Statul caută bani prin apă ca să plătească ceva din facturile la energie  

Statul va compensa parțial facturile la electricitate și gaze ale românilor și firmelor mici iar instrumentul găsit este Hidroelectrica, la electricitate, compania care este campionul profitului din toată România. La gaze, ar fi banii rezultați din diferența de preț rezultată din liberalizare, care se adună acum la Finanțe.
Producătorul de energie va trebui să dea dividende suplimentare înainte de încheirea anului, pentru ca statul să aibă la dispoziție resursa financiară pentru a compensa facturi. Soluția găsită la creșterea abruptă a prețurilor a fost anunțată de ministrul Energiei Virgil Popescu, care a precizat și care va fi dividendul suplimentar de la Hidroelectrica: 800 de milioane lei.
Efortul bugetar în anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei. A fost un dividend suplimentar pentru că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cele două companii care nu plătesc certificate de CO2, au costuri de producţie mai mici, dar vând la preţul pieţei, care este dat de cel mai mare preţ din piaţă. Cel mai mare preţ din piaţă este la energia produsă pe bază de cărbune, pentru că acolo se mai adaugă încă 60 de euro, luna trecută au fost 55, costul certificatelor de CO2. Bani există. La gaze avem sursă de finanţare şi din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului la gaze naturale, unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impozitează venitul obţinut cu 80%. Oricum, şi de acolo practic s-au dublat încasările la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar”, a explicat Virgil Popescu la TVR1.
Ministrul a subliniat că nu se pune problema să nu existe bani, deoarece se adună bani la buget, dar aceştia „trebuie să ajungă la români, să compenseze creşterea de preţuri”. Cu toate acestea, oficialul nu a oferit lămuriri despre cum ar putea aceste sume despre care vorbește să ajungă pentru a compensa, chiar și parțial, facturile a milioane de români și IMM-uri. Cel mai probabil, nici nu vor ajunge banii însă ministrul are speranță: anume că perioada prețurilor mari nu va dura.
Eu am spus că este normal să lăsăm piaţa liberă, preţul să fie stabilit liber. Este o situaţie conjuncturală de piaţă în momentul de faţă. Nu cred că va fi pentru foarte multă vreme la gaze naturale acest lucru. Se adună bani la buget, dar aceştia nu trebuie lăsaţi la buget. Aceştia trebuie să se întoarcă ori într-un fond,…dar să ajungă la români, să compenseze creşterea aceasta de preţuri. Şi acelaşi lucru vrem să-l facem şi pentru IMM-uri”, a spus Virgil Popescu.

Consum mic, renumerație după buget mică

Acesta a prezentat miercuri, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, un proiect de Ordonanţă cu o schemă de compensare pentru facturile la energie electrică şi la gaze naturale pentru consumatorii casnici.
„Pentru factura de gaze lucrurile sunt mai simple. Vorbim de o compensare procentuală, în procent fix de 25% din factura la gaze pentru clienţii care au un consum între 100 şi 1.200 de mc pe an. Între 100 şi 300 mc vorbim de o garsonieră, între 300 şi 600 vorbim de un apartament cu două camere, între 600 şi 900 de un apartament cu trei camere, între 900 şi 1.100 de un apartament sau o casă până în 100 mp, şi între 1.100 şi 1.200 de o locuinţă până în 120 mp. Practic vorbim de venituri medii. Noi am încercat să găsim o formă foarte simplă de punere în aplicare a acestei compensări, în aşa fel încât oamenii să nu fie puşi pe drumuri să-şi ia adeverinţe de venituri, să demonstreze că au un venit mediu. Am pus o egalitate între venit mediu şi consum mediu. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, vorbim de o compensare pe totalul perioadei de iarnă de 404 lei”, a explicat Popescu.
El a adăugat că, din datele deţinute, din total consum pe iarnă, 13,6% se consumă în noiembrie, 18,2% în decembrie, 19% în ianuarie, 16% în februarie şi 12,7% în martie, consumul din iarnă reprezentând 65% din consumul anual de gaze.
La energie electrică, a menţionat Virgil Popescu, este un alt model de compensare, fiind luat în calcul cel mai mic preţ de referinţă din piaţă, de 64 bani pe KWh, şi preţul mediu ponderat din piaţa de energie electrică, de 82 lei/MWh, diferenţa de 18 bani urmând să fie compensată de stat pentru cei cu consum între 30 KWh şi 200 KWh.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Eu inca nu am inteles in buzunarele cui intra profitul acestor companii de productie, distributie, etc de energie electrica, gaze, apa potabila, etc. Daca noi platim mai mult aceste servicii, aceasta plata este pentru supraimbogatirea actionarilor din aceste companii? Daca da, atunci Ceausescu avea dreptate cand blama monopolurile din Vest. Avea dreptate.
    De ce aceste companii nu apartin statului roman? Cine vrea saracirea maselor de oameni si transformarea lor in animale bune doar de munca care din cauza saraciei nu mai pot gandi, nu mai pot spera, devin simple animale de munca, usor de condus si exploatat.

  2. Oauuuu! Va amintiti cand am intrebat, daca exista o lege care sa fie pusa in practica de consumatori atat de rapid? Am spus de atunci, nu intrati in capcana, vedeti clar ce alegeti daca va hotarati! Ce sa aud azi, ca noi cei care nu am semnat contract nou, am facut bine ca nu am inoit contractul latrat de politicieni nonstop catva timp destul! Aseara am scris tot ce am in factura de luna asta si nicio diferenta de pret, ba mai mult, mi se pare ca e mai mic totalul pe care trebuia sa il platesc! Tot ce e pret crescut, e la certificate verzi ca pret si la acciza necomerciala, ce naiba o mai fi si acciza asta necomerciala!

  3. Va mai amintiti ?

    In urma cu citeva luni de zile niste baieti destepti doreau privatizarea HIDROELECTRICA motoivind ca nu produce suficient profit …..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.