Statul a dat pomeni unor proprietari de iahturi, șalupe și bărci cu motor

Statul român a făcut plăți pentru diferite tipuri de beneficii de asistență socială unor persoane care nu aveau acest drept: salariați, pensionari, fermieri sau a plătit pentru un singur copil de mai multe ori suma prevăzută de lege. S-au oferit de asemenea ilegal stimulente de inserție, s-au acordat venituri minim garantate și alocații pentru susținerea familiei unor proprietari de șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi etc, conform Raportului public al Curții de Conturi pe anul 2019. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a plătit indemnizații pentru creșterea copilului, în sumă de 4,44 milioane de lei acordată cu nerespectarea cadrului legal, în perioada 2018-2019, întrucât unii dintre titularii acestui drept au realizat venituri din: salarii (755 mii lei), pensii (1,63 milioane de lei), activități independente și activități agricole (1,6 milioane de lei) peste limita legală. De asemenea, unele persoane au beneficiat pentru același copil, simultan, atât de indemnizație lunară pentru creșterea copilului, cât și de stimulent de inserție, fie titularul dreptului indemnizației, fie celălalt părinte (398 mii lei). Abateri similare reprezentând indemnizație lunară pentru creșterea copilului (10,42 milioane de lei lei) au fost identificate și la AJPIS: Arad, Argeș, Călărași, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș și Vrancea.

În perioada 2018-2019 s-a acordat ilegal stimulent de inserție, în sumă de 11.57 milioane de lei lei, întrucât unii dintre titularii acestui drept nu au obținut în același timp și venituri supuse impozitului, condiție impusă pentru acordarea acestui drept.

Abaterea a fost identificată la AJPIS: Arad, Giurgiu, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș și Vrancea. Totodată, s-au plătit ilegal venit minim garantat (VMG 754 mii lei) și alocație pentru susținerea familiei (ASF 1,7 milioane de lei lei), întrucât acestea au fost acordate unor persoane care, în perioada 2018-2019: dețineau anumite bunuri care conduc la excluderea acordării acestor drepturi, respectiv: autoturisme și autovehicule cu o vechime mai mică de 10 ani (1,21 milioane de lei); șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosfera Delta Dunării (160 mii lei). S-au dat bani și unor persoane care au realizat venituri din salarii și pensii peste limita legală (729 mii lei);
o dețineau depozite bancare (298 mii lei); au obținut venituri din dividende (32 mii lei); au realizat venituri (din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din arendă și din jocuri de noroc) peste limita legală (48 mii lei). Abateri similare, în sumă de 2.663 mii lei (VMG) și de 3.154 mii lei (ASF), au fost identificate și la AJPIS: Arad, Argeș, Călărași, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș și Vrancea;

Unele persoane au încasat eronat stimulentul de inserție întrucât au obținut venituri impozabile, reprezentând indemnizație de șomaj acordată șomerilor (253 mii lei). Unele beneficii de asistență socială în sumă de 249 mii lei (din care suma de 241 mii lei a fost confirmată de entitatea auditată) au fost acordate ulterior decesului în perioada 2018-2019, reprezentând: drepturi pentru persoanele cu dizabilități (193 mii lei), alocație de stat pentru copii, alocație pentru susținerea familiei și venit minim garantat (56 mii lei). Abateri similare în sumă de 22 mii lei au fost identificate și la AJPIS: Argeș, Dolj și Prahova.

Indemnizația pentru creșterea copilului până la vârsta de 7 ani încadrat în grad de handicap și alte forme de sprijin destinate creșterii copilului a fost încasată de unii beneficiari care au obținut și alte venituri contrar prevederilor legale, în perioada 2018-2019 (166 mii lei). Ajutorul lunar nerambursabil a fost acordat eronat beneficiarilor unei forme de protecție care, în perioada 2018-2019, au realizat venituri din salarii peste limita legală, suma fiind confirmată de entitatea auditată (119 mii lei). Unii dintre beneficiarii indemnizației pentru însoțitorul adultului cu handicap vizual grav au încasat în mod eronat în anul 2019 acest drept în sumă de 69 mii lei concomitent cu încasarea acestui drept și de la bugetul asigurărilor sociale de stat. Alocații de stat pentru copii acordate cu aplicarea eronată a legislației (49 mii lei) au fost identificate la AJPIS: Călărași, Dolj, Neamț și Timiș. Ajutoare pentru încălzire (termică, gaze și energie electrică) au fost acordate în perioada 2018-2019, fără respectarea prevederilor legale, unor persoane care dețineau autoturisme și autovehicule cu o vechime mai mică de 10 ani sau depozite bancare (19 mii lei). Abateri similare în sumă de 33 mii lei au fost identificate și la AJPIS: Arad, Timiș și Vrancea.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) este o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea MMPS, înfiinţată în scopul administrării şi gestionării într-un sistem unitar de plată a beneficiilor de asistenţă socială şi a altor programe privind servicii sociale susţinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Aceasta este organizată şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu sediul în municipiul Bucureşti. ANPIS are în subordine agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi pe cea a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale, ca servicii publice deconcentrate cu personalitate juridică. Cu ocazia misiunii de audit financiar de la nivelul ANPIS s-au verificat și 251 de agenții teritoriale, restul de 172 agenții teritoriale fiind verificate de către camerele de conturi teritoriale. Demersurile efectuate de către ANPIS în timpul misiunii de audit au constat, în principal, în următoarele: emiterea unor decizii de debit, reprezentând ajutor lunar nerambursabil (86 mii lei); constituirea unor debite, reprezentând alocație de stat pentru copii, pentru titularii decedați ai acestui drept (42 mii lei); virarea la bugetul de stat a sumei de 27 mii lei din contul „Creditori”, aferentă unor persoane decedate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

5 Comentarii

  1. O Doamne, cat de jos s-a ajuns ca sa spunem ca astia sunt „netoti”, poate or fi „netoti” pentru ca toti au facut scolile la timpul lor, nu dupa 30 de ani la „distanta” si la „fabca de diplome”[ciolaku, orlando, carmen dan, cuc, budai, stanescu, madam of sarma’nkur, etc.] nici nu au ramas repetenti in toate treptele de invastamant [daddy,kuky, etc.] si nici nu au luat para’ndarat, macar unul de 10%, cum a luat sorana si a fost data afara din partid pentru ca a „stricat piata”! Pai trebuie facuti „netoti”, se „goleste pusculita” din Kiseleff si de unde parai pentru plata zvonarilor si raspanacilor daca astia nu „pleaca”!

  2. Nu e statul roman, sa va intre in cap! Indiferent de guvern, s-a dovedit in timpul guvernarii, ca e guvernul clanurilor adunate din multe colturi obscure ale societatii=resturi, care s-au imbogatit prin functia ocupata cu orice! Sunt clanuri de lux guvernamentale care taie si spanzura, fara a raspunde in fata niciunei legi, legi care ii apara de pedepse!

  3. Sa se recupereze toate sumele plis dobanda! Cei care au solicitat aceste sume folosind acte masluite e clar ce ar trebui sa patrasca. Ce mai asteptam?

  4. „Statul român a făcut plăți …” GRESIT, TOTAL GRESIT ! Nu „statul”, care e o entitate intangibila si in spatele caruia se ascund toti borfasii (si chiar de aia statul, impreuna cu bancile si asiguratorii, eu personal ii asez pe toti trei pe podiumul hotiei !) ci Popescu, Ionescu, etc etc, adica PERSOANE care au semnat pentru asemenea porcarii (in nici un caz NU greseli, ci fapte intentionate !) si de la care trebuie recuperate pierderile, prejudiciile !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.