Statul lasă companiile de stat fără 2,6 miliarde de lei

Statul român adună în aceste luni de final de an în jur de 2,6 miliarde de lei de la cele mai importante companii pe care le are în subordine, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, pentru a acoperi găurile de la buget și pentru a se menține în deficitul bugetar de maxim 3%.

În următoarele zile, vor avea mai multe adunări ale acționarilor ale companiilor respective și unde se vor aproba repartizarea dividendelor suplimentare din profitul obținut. Cele mai mari sume se vor lua de la Romgaz, 716,8 milioane de lei, Hidroelectrica, 550 milioane de lei, Nuclearelectrica, 485,4 milioane de lei. Probabil, statul va lua 843 milioane de lei de la Transelectrica și 13 milioane de lei de la Transgaz. Inițial, Nuclearelectrica, societatea care administrează cele două reactoare de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, și Romgaz, unul dintre cei doi mari producători intern de gaze naturale, au stabilit sume mai mici pentru repartizarea dividendelor suplimentare, însă Ministerul Energiei, proprietarul respectivelor companii a cerut mai mult. La Nuclearelectrica, AGA din 10 decembrie programase o sumă de 238 milioane de lei, însă de la minister a venit o solicitare pentru o sumă dublă. „“Aprobarea propunerii privind repartizarea de dividend în conformitate cu prevederile art. II și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 485.437.300,11 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 1,61 lei, a datei plății dividendelor, respectiv dată de 28 decembrie 2018 și a modalității de plată, către actionarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, se arată în solicitarea Ministerului Energiei. AGA Romgaz, convocată pentru 6 decembrie, avea pe hârtie suma de 501 milioane de lei. A venit însă solicitare pentru 716,8 milioane de lei.

Pe 19 decembrie, AGA Hidroelectrica va aproba distribuirea a 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare. Pe 14 decemrbrie va avea loc AGA la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, controlată de Ministerul Economiei. Convocatorul adunării nu precizează suma exactă solicitată sub formă de dividende, ci menționează doar că va fi supusă la vot „Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile “rezultat reportat și/sau “alte rezerve””. Potrivit celor mai recente situații financiare publice ale Transelectrica, aferente primului semestru al anului, în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 1,43 milarde lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 843,7 milioane lei. De la Transgaz, Guvernul cere, prin Ministerul Economiei, 13 milioane de lei. Operatorul național de transport gaze naturale participă la construcția conductei BRUA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 31 decembrie 2019. Acest lucru nu a împiedicat Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, să solicite „distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile ‘rezultat reportat’ și/sau ‘alte rezerve”. Valoarea totală estimată pentru Faza I a proiectului BRUA este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Restul sumei trebuie acoperită din împrumuturi sau surse proprii.

Suma de 2,6 miliarde de lei va cârpi bugetul care după 9 luni avea un deficit de 1,77% din PIB, adică 16,8 miliarde de lei, cu 10 miliarde de lai mai mare față pe perioada ianuarie-septembrie 2017.

Este pentru prima oară când o companie de stat recunoaște că este afectată prin dividendele excesive cerute de statul român pentru a completa deficitul bugetar.

Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. În creştere faţă de nivelul de la sfârşitul lui august, de 1,54% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

  1. D-le Cosmin Pam Matei! Prin titlul: „Statul lasă companiile de stat fără 2,6 miliarde de lei”, sugerati ca Statul face o ilegalitate, „furand”, vezi doamne, de la amaratele companii, culmea, de stat. Pai daca sunt companii de stat, presupun ca, la acestea, Statul este Actionar majoritar, iar Adunarile Genarale ale actionarilor hotaresc, prin votul majoritati, modul de distribuire a PROFITULUI. Daca AGA hotareste distribuirea unei parti mai mare din profit, sub forma de dividende, nu poate decat sa-i bucure pe actionari, mai ales pe cei minoritari (persoane fizice). Nu Statul (in pozitia de drepti), ci Guvernul „e vinovat” pentru acest lucru. Consider ca multi ziaristi ai Cotidianului critica Guvernul, fiind gasit mereu si mereu „vinovatul fara vina”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.