Statele de bază ale forţei din Afganistan se retrag, iar Băsescu suplimentează trupele române

După ce, joi, Canada a pus capăt oficial misiunii trupelor sale în Afganistan, la scurtă vreme după anunţul retragerii parţiale a trupelor americane, franceze şi britanice, agenţia France Presse şi ediţia online a revistei pariziene „L’Express” au prezentat un bilanţ al ţărilor ale căror trupe pleacă din această ţară. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că în articolul respectiv sunt menţionate opt ţări considerate de bază în existenţa forţei din Afganistan – Isaf – şi că România, stat care, în aprilie 2010, prin glasul lui Traian Băsescu anunţa suplimentarea trupelor sale din Afganistan, nu face nimic concret în acest sens. Şi asta în condiţiile în care, în ultima vreme, unele state pilon ale forţei din Afganistan şi-au reconsiderat serios această prezenţă cu trupe, în vreme ce ultra docilul Băsescu a făcut exact invers, fără nicio explicaţie. Canada, care avea 3.000 de soldaţi în Afganistan, a pus capăt oficial joi misiunii lor de luptă în această ţară. Al 6-lea contribuitor al forţei NATO din Afganistan (Isaf), în urma SUA, Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Italiei, Canada este acum ţara cea mai importantă din acest grup care-şi retrage trupele din Afganistan, devansând spectaculos termenul limită prevăzut pentru această misiune de luptă – sfârşitul anului 2014.

Debutul retragerii trupelor NATO, în această vară. NATO are în vedere transmiterea progresivă forţelor afgane, de acum până la finele lui 2014, a responsabilităţii securităţii teritoriului, un proces ce trebuie să înceapă în vara lui 2011. Reamintim că forţa NATO din Afganistan este puternică, ea având 130.000 de oameni, dintre care două treimi sunt americani. Dar să prezentăm sinteza respectivă.

SUA. Washingtonul a anunţat, la 22 iunie, retragerea unei treimi din forţele sale aflate în Afganistan, adică 33.000 de oameni, înaintea verii anului 2012. Anunţând, la finele lui 2009, trimiterea a încă 30.000 de militari pentru a lupta împotriva talibanilor, ceea ce făcea ca totalul acestora să fie de 100.000, preşedintele Barack Obama a promis că militarii americani vor începe să revină acasă din iulie 2011.

Marea Britanie. Londra a urmat pasul american, anunţând miercuri repatrierea din Afganistan a 500 dintre soldaţii săi până la finele anului următor, ceea ce va face ca, de la 9.500, numărul acestora să ajungă 9.000. Este prima etapă din retragerea totală ce are în vedere 2014.

Germania. Circa 5.000 de soldaţi germani sunt angajaţi acum în Afganistan într-o misiune care este foarte nepopulară pe malurile Rinului. Până la finele acestui an, Berlinul va retrage 500 de militari, a declarat şeful Statului Major al Bundeswehr, Volker Wieker, într-un interviu acordat recent la radio Deutschlandfunk.

Franţa. Imediat după declaraţia lui Barack Obama, Parisul a anunţat, la rândul său, că „o retragere progresivă” a dispozitivului său din Afganistan va avea loc până la sfârşitul verii viitoare. „Mai multe sute de militari” trebuie să părăsescă această ţară până la sfârşitul anului. Azi, Franţa are circa 4.000 de militari în Afganistan, unde se află din 2001. Peste 60 de militari francezi au fost ucişi după 2001, dintre care zece în ultimele şase luni. Debutul retragerii trupelor franceze va avea loc semestrul următor, în cadrul transferului securităţii în districtul Surobi, potrivit ministrului francez al Apărării, Gerard Longuet.

Italia. În octombrie 2010, Roma a anunţa că ar putea începe retragerea celor 3.800 de oameni ai săi în cursul verii anului 2011. Recent, liderul Ligii Nordului, partid populist, membru al fragilei coaliţii de dreapta a lui Silvio Berlusconi, a apreciat că s-ar putea economisi „un frumos miliard de euro punând capăt misiunilor de pace” în străinătate.

Canada. Cea mai mare parte a celor 3.000 de militari din contingentul canadian sunt pe drumul spre casă, după ce au părăsit posturile de luptă din Kandahar, bastion taliban. Retragerea trupelor canadiene a fost decisă încă din 2008 de guvernul conservator al lui Stephen Harper, sub presiunea opoziţiei, care ameninţa că va vota împotriva prelungirii misiunii lor dacă nu se ia acest angajament. Nu vor rămâne decât 350 de militari până în decembrie. Canada va mai avea în Afganistan maximum 350 de instructori militari ce vor afla în nordul ţării.

Polonia. Varşovia a anunţat că în 2012 va urma exemplul Olandei şi Canadei, retrăgându-şi trupele sale – 2.500 militari – şi trimiţând instructori, pentru a instrui poliţia şi armata afgană.

Olanda. În vara anului trecut, după patru ani de prezenţă, olandezii au retras cei 1.950 de militari, înlocuindu-i cu 545 de poliţişti care vor instrui poliţia afgană. Un prim contingent de o sută de poliţişti a şi sosit în Afganistan la sfârşitul lunii trecute.

După cum se constată, multe dintre statele ce compun forţa Isaf şi-au reconsiderat de mult situaţia trupelor ce le-au trimis în Afganistan. Există raţiuni numeroase şi solide, care, la Bucureşti, sunt ignorate de acest ministru „de carton” al Apărării, Gabriel Oprea, aflat sub papucul Cotroceniului, el neştiind nici măcar motivul pentru care militarii români au fost trimişi în Afganistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.