Stagiune muzicală estivală

Concert de Gală al cântăreţei Oana Cătălina Chiţu, la “Donaufest”

În perioada 4-13 iulie va avea loc cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional “Donaufest”, eveniment de amploare care se desfăşoară o dată la doi ani, în oraşele Ulm şi Neu-Ulm, pe ambele maluri ale Dunării. Institutul Cultural Român din Berlin, în calitate de partener al festivalului, sprijină participarea românească la ediţia din acest an. “Donaufest” 2014 acordă un loc de cinste culturii din România, invitând-o pe celebra cântăreaţă Oana Cătălina Chiţu şi ansamblul său muzical format din şapte instrumentişti să susţină un concert special, de Gală. În această formulă, ea va interpreta romanţe şi cântece tradiţionale româneşti, din repertoriul renumitei cântăreţe Maria Tănase, cea mai mare voce a cântecului popular românesc. Concertul se va desfăşura în 5 iulie, cu începere de la ora 19.00, în sala mare a centrului “Edwin-Scharff-Haus” din Neu-Ulm.

Festivalul “Donaufest” aduce în faţa publicului, pe o perioadă de zece zile, un program cultural foarte divers. Prin intermediul unor evenimente din domenii precum muzica, dansul, literatura şi artele vizuale, sunt prezentate multiple aspecte culturale ale statelor riverane Dunării. Artiştii care participă la festival provin din toate ţările ale căror teritorii sunt traversate de apele Dunării. Vizitatorii au ocazia să admire meşteşuguri autentice, muzică tradiţională şi specialităţi culinare din diferite zone şi ţări care fac parte din acest areal geografic. Fiind cunoscut nu numai pe plan regional şi naţional, dar şi la nivel internaţional, Festivalul se bucură de o participare foarte numeroasă, numărul de vizitatori al ultimei ediţii depăşind 300.000.

Oana Cătălina Chiţu a studiat pianul, jazzul şi canto. S-a stabilit la Berlin după 1990, unde a fondat ansamblul de muzică balcanică „Romenca” împreună cu acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Oana Cătălina Chiţu a devenit un nume cunoscut al lumii muzicale internaţionale, impunându-se în 2008 cu albumul „Bucharest Tango”, produs de casa germană de producţie “Asphalt Tango”. Pe acest album Oana Chiţu interpretează tangouri româneşti din perioada interbelică, într-o inedită prelucrare şi combinaţie cu elemente de folclor şi jazz. În anul 2013 a lansat un nou album, „Divine”, dedicat repertoriului renumitei cântăreţe Maria Tănase.

Bucharest Jazz Festival, întâmpinat cu entuziasm de iubitorii de jazz

Un public numeros a participat la vernisajul Expoziţiei Afişul Polonez de Jazz

Cu două zile în urmă a avut loc, la Hanul Gabroveni, vernisajul expoziţiei “Afişul Polonez de Jazz”, care s-a desfăşurat sub forma unei întâlniri între artişti ai jazzului, oameni de presă şi public, cu participarea Institutului Polonez, partener al evenimentului, şi a colecţionarului Krzysztof Dydo, deţinătorul celor 74 de postere expuse.

Prin acest eveniment, “ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti” a anunţat oficial deschiderea “Bucharest Jazz Festival”, care a început ieri, 2 iulie, de la ora 20.00, în Piaţa “George Enescu”, printr-un concert al septetului “Iordache”, urmat de recitalul muzicienilor din “Bucharest Jazz Orchestra”, conduşi de Sebastian Burneci.

În cadrul inaugurării celei de-a treia ediţii a “Bucharest Jazz Festival” au luat cuvântul Mihaela Păun, director ArCuB, pianistul Lucian Ban, curator al festivalului, colecţionarul polonez Krzysztof Dydo şi Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, care au subliniat, pe rând, importanţa jazzului în peisajul cultural global şi, implicit, al festivalului.
Vernisajul, care s-a bucurat de un număr mare de participanţi, le-a oferit celor interesaţi de fenomenul jazzului o primă imagine despre ce înseamnă ediţia din 2014 a “Bucharest Jazz Festival”.

Afişele prezentate în cadrul expoziţiei au fost colecţionate începând din anii ’60 şi sunt exemplare unicat, între care unele realizate manual sau prin serigrafie.

Pe lângă concertele incluse în program, bucureştenii vor putea descoperi o altă latură a jazzului, participând la evenimentele conexe susţinute de personalităţi marcante ale jazului românesc.

“Cartea Românească de Jazz” este un eveniment dedicat lansării multiple a celor mai noi titluri din literatura românească de specialitate. Lucrările româneşti în domeniu vor fi făcute cunoscute publicului de către Mircea Tiberian, Johnny Bota, Virgil Mihaiu, Florian Lungu şi Alex Vasiliu.

“Discul Românesc de Jazz”, primul showcase şi colocviu pe tema producţiei de jazz din România, adresat în egală măsură mass-mediei, industriei muzicale, precum şi publicului larg, va fi adus în atenţia celor interesaţi de reprezentanţi ai: “Fiver House Records”, “A&A Records”, “Soft Records”, “Green Records”, “7Dreams Records”.

În plus, în Piaţa “George Enescu”, poate fi vizitat standul “Jazz Made in Romania”, dedicat exclusiv caselor de discuri şi editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Incursiuni în Bucureştiul de altădată pentru românii din Voivodina

Tenorul Vlad Miriţă

Luni, 7 iulie, la Petrovasâla (Vladimirovac), în Serbia, Teatrul “Masca” şi Vlad Miriţă vor ajunge pentru prima dată la românii din Voivodina. Teatrul Masca va susţine, la Casa de Cultură din localitate, o reprezentaţie cu piesa “Parcul” în regia lui Mihai Mălaimare, iar tenorul Vlad Miriţă va interpreta piese de pe albumul “Iubesc femeia – povestea bărbatului interbelic”.

Albumul cuprinde zece piese interpretate de-a lungul timpului de Zavaidoc, Cristian Vasile, Gică Petrescu şi alţii. Vlad Miriţă va fi acompaniat la pian de Alexandru Burca, iar între cântece vor fi intercalate momente de proză şi versuri.

Solist de operă şi de pop, Vlad Miriţă, unul dintre puţinii cântăreţi români de crossover, a susţinut recitaluri şi turnee în Spania, Germania, Austria, Belarus, precum şi în cadrul Festivalului „G. Enescu” (septembrie 2007), al mega-concertelor “Proms of Delight”.

După absolvirea secţiei de canto a Şcolii de Arte din Târgovişte, în 2000, Vlad Miriţă a fost timp de doi ani, tenor în Corul “Madrigal”, iar din 2006 este tenor la Opera Naţionala din Bucureşti. A cântat alături de Angela Gheorghiu în Concerte de Gală la Sankt Petersburg, Torre del Lago, Cortona, Zilele Bucureştiului.

Printre numeroasele distincţii obţinute se numără Premiul I la Festivalul pop “Mamaia 2002”; Premiul I la Concursul International de Canto “Traian Grozăvescu”(2006); Premiul “Musiktheater Wien” şi bursa “CEE Musiktheater” în 2007.
În repertoriul său de operă sunt incluse rolurile Alfredo Germont din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, Don Jose din „Carmen” de Georges Bizet, Mario Cavaradossi din „Tosca” de Giacomo Puccini, MacDuff din „Macbeth” de Giuseppe Verdi, Ismaele din „Nabucco” de Verdi, Edmondo din „Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, Arturo din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Pinkerton din “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, Lenski din “Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski.

“«Iubesc Femeia» este un cântec superb, compus de Ionel Fernic – născut la Târgovişte pe 29 mai 1901. Totodată este şi titlul albumului pe care l-am înregistrat de curând, album al cărui prim cântec este «Iubesc Femeia». Aveam de mult această dorinţă de a înregistra muzica perioadei interbelice. Este o muzică elegantă, cu nuanţe patetice, care redă destul de cuprinzător atmosfera acelor vremuri. Am ales 10 cântece, le-am aşezat într-o anumită ordine şi, în felul acesta, a ieşit «Povestea bărbatului interblic», o poveste în care sunt sigur că şi mulţi bărbaţi contemporani se regăsesc. Întotdeauna bărbatul a fost sensibil în faţa farmecelor irezistibile ale femeilor. Şi mai ales bărbaţii «de oraş» se hotărau – ca şi în zilele noastre – foarte greu să se aşeze la casele lor… din cauza multitudinii de femei frumoase din jur. O să vedem care este povestea bărbatului, în general, şi a bărbatului interbelic, în special”, mărturisea el cu umor într-un interviu.

Spectacolul “Parcul” este interpretat în stilul statuilor vivante. Mişcarea sacadată şi în ralanti a actorilor care dau viaţă istoriilor din piesă trimite la perioada de început a filmului mut. „(…) spectacolul acesta este de fapt despre noi, despre societatea românească aşa cum s-a transformat ea pe parcursul unui secol. Parcul este o privire lucidă asupra ultimului veac românesc şi, fiind lucidă, nu avea cum să nu fie şi comică şi tragică, în aceeaşi măsură în care râdem până simţim gustul sărat al lacrimilor, pentru că aşa este, de fapt, românul: zeflemitor până la obrazul lui Dumnezeu şi plăpând ca un sărut închipuit. Parcul nu este altceva decât o oglindă. Din păcate, sau din fericire, este una netrucată!”, aprecia Mihai Mălaimare.

În Voivodina trăiesc aproximativ 35.000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română, iar în 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. Comunitatea Românilor din Serbia este principala asociaţie românească din regiune care promovează limba, cultura şi identitatea românească.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia “Români din Afara Graniţelor Ţării şi Limba Română”, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia.

Trei tineri muzicieni români la concertul „100 de Violoncele”

Violoncelistul Ştefan Cazacu va evolua la Budapesta

Cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20.00, în Piaţa Szent István din capitala Ungariei, va avea loc un concert de muzică clasică, în organizarea Institutului Italian de Cultură din Budapesta. Concertul, intitulat „100 de violoncele”, este dedicat preluării Preşedinţiei Uniunii Europene de către Italia şi va fi susţinut de violoncelişti din Ungaria, Italia, România şi alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Invitaţii ICR Budapesta sunt violonceliştii: Renata Demény, Ştefan Cazacu şi Diana Canteşanu.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor menite să încurajeze tinerii muzicieni români să participe la evenimente muzicale care promovează diversitatea culturală şi valorile europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.