Standardele de calitate a aerului, încălcate de toate țările

Nicio țară nu a reușit să respecte standardele de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2021, a arătat marți un studiu privind datele de poluare din 6.475 de orașe, iar smogul chiar a revenit în unele regiuni după o scădere legată de COVID, scrie Reuters.

OMS recomandă ca media anuală a citirilor medii ale particulelor mici și periculoase în suspensie în aer, cunoscute sub numele de PM2,5, să nu depășească 5 micrograme pe metru cub, după ce anul trecut și-a modificat orientările, afirmând că și concentrațiile scăzute generează riscuri semnificative pentru sănătate.

Însă doar 3,4% dintre orașele analizate au respectat standardul în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elvețiană care monitorizează calitatea aerului. Nu mai puțin de 93 de orașe au înregistrat niveluri de PM2,5 de 10 ori mai mari decât nivelul recomandat.

București se află pe locul 1.764 din 6.475 (cu o medie anuală de 14,9 micrograme/mc), Brașov pe 1.419, Tîrgu Mureș pe 866, Cluj-Napoca pe 1.085 iar Timișoara pe locul 1.885.

„Există o mulțime de țări care fac pași mari în ceea ce privește reducerea”, a declarat Christi Schroeder, manager științific pentru calitatea aerului la IQAir.

„China a început cu niște cifre foarte mari și acestea continuă să scadă în timp. Dar există, de asemenea, locuri în lume în care situația se înrăutățește semnificativ.”

Nivelul general de poluare din India s-a înrăutățit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, au arătat datele. Bangladesh a fost cea mai poluată țară, de asemenea neschimbată față de anul precedent, în timp ce Ciadul s-a clasat pe locul al doilea după ce datele acestei țări africane au fost incluse pentru prima dată.

China, care duce un război împotriva poluării din 2014, a coborât pe locul 22 în clasamentul PM2,5 în 2021, în scădere de pe locul 14 cu un an înainte, cu o ușoară îmbunătățire a citirilor medii pe parcursul anului, până la 32,6 micrograme, a precizat IQAir.

Hotan, din regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost orașul cu cele mai slabe rezultate din China, cu citiri medii de PM2,5 de peste 100 de micrograme, cauzate în mare parte de furtunile de nisip.

Acesta a căzut pe locul trei pe lista celor mai poluate orașe din lume, după ce a fost depășit de Bhiwadi și Ghaziabad, ambele din India.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Păi da mă..De vre-o trei luni n-a plouat.. In continuare razi păduri și distrugi izvore. In continuare ”toaletezi” puțina verdeață rămasă in localități,.. căci nu te duce capu sec să pricepi că la un copac esența și rostul este FRUNZA, nu o tulpină lăsată fără coroană. In continuare produci gunoaie, n-ai o metodă de selectare și prelucrare a gunoiului.. Deci cum vrei să mai respiri de ești atât de dobitoc de le comiți și pe urmă rămâi uimit.. Câți pomi ai plantat toamna asta he ??. Câți ?

  2. În atare condiții să tot cumperi certificate de CO2 la peste 90 euro de la UE!

  3. ,, nici o tara nu a reusit sa respecte standardele de calitate,, intrucat au raportat corect indicii de caliate Pm2,5 Pm10 , ozon, azot, Co2 SO2, Benzen,xilen ,toluen pe cand noi suntem singura tara din Europa care nu nu am raportat niciodata informatii in timp real ai idicilor de poluare.De ce? Pentruca ar fi un dezastrul ecologic,limitele admise sunt si de peste 10 ori mai mari la unii din indici. Pentru a arata o medie normala Agentia de protectia mediului ,blocheaza unele din statiile[punctele]de monitorizare a aerului,pe altele le regleaza[manaresc] ca in medie sa fie totul OK.In al doilea rand instalatiile ,aparatura este veche,si nu masoara corect poluarea.
    Poza cu masina care polueaza ,nu este deloc elocventa.In lockdown trecut [cand nu circulau masinile]indici de poluare au fost exagerati de mari`, in toate orasele ,cam la aceiasi ora,dupa ora 18,pana la ora 12 Benzenul ,toluentul,xilenul era de 10 ori fata de limita admisa special in Craiova, Brasov, Cluj, Bcucuresti. Nu se mai putea respira in anumite zone, erai parca inchis in locuinta pentru exterminare.In China cand se raporteaza indicii de poluare de Pm 2,6 200 este foarte grav la noi au ajuns si la 300,400 ,500 si totul este considerat in limite normale.

  4. Greta, cacareta urlatoare, ce zice? Doar aberatii scoase pe gura de unii si altii, ea preluand ca fiind cap de afis. De cand e lumea si pamantul a existat poluare, se trezesc si noii la o afacere grasa prin care sunt siluiti cetatenii din orice tara unde sunt rapusi de sloganele afaceriste.

  5. Proiectul de lege, ,,sanctiuni pentru arderea miristilor,,pune in prim plan aceste arderi ca fiind factor principal de poluare,Dar cand nu se ard ,cine mai polueaza? In schimb se da voie sa se arda deseuri toxice ,firmelor care au autorizatie de la Agentia de protectia mediului,pe care nu le verifica nimeni,in ce conditii le ard,fara filtru,sau cum le neutralizeaza.A da pe mana unor firme,administrate de niste neica nimeni,fara specializare in chimie,biologie,medicina,fara laboratoare, substante toxice periculoase ,reziduri biologice periculoase de la spitale ,fara sa le monitorizeze nimeni,reprezinta un risc si o cauza a poluarii exagerate.Aceste firme de colectare a deseurilor periculoase,care nu au laboratoare,de unde stiu ,ca ceea ce au colectat este acelasi lucru cu ce este in factura,de unde stiu cum sa manevreze fiecare substanta toxica poluatoare?Nimeni nu verifica ,ce contin , unde ajung si ce se intampla cu deseurile toxice importate ,care au intrat din anul 2016 si pana acum la noi in tara .Ce sa mai vorbim de sanctiuni impotriva importatorilor.In afara de gazele monitorizate,nu se masoara ,butanul,clorul,Hcl.pesticidele amoniacul,acetatul [de vinil,de polivinil etc]ULEIURI, SI TOT TABELUL LUI MENDELEEV.Ceea ce nu se arde ,gazele se elimina in atmosfera iar lichidele se deverseaza in canalizarile oraselor,in parauri ,in paduri etc.Din aceasta cauza se vede o explozie ,a mafiei vidanjelor[,acoperite politic],care sub pretextul deversarilor dejectiilor , acestea sunt amestecate cu substante toxice si deversate in canalizari.Din aceasta cauza multe localitatii miros a chimicale si dejectii.Ar trebui ca ACTIVITATEA DE colectare a deseurilor periculoase ,care reprezinta un risc de siguranta nationala ,sa apartina statului,nu firmelor particulare.Din cauza pretului mare la gaze atat persoane fizice,firme cat si institutii si-au achizitionat centrale pe uleiuri uzate,pe combustibil din deseuri petroliere,

  6. Dupa cum se observa nimeni nu este interesat de poluare si asta ii incurajeaza pe poluatori.Indiferenta,indolenta,egoismul,individualisml populatiei,impresia ca daca mananca bio ii fereste ,impresia ca daca au termopane ii fereste,ca daca au un brad in fata casei ii fereste,ca deocamdata nu-i afecteaza ,ii determina pe cei care polueaza si pe cei care ii protejeaza pe poluatori , sa apese pe ambreiaj cat pot ca sa scape de deseuri ,pana cand vor vedea ca toata populatia sesizeaza pericolul.Cand este vorba de un partid,de un politician, sar postacii ca arsi ,dint-o parte si alta,acum liniste.

  7. facebook Octavian Berceanu-imagine NASA din satelit,tara noastra arata la fel ca Ucraina totul este sub foc,totul este rosu.Treziti-va oamenii,nu poate un singur om sa lupte pentru toti,care isi vad indiferenti de treburile lor.Daca sunteti empatici pentru copiii din Ucraina si bine faceti ,fiti empatici si pentru copiii din tara noastra care se vor imbolnavii de alergii,de astm,de leucemii si tot felul de cancere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.