pe cineva care mi-a spus că au un prieten care are nevoie, erau disperați și am acceptat să donez pentru el“. Dar, „Sunt și donatori care vin să doneze pentru cineva anume și nu înțeleg că nu se poate și că donarea este anonimă, nu-i cunoaștem și în cazul acesta ei pleacă“, explică Camelia Roșu, directorul Centrului de transfuzii Brașov.

Donarea ar trebui să fie anonimă

În România este o criză acută de sânge pentru că doar 2% din populație donează. În Capitală, de exemplu, anul trecut au fost puțin peste 50 de mii de donări, iar necesarul ar fi dublu.

Dacă doriți să donați sânge beneficiați, conform legii, de o zi liberă de la serviciu, reducere de 50% pentru transportul în comun și tichete de masă în valoare de 70 de lei. În plus, analizele necesare pentru a putea dona sunt gratuite. Locurile unde se donează sânge sunt centrele de transfuzii și spitalele care au centre de recoltare. Toate aceste situații nu ar trebui să se întâmple, întrucât legea spune că donarea de sânge este voluntară și anonimă, iar divulgarea identității donatorului sau a primitorului reprezintă contravenție.

Sângele poate ajunge la spitale după 72 de ore de la donare. Dar ce se întâmplă cu pacienții care nu au rude sau suficienți prieteni care să le vină în ajutor? Medicii sunt obligați să trateze cu prioritate copiii, urgențele și operațiile complicate. Atenție, nu au voie să condiționeze transfuziile pacienților în funcție de donatorii strânși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Tudorito nene! inainte sa scrii bashina asta de text trebuia sa te documentezi daca s-a incheiat ancheta privind traficantii de sange, aia din personalul centrului de recoltare prinsi in urma cu catva timp. Sa vezi daca respectivii au fost condamnati la ani grei de puscarie. Daca lichelele sint bine mersi in libertate ce te mai miri ca nu vrea nimeni sa doneze sange?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.