Statul de drept, trecut prin evaluări anuale

Comisia Europeana

Comisia Europeană a prezentat o serie de inițiative concrete privind statul de drept, iar printre măsuri se numără instituirea unui ciclu de evaluarea a statului de drept, care să includă un raport anual referitor la subiect vizând toate statele membre ale UE.
„Comisia prezintă astăzi, 17 iulie, o serie de inițiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept și oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Cu toate acestea, instituțiile Uniunii și statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre.În plus, un răspuns eficient necesită, de asemenea, sprijinul societății civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părțile să acționeze în acest sens”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.
Instituția mai spune că pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă.
„Aceasta va utiliza pe deplin posibilitățile de finanțare pentru a capacita părțile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept și pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei și cu alte organizații internaționale, precum și cu rețelele judiciare și parlamentele naționale. Comisia invită Parlamentul European, Consiliul și statele membre să se implice pe deplin în acest proces”, a completat sursa citată.
De asemenea evaluarea anuală a statului de drept în statele membre este un sistem suplimentar menit să depisteze din timp problemele din țările membre ale Uniunii Europene.
„Pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta în continuare tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și va consolida dialogul cu alte instituții ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene și cu părțile interesate”, explică sursa menționată.
„Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent faptul că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans.
Statul de drept: o valoare comună pentru toți europenii
Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat, miercuri, arată că cetățenii acordă o mare importanță respectării statului de drept:
„peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei;
peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
peste 80 % din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
majoritatea cetățenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept”, conform comunicatului de presă.
Sondajul Eurobarometru arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei și al societății civile în tragerea la răspundere a politicienilor aflați la putere, cu peste 8 din 10 cetățeni considerând că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Statul de drept si furtul de orice fel, inclusiv plagiatul 20%, 4%, x% etc. Despre ce vorbim?

  2. Nu-i mai crede nimeni. Comisarii neo-sovietici in frunte cu Timmermans au demonstrat deja, prin patronajul politiei politice din Romania, ca nu le pasa de statul de drept.

  3. Astia cum definesc statul de drept? Ce inseamna de fapt statul de drept?
    Cumva statul de drept inseamna ocolirea sau evitarea infractorilor din procuratura,judecatorii,sri cu tot neamul lor de securisti,politie,notari de infractiunile comise cu buna știință? Ăștia alaturi de cotrocenist,nu trebuie sa raspunda in fata legii indiferent ce orori fac ca asa vor strainatatea? Atunci,sa nu mai existe cotrocenist si dreptatea sa si-o faca fiecare cum crede si cum a fost furat! Ca-n amarlica,ca tot o pupati in doseano!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.