Statul a calculat câte miliarde ar lua din Marea Neagră

Ministerul de Finanțe estimează că statul român ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar.
În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. Aceste cifre au fost avansate de Ministerul de Finanțe în cadrul ședinței comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților pe legea offshore. Dezbaterile s-au reluat după trei săptămâni de la neînțelegerile între partidele coaliției de guvernare. ALDE a contestat atunci proiectul PSD pe motiv că nu este transpartent și că nu există un studiu de impact. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, prezenți la ședință, au declarat că în prezent există 8 perimetre ce sunt în faza de explorare pe platoul continental al Mării Negre. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.
În urmă cu trei săptămâni, proiectul de lege care prevede reglementarea extracției de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Neagră a fost retrimis la comisiile din Camera Deputaților, după o solicitare a lui Kelemen Hunor, liderul UDMR. Miercuri, 3 octombrie, Camera Deputaților ar fi trebuit să dea vot final la legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării. Deși a avut sprijinul UDMR în Comisiile pentru industrii, pentru buget şi  pentru administraţie de la Camera Deputaţilor, PSD a pierdut susținerea aliatului ALDE. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a părăsit dezbaterile Comisiilor pe motiv că nici un reprezentant al Guvernului nu a prezentat un punct de vedere legat  de legea offshore și că nu s-a făcut niciun studiu de impact. În plus, oficialul ALDE a criticat PSD că vine cu amendamente despre care nimeni nu știe nimic. Vosganian nu a fost singurul membru ALDE care a criticat atitudinea PSD. Andrei Gerea, fost ministru al Energiei, a declarat marți seara că „cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. „Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”, a spus Gerea.
Amendamentele depuse de PSD prevedeau creșterea impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră de la 50%, varianta adoptată de Senat în urmă cu câteva săptămâni, la 70%. În plus, s-a propus ca stabilitatea taxelor să fie menţinută la doar 10 ani faţă de toată perioada de exploatare, cât era în forma iniţială. Mai mult, deducerile se reduc la 30%. Senatul a stabilit ca petroliștii să își poată deduce toate investițiile, fapt ce a stârnit nemulțumirea în spațiul public pentru că în felul acesta societățile ar fi umflat devizele de cheltuieli ori de câte ori ar fi fost nevoie.
Conform unui amendament al grupului PSD, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, și ține seama de prețul de referință stabilit de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la
prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de
prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum. Amendamentul stabilește o grilă destul de stufoasă pentru taxarea veniturilor suplimentare în funcție de nivelul prețurilor. Pentru prețurile de peste 190 lei/MWh, taxarea crește de la 50% la 70%: Creșteri s-au operat, față de varianta Senatului, și la prețurile mai mici.
Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, au cerut să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4564 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Aceste miliarde sunt in zbor catre Romania,deasupra Marii Negre!Dupa coborarea oilor de la munte,aceste miliarde sunt asteptate de PSD cu sufletul la gura!

  2. Asta in teorie . In practica o sa ne alegem cu praful de pe toba ! Romanu-i hot , fura de la el si da la altul ! Este extrem de trist ca Romania a ajuns in halul cand nu-si mai poate exploata singura , in folosul romanilor bogatiile cu care a pricopsit-o natura ! Ceausescu cum facea ? Se stia ca in Marea Neagra avem petrol si gaze! Si apropo , unde sunt platformrle de foraj marin , construite de specialistii romani , comparabile cu cele construite de altii ? Pentru ce au fost construite ? Unde sunt platformrle Sturn , Prometeu ,Jupiter si altele vreo 10 ? Am auzit ca exploateaza petrol si gaze in Golful Persic ! Cum , de ce , contra ce si in beneficiul cui , eu nu mai stiu , dar cred ca e la mijloc vorba de un tun urias ! Chiar asa ? Da, chiar asa !

  3. Si strainii 100 miliarde asta da afacere miliardele romaniilor vor merge in conturiile borfasiilor care au dat resursele si facut legiile pro corporatii si anti natiune.Si in campaniile lor electorale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.