Ștampilă pe rectificare: „Terorism politic”

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, cataloghează rectificarea bugetară anunțată de Guvern ca fiind „a răzbunării față de popor prin care puterea și-a asigurat continuarea unui terorism politic” și anunță că va fi corectată în Parlament.

O rectificare a răzbunării față de popor! O rectificare bugetară care nu rezolvă niciuna dintre marile probleme ale țării, făcută în bătaie de joc și în disprețul realității!

Tăierile de venituri, anunțate de Putere drept ”cele mai mari creșteri” nu doar că sunt contrare legilor în vigoare, dar ele sfidează realitatea dată de explozia prețurilor și de scăderea nivelului de trai.

O rectificare bugetară prin care Puterea și-a asigurat continuarea unui terorism politic prin racolarea de primari din fonduri guvernamentale și dovada clară a bătăii de joc față de viitorul României. Bani doar de rapt și de racolat! Nu investiții, nu sprijin pentru agricultura românească afectată de secetă sau pentru economia națională pusă pe butuci de măsuri aberante.

O rectificare prin care s-a vizat doar asigurarea luxului prezidențial, prin care s-au premiat serviciile și s-au penalizat instituțiile care și-au permis să controleze tunurile date sub pretextul pandemiei.

O rectificare pe care, vă asigur, o vom corecta în Parlament!”, a scris Ciolacu vineri pe pagina sa de Facebook.

Rectificarea lui Cîțu

Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu, propune ca valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 de lei la 1.442 de lei. Totodată, propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei. Însă, același minister dorește amânarea creșterii salariilor profesorilor pentru 1 septembrie 2021, în loc de 1 septembrie 2020. ”Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3
miliarde lei la 19,3 miliarde lei)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) va crește de la 73,4 miliarde lei la 91,0 miliarde lei acesta reprezentând 8,6% din PIB. Conform documentului, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 573,0 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat pe anul 2020, se majorează, pe sold, cu suma de 18.139,2 milioane lei iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 17.566,1 milioanelei. Vor primi bani în plus ministerele Finanțelor, Economiei, Sănătății, Agriculturii, Dezvoltării, Internelor, Fondurilor Europene, Transporturilor, Educației, Mediului, Justiției precum și mai multe instituții precum Autoritatea Electorală Permanentă, ANSVSA, STS. Se vor tăia bani de la Ministerul Muncii.

Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale va primi 14.046,1 milioane lei, din care: 1.700 milioane lei Dobânzi, 2.000 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, 550 milioane lei reprezentând contribuția României la bugetul Uniunii Europene, 5.061 milioane lei asigurarea sumelor necesare refinanțării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanțării
proiectelor în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene și 4.670,1 milioane lei fonduri de la bugetul de stat puse la dispoziția Eximbank pentru implementarea schemelor de ajutor de stat și minimis.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va avea un plus de 4.371,1 milioane lei credite de angajament și un plus de 1.540,0 milioane lei credite bugetare, per sold. Se propun sume suplimentare pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID (+4.340,18 milioane lei credite de angajament și +1.446,72 milioane lei credite bugetare) și pentru majorarea, în condiţiile legii, a
contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria aţională de apărare aflaţi sub autoritatea acestuia (129,1 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-25 milioane lei) și bunuri și servicii (-10 milioane lei).

Ministerul Sănătății va primi 3.114,3 milioane lei per sold, în special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (+2.984,8 milioane lei) și pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 și acordarea stimulentului de risc (+219,1 milioane lei).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va avea un supliment de 2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea
producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 2.187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației va avea în plus 1.014,6 milioane lei, per sold. Se propune asigurarea suplimentară pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (1.000 milioane lei), pentru instituțiile publice finanțate parțial din venituri proprii (+17 milioane lei), pentru plata despăgubirilor stabilite prin hotărârile judecătorești (+4,6 milioane lei), pentru derularea Programului ”Construcții locuințe pentru tineri destinate închirierii” (+10 milioane lei) și pentru cheltuieli de personal (+4 milioane lei). S-au identificat economii la titlul 40 ”Subvenții” (-21 milioane lei).

Ministerul Afacerilor Interne va avea o suplimentare a bugetului cu 1.264,8 milioane lei, per sold, din care: 864,8 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 578/2020, cheltuieli de personal +500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale stabilite în conformitate cu legislația în vigoare, pensii militare și drepturi de asistență socială +300,0 milioane lei. În funcție de gradul de execuție și de
necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” (-400 milioane lei).

Ministerul Fondurilor Europene va primi suplimentar 1.186,4 milioane lei credite de angajament și +198,2 milioane lei credite bugetare, per sold. Se propune alocarea suplimentară a +1.188,2 milioane lei credite de angajament și +200 milioane lei credite bugetare pentru Programul Național de digitalizarea IMM-urilor, proiecte pilot în cercetare și supracontractarea Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, precum și +0,7 milioane lei pentru reîntregirea conturilor de disponibil în euro aferente memorandumurilor de finanțare PHARE și ISPA. În funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii în principal la cheltuielile de personal (-2,3 milioane lei) și bunuri și servicii (-0,2 milioane lei).

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor va avea un buget suplimentat cu 814,7 milioane lei, per sold. Se propun asigurarea de sume suplimentare pentru întreținerea infrastructurii rutiere, precum și pentru instituțiile publice finanțate parțial din venituri proprii aflate în subordine (+250 milioane lei), pentru finanțarea obiectivelor de investiții de transport ale agenților economici cu capital de stat finanțate integral de la bugetul de stat (+150 milioane lei), pentru finalizarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2007-2013 (+217 milioane lei), pentru decontarea facilităților de care beneficiază diferite categorii sociale (+60 milioane lei), pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea ministerului (+130 milioane lei), pentru plata ratelor aferente creditelor externe (+21,2 milioane lei), pentru plata unor
hotărâri judecătorești definitive (+4,56 milioane lei) precum și pentru asigurarea subvențiilor la operatorii de sub autoritate (+7,0 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-3 milioane lei), bunuri și servicii (-0,95 milioane lei), dobânzi (-2,47 milioane lei) precum și la active nefinanciare (-18,63 milioane lei).

Ministerul Finanțelor Publice primește în plus 483,5 milioane lei per sold. Se propune în principal asigurarea de sume suplimentare pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform
legislației în vigoare (+490,6 milioane lei), pentru dotări IT necesare pentru desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu, cu acces securizat în sistemul informatic (+14,5 milioane lei) și pentru contribuția la majorarea de capital al BIRD, AIIB, BEI (+41,2 milioane lei). S-au identificat economii la titlurile ”Cheltuieli de personal” (-53,6 milioane lei), ”Alte transferuri” (-1,9 milioane lei) și
”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” (-7,5 milioane lei).

Ministerul Educației și Cercetării primește suplimentar 551,4 milioane lei, per sold, reprezentând majorarea creditelor de angajament destinate, în principal, achiziționării de echipamente electronice pentru elevii și cadrele didactice pentru a putea participa la activitățile de e-learning, precum și pentru lucrări de execuție și proiectare pentru un număr de 59 grădinițe. Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de +370,50 milioane lei asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de +229,72 milioane lei și reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori în limita sumei de +140,78 milioane lei.

Bugetul Autorității Electorale Permanentă va crește cu 217,8 milioane lei. Se propune în principal asigurarea suplimentară a sumei de 14,2 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.578/2020, precum și a sumei de 197,6 milioane lei pentru acordarea subventiilor de la bugetul de stat aferente finanţării activităţii partidelor politice și pentru rambursarea, în condițiile legii a sumelor aferente cheltuielilor efectuate de competitorii electorali.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi 147,4 milioane lei, per sold, în principal pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele sacrificate în contextul evoluției pestei porcine africane și pentru plata medicilor veterinari concesionari în cadrul programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale.

Secretariatul General al Guvernului va primi suplimentar 24,8 milioane lei per sold. Se propune în principal majorarea sumelor pentru culte; în funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” și titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea un plus de 116,7 milioane lei per sold. Se propune asigurarea sumelor necesare finalizării programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor (+13,3 milioane lei), plății despăgubirilor civile
urmare dosarelor de executare stabilite de instanțele de judecată (+128 milioane lei). În funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii în sumă de -24,7 milioane lei la titlul 58 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014- 2020”.

Ministerul Justiției va primi suplimentar 71,6 milioane lei, per sold. Se propune în principal asigurarea de sume suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti (+200 milioane lei) și pentru finanțarea activității Administrației Naționale a Penitenciarelor (+14,1 milioane lei). În funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” (-142,5 milioane lei).

Serviciul de Telecomunicații Speciale va avea un plus la buget de 64,5 milioane lei per sold, din care: 60,4 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului
nr. 578/2020, cheltuieli de personal +15,5 milioane lei pentru plata drepturilor salariale stabilite în conformitate cu legislația în vigoare, cheltuieli de capital 29,4 milioane lei pentru infrastructura de comunicații. În funcție de gradul de execuție și de necesarul de finanțare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” (-50 milioane lei).

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea un buget diminuat cu 1.942,3 milioane lei per sold astfel: suplimentarea cu +1.500 milioane lei a fondurilor destinate plății unor drepturi de asistență socială (în principal alocația de stat pentru copii, indemnizaţia lunară pentru creșterea copiilor, drepturi acordate persoanelor cu handicap); majorarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de +2.978,6 milioane lei și diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu -6.395,9 milioane lei în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat
aferente sistemului public de pensii; diminuarea cheltuielilor de personal cu 15 milioane lei și a cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu 10 milioane lei, urmare analizei gradului de execuție și necesarului de finanțare până la finalul anului.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale se majorează cu suma de 3.055,1 milioane lei. (Cosmin Pam Matei)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ciolacu , un derbedeu politic care mimează Opoziția. Un securist alături de Stănescu, care dă din gură dar votează cu amîndouă mîinile alături de Iohannis. PSD va dispărea prin acești sclavi Secu. Așa îi trebuie hahahaha!

  2. cred ca avetzi dreptate
    din pacate
    psd e remorca nr 1 la wener ,nr 2 e usr plus minus pmp

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.