Stema Municipiului Bucureşti va fi modificată și eroarea îndreptată

Stema Municipiului Bucureşti va fi modificată, conform unei hotărâri adoptate miercuri de Consiliul General al Capitalei.

Potrivit referatului de aprobare, reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei „a fost aleasă eronat încă din anul 1864, fapt atestat de către Biserica Ortodoxă Română, precum şi de către mulţi istorici şi specialişti în heraldică”.

Astfel, în prezent, pe stema Capitalei apar imaginea şi simbolistica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, înscris în calendar la data de 26 octombrie, acesta fiind un militar care suferise martiriul de la Tesalonic, în anul 303, în timpul Împăratului Diocleţian, şi nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, cu data de prăznuire 27 octombrie.

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, face parte din identitatea Capitalei României, cu semnificaţii istorice şi spirituale profunde. Însemnătatea istorică şi spirituală a Ocrotitorului Bucureştiului a fost recunoscută de către Biserica Ortodoxă încă de la aducerea sfintelor sale moaşte în Ţara Românească, în ziua de 13 iulie 1774”, se explică în document.

Potrivit acestuia, eroarea nu a fost îndreptată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993, iar pe stemă apare în continuare icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi nu cea a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

„Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă.

Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993.

În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului Bucureşti”, se mai arată în document.

În 2024 se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti. Proiectul a fost iniţiat de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Cred ca stema cea mai moderna ar fi sa puneti mutrele dnei Clotilde Armand si Plicusor Dan, ca semn al prostiei bucurestenilor…….[Rumburak]

  2. Dar mai apar pe vreo Stemă a României?
    “Brazii, schela de ţiţei,
    Munţi înalți, iar peste ei,
    Soarele măreț s-arată.
    Ăsta-i chipul ţării, iată.
    Dar mai afli pe câmpii
    Fel de fel de bogății.
    Vezi, de-aceea-n jur aici e
    O cunună grea de spice.”

  3. bine,bine:dar sunt tot felul de specialisti in heraldica in istorie,religie si,ma rog,tot felul de bagatori de seama… cand s-a desenat stema gresita au fost platiti niste unii-si nu putini,si nu cu putin-venim acuma si spunem”pardon” am gresit ;da`banii i-am papat de mult. sa intelegem ca a fost vorba despre un derapaj cognitiv vorba lui M.Septilici.

  4. muhahahahahahahahahaha

    da, de mare viitor stema… ca fara stema tusim si ne cad nadragii cind trecem prin fata primariei…

  5. Dar ce probleme grave au de rezolvat la primărie, săracii, mi-e așa milă de ei… Puneți osu la treabă puturoșii dreaqului că ne tocați banii degeaba !!!

  6. Deci celălalt Dimitrie a fost un uzurpator, din câte înțeleg eu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.