Stelian Tănase a făcut dezvăluiri incendiare

Nume grele din politică au sunat la TVR şi au cerut socoteală. Ce om de la altă televiziune a intermediat un telefon de represalii. De ce nu a fost Tănase la comisiile de cultură.


Trei telefoane de la un Oprea supărat

Invitat în emisiunea „Vorbeşte liber” moderată de Sorin Avram, directorul general al TVR, Stelian Tănase a explicat de ce s-a ajuns, intempestiv, la decapitarea conducerii TVR în Parlament. Reamintim, săptămâna trecută, (fără respectarea prevederilor regulamentelor parlamentare) s-a convocat o şedinţă a comisiilor de cultură ale celor două Camere, unde s-a dat vot negativ pe raportul de activitate pe 2014 al TVR, iar miercuri, plenul comun al Parlamentului urmează să confirme votul din comisii, caz în care CA al TVR este demis de drept. Stelian Tănase a menţionat că votul din parlament se datorează unei stări de tensiune mai vechi el nefiind agreat de PSD şi premierul Ponta, „cu care am avut schimburi de replici, eu răspunzând la atacuri pe blog sau interviuri” (în primăvară, două tentative de debarcare au fost dejucate de PNL şi UDMR care nu au asigurat cvorumul de şedinţă, dar, acum, în urma reorganizării componenţei comisiilor, PSD şi aliaţii săi a reuşit să facă cvorumul, decisivă fiind prezenţa lui Varujan Vosganian, care de curând a trecut la ALDE – n.a.), şi a dezvăluit care este motivul „pentru care acum, dintr-o dată, s-a decis decapitarea”. „Scandalul care este acum la TVR vine de la domnul Oprea. Cauza imediată este conflictul cu generalul Oprea. Într-o zi m-a sunat să-mi spună că seara la ştiri s-a dat un material despre plagiatul lui. Mi-a spus că numai televiziunea de stat îl atacă pe el. Era foarte infierbântat, foarte opărit pe subiectul despre care v-am spus. Eu i-am spus că nu pot să scot materiale, că nu am un control editorial. I-am spus că dacă eu dau telefon la stiri şi spun să nu se mai dea material cu acest subiect, mâine suntem amândoi pe prima pagină”. Şeful TVR a afirmat că timp de 3 zile a fost sunat de Gabriel Oprea, dar că de fiecare dată, Oprea nu a sunat direct, ci au existat intermediari. „Prima dată m-a sunat Rareş Bogdan de la Realitatea TV, care mi-a spus că dl Oprea vrea să îmi zică ceva şi l-a dat la telefon (…) După încă o zi, un membru al CA care ţine de UNPR mi-a spus că generalul vrea să vorbească cu mine şi l-a sunat (…) A treia zi, la fel, tot cineva din CA a fost intermediar”. Tănase a mai precizat că l-a invitat pe Oprea să îşi susţină poziţia fie la <<Vorbeşte liber>>, fie la telejurnal. „El mi-a spus că vine după ce se întoarce de la Bruxelles, dar că nu vrea să discute despre chestiunea cu doctoratul ci despre ce a făcut la Brixelles, despre criza refugiaţilor. Am fost de acord. Dar nu a venit. Am informaţii că s-a dus şi a discutat cu cei doi şefi de la PSD, Liviu Dragnea şi Viorel Ponta ca să fiu executat. Şi s-a rezolvat a doua zi, adică miercurea trecută”, a afirmat Tănase.

De ce a căzut în dizgraţia premierul Ponta

Stelian Tănase a arătat că a căzut în dizgraţia premierului Victor Ponta după o emisiune „Vorbeşte liber”, când moderatorul, Sorin Avram a făcut următoarea afirmaţie pe post, „de multe ori propri consilieri îţi fac mai mult rău decât duşmanii”. Tănase a afirmat că au existat presiuni politice pentru ca Avram să fie scos din grila de programe şi că de la început soluţia aducerii lui Avram nu a fost agreată. „Îmi trebuia cineva cu o figură mai puţin cunoscută, neagăţată politic şi care a lucrat pentru BBC. Când v-am introdus în grilă, am fost sfătuit de nişte domni – Ilie Sârbu, dl Dragnea, dl Bogdan Teodorescu – să nu vă introduc. S-au făcut multe presiuni. Ponta nu rezistă să-l critici în cariera sa”, a spus Tănase. Încă şeful TVR a mai făcut o precizare. „Ştiu că Victor Ponta a vizitat postul public de televiziune din Spania şi a văzut ce şi cum se lucrează. Am crezut că a învăţat ceva din experianţa spaniolilor şi că va propune să se aplice şi în cazul TVR. De exemplu cei de la televiziunea publică din Spania nu plătesc TVA. Pe noi TVA ne-a ruinat. S-a aplicat din 2005 sau 2006 şi începând cu anul 2007, TVR a intrat în pierderi şi în spirala datoriilor din cauza TVA-ului. Din păcate domnul Ponta nu a fost interesat de ce a văzut la Madrid, ci doar de plecarea lui Tănase”.

Tănase: nu demisionez, este o onoare pentru mine să mă dea afară PSD

Moderatorul Sorin Avram l-a întrebat pe Stelian Tănase dacă există vreo şansă în plenul de miercuri ca să nu se voteze raportul de respungere al Comisiilor de cultură. „Niciuna, PSD şi aliaţii au majoritate. Totuşi eu mă aşteptam ca raportul Comisiilor de cultură să conţină explicaţii, o motivare a respingerii raportului de activitate al TVR pe 2014. Toată lumea ştie, noi nu am mai făcut datorii”, a spus Tănase. Întrabat dacă va aştepta votul de plen de miercuri sau va demisiona înainte, Stelian Tănase a fost categoric: „nu demisionez, este o noare să mă dea afară PSD”. Tănase a spus că şi cine va veni după el se va lovi de toate problemele de care s-a lovit el când a preluat conducerea TVR şi că un director al TVR nu poate scoate postul public la liman, fără sprijin de la guvern, din cauza datoriilor istorice. „Am să dau un singur exemplu. Noul director se va lupta, printre altele cu cele 1.500 de procese ale unor angajaţi, procese generate de faptul că de prin 2007 şi 2008, fostele conduceri nu au plătit unele drepturi respectivilor angajaţi”. Cu câteva ore înainte unul dintre foştii miniştri de cultură, liderul UDMR, Kelemen Hunor, care duminică a confirmat că nu directorul TVR este vinovat de starea instituţiei. Decapitarea TVR nu rezolvă nimic a afirmat Kelemen în cadrul unei declaraţii de presă.

De ce nu a fost Stelian Tănase la comisii

Stelian Tănase a făcut precizări privind absenţa sa de la şedinţa comisiilor de cultură în care s-a votat negativ raportul de activitate pe 2014. „În primul rând, comisia nu a fost convocată legal, cu 48 de ore înainte, aşa cum spun regulamentele parlamentare. Cu o seară înainte, pe la orele 21.00 am fost sunat de un consilier de la comisie, care mi-a spus să mă prezint a doua zi la orele 13.00. Nu aşa se face o convocare la o astfel de şedinţă. Este adevărat, dimineaţa, la ora 10.00, am primit o înştiinţare oficială. Deci cu 3 ore înainte. Nu m-am dus. Aşa cum Parlamentul este o instituţie oficială, şi TVR este o instituţie care trebuie respectată. Noi nu suntem chelneri care să fim chemaţi printr-un pocnet de degete ca să umplem un pahar cu şpriţ. Reprezint o instituţie care, repet, trebuie să fie respectată aşa cum toate instituţiile vor să fie respectate”, a menţionat Tănase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.