Steagul ca simbol al bunăstării

Orașul Gyula (Jula) este o localitate unde steagul românilor – sau alte simboluri purtătoare de românism – sunt prezente peste tot. Când spun peste tot, nu mă refer numai la instituțiile cu caracter românesc (liceu, grădinițe, biserică) ci la majoritatea restaurantelor, pensiunilor sau parcurilor de distracții. La restaurante meniurile sunt afișate în trei limbi, maghiara,româna și engleză, la pensiuni peste tot sunt mici afișe scrise de intreprinzătorii maghiari, pentru a informa turiștii români despre posibilități recreative, programe sau chiar regulamente interne hoteliere.

Aceste afișe sunt scrise în general într-o română mai pocită, lăsând de înțeles că cei care l-au elaborat nu au româna ca limbă maternă.

Scopul acestei ”drapelizări” pro-românești este clară: atragerea a cât mai mulți turiști maghiari, și ”folosirea” comunității românești ca un promotor în crearea legăturilor turistico/comerciale româno-române. Mai mult decât atât, la Gyula ai posibilitatea să faci cursuri rapide de limba română – un fel de basic roumanian -, pentru a face față concurenței, lupta pentru clienți fiind foarte dură în regiune, deoarece noul trend turistic al Ungariei este extrem de pragmatic.

János Kocsis, ghid, Gyula

– Dacă vreți, punem pe fiecare balcon steag românesc – ne spune un intreprinzător. – Dacă vor veni mai mulți turiști, facem orice. Dacă trebuie, și eu mă îmbrac în haine populare românești, dacă am șansa de a prinde un grup în plus. Am auzit că pe la voi e probleme cu steagurile.Mare prostie… Steagul altora poate deveni ușor un simbol al bunăstării…

Un alt exemplu bun este Pensiunea Marschal, unde pe fiecare ușă se dau instrucțiuni în limba română (cu greșelile de ortografie de rigoare, caracteristică acelora, care nu domină o limbă străină bine.

Tot ce are legătură cu românii este folosit la maximum de acest oraș pragmatic. În birourile turistice specialiști români de-a locului îți atrag atenția la toate lucrurile cu caracter românesc. Dacă nu există material de promovare, agentul respectiv îți face o listă, caută numere de telefon, atrage atenția asupra tuturor localităților cu minoritate românească.

– Sunt steaguri românești destule, expoziții, case memoriale și etnografice… Am fi onorați dacă le-ați vizita – ne spune János Kocsis, ghid român, care spre surprinderea noastră cunoaște bine și Clujul.

– Patru zile am stat la Zilele Maghiare din Cluj, reprezentând comunitatea maghiară și română din Gyula. A fost foarte plăcut, am reținut cu uimire cât de deschiși sunt conducătorii orașului. Primarul Boc vorbea un pic maghiara, ceea ce e foarte important în întărirea încrederii reciproce.

Parcul de caleașcă turistică a orașului Gyula răsună de limba română.Unii vorbesc cu accent unguresc puternic, alții vorbesc româna din Țara Mamă. O duplicitate interesantă, ba chiar familiară.

De Csaba Szabó – Cluj Napoca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.