Știați asta? Avertisment teribil al unui medic

Se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât dintr-o tumoră, spune prof. dr. Olga Simionescu.

Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina, a vorbit la Marius Tucă Show despre lucrurile care pe fondul epidemiei par să fi trecut în planul secund, mai exact despre pericolele expunerii la soare, despre examinarea corectă a aluniţelor, dar şi despre faptul că dermatologia nu înseamnă – aşa cum este percepută de multă ori – doar injectare şi frumuseţe.

Dimpotrivă, înseamnă 4000 de boli foarte grave.

„La copii, protecţia este obligatorie. Pâna la 18 ani nu trebuie să se ardă. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. (…) Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul”, a spus medicul.

În ce privește aluniţele, prof. dr. Olga Simionescu a spus că sunt de două feluri: congenitale şi dobândite: „Noi trebuie să dezbrăcăm pacientul şi să îi stabilim profilul clinic. Îi analizăm tipul de piele şi apoi facem o analiză cu un dermatoscop. Rolul dermatoscopiei este acela de a preveni exciziile nenecesare, dar şi de a salva vieţi. Omul trebuie să se lase analizat. S-a constatat că biopsia incizională nu influenţează prognosticul. Operaţia de melanom constă într-o incizie prin care se scoate aluniţa şi o închizi la loc. (…) Trebuie făcută o analiză cu 13 parametri. Să i se dea un nume, un coeficient. E o geamandură, te duci până acolo – îţi salvează viaţa, treci de ea – e un pericol mare. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat”.

În ce privește mersul la solar şi sursele artificiale de ultraviolet, medicul susține că oamenii merg la solar „ca să arate că au un statut social”.

„Sursele artificiale de ultraviolete au fost definite de OMS ca agenţi carinogenetici umani, inductori de cancere. (…) Eram într-un salon şi am stat 30 de minute să văd ce se întâmplă la şedinţele de bronzare. A stat o domnişoară 30 de minute, mi se pare o doză criminală şi a ieşit roşie ca racul. (…) Românii sunt internauţi şi tinerii citesc pe Internet şi se informează. Cred că nu ne putem lupta cu modelele culturale”, a spus Olga Simionescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. oare covidul moare la soare ori poate e mai putin periculos decat alunita….

  2. D octorita asta ,O Simionescu, avea un obicei;Daca veneai din provincie cu trimitere la spitalul Colentina ,trimetea asistenta sa-ti spuna ca nu te poate primi pentru ca este in sedinta si-ti dădea adresa cabinetului sau particular ,unde era libera.Acum este peste tot cu sfaturile.Nu prea am incredere.

  3. Chestia asta cu alunitele o stie orice prost, e veche! La fel cu varicele in locuri ascunse, te zgarii, te cari! Alta porcarie mai au? Hai cu alte infectari pentru terorizarea cetatenilor, cu asta nu tine! Mai tanti fudula, dar nu te agati de nivelul de trai, de proasta alimentatie importata si de imunitatea scazuta a cetatenilor, desi e domeniul tau de activitate, sub nicio forma!

  4. SO WHAT? TOTI SUNTEM DATORI CU O MOARTE. CE? CREDEATI CA SUNTEM CUMVA FOREVER? SUNTEM, DAR NU AICI SI NU ACUM…

  5. dupa ce am citit comentariile:din cauza Covid si-a pierdut clientii care-i umpleau buzunarul si a gasit o metoda eleganta, ieftina de as face publicitate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.