Știați asta despre prețurile globale ale alimentelor?

Prețurile globale ale alimentelor au crescut și au atins nivelul înregistrat în iulie 2011, arată raportul publicat joi de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În luna octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creștere cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.

Indicele prețurilor la cereale a crescut cu 3,2% față de luna precedentă. Practic, prețurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% din cauza recoltelor reduse din țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

Indicele pentru uleiuri vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza producției reduse din Malaezia.

La lactate, indicele a crescut cu 2,6 puncte față de septembrie, fiind influențat de cererea globală de import. În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele țări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.

Indicele la carne s-a redus cu 0,7% față de valoarea sa din septembrie, continuându-și scăderea deja a treia lună la rând. Cotațiile internaționale pentru carnea de porc și bovină au scăzut o dată cu reducerea achizițiilor de către China a cărnii de porc și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită.

La zahăr, indicele a scăzut cu 1,8% față de septembrie, înregistrând prima scădere după o creștere consecutivă de șase luni. Micșorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate și a perspectivelor
unor provizii mari, destinate exportului, din India și Thailanda, precum și o depreciere a realului brazilian față de dolarul american.

În ceea ce privește cerealele, în ciuda unei producții mondiale record de cereale așteptate în 2021, stocurile globale de cereale se îndreaptă spre o scădere în 2021-2022. Practic, producția mondială de cereale este pe cale să atingă o cotă maximă istorică, în timp ce stocurile vor scădea, arată raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

13 Comentarii

  1. Criza se desfășoară conform planului și orice sperietură este bună pentru viitorii sklavi, atâția câți or mai rămâne. Dintr-o dată nu mai poate funcționa planeta nici o secundă fără energie verde și fără uciderea a tot ce e viu, degajă metan prin vânturi, mănâncă, bea apă și respiră. Planeta mai poate suporta doar o mână de aleși pe sprânceană, bătrâni, decrepiți sau burtoși și pe trei sferturi nebuni de legat. De asta anumite țări bine înfipte și puternice au refuzat să semneze renunțarea la combustibilii tradiționali, ca să turbeze aleșii. Urmează sperieturile lipsei de energie, de gaz, de bani, de alimente, de aer, de apă, raționalizarea întregii vieți și apoi, fix dintr-o dată soluția salvatoare. Dacă se știe totul dinainte, ce rost are să se mai întâmple? Răspunsul: pentru că așa vor nebunii!

  2. Datele din articol demonstrează că pe plan mondial NU există o criză alimentară.
    Criza, la alimente ca și la energie, este românească.

  3. Bursa este la all time high, speculatorii nu mai stiu ce sa apeculeze asa ca se orienteaza catre mancare si energie. Cand speculatorii gen Soros si gasca lui conduc si politic prin marionete totul e simplu. A inceput camapania cand ii se explica cetateanului de rand sa se obisnuiasca cu preturi mari la curent, gaze, caldura, mancare. Acesti conducatori-speculatori nu sunt in stare sa construiasca nimic ei doar restrang accesul si cresc preturile. Pai nu e mai simplu sa speculezi? Si sa il sperii pe cetatean cu criza de mancare, de energi cu planeta care arde, cu coruptii, etc etc Zilele trecute Lazea de la BNR ne spunea ca sa ne obisnuim cu preturile mari….N-ar fi mai bine sa plecati voi cu totii si sa vina unii care rezolva si fac preturile normale? Pentru ca socitatea trebuie sa mearga spre mai bine nu spre mai rau.

  4. JOS U.E DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. CITIȚI CARTEA SFÎNTULUI PAISIE DIN MUNTELE ATHOS INTITULATĂ SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ, CARE SPUNE CLAR CĂ UE ESTE O DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. PUTEȚI CUMPĂRA ACEASTĂ SFÎNTĂ CARTE PRIN COMANDĂ POȘTALĂ LA NR DE TEL 0213311022 EDITURA EVANGHELISMOS ȘI DE LA TOATE CELELALTE EDITURI ORTODOXE ȘI O236326730 EDITURA EGUMENITA. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DE LA SFINȚII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU SI MÎNTUITORUL LUMII. DOAMNE APĂRĂ SI OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI ȘI PE TOATĂ LUMEA TA CEA BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ DOAMNE AJUTĂ ȘI MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC. NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU CUM SPUNE MAJESTATEA SA REGELE MIHAI. BUNUL DUMNEZEU SI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII SI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN.

  5. Abureli. Făina de griu, malaiul și orezul și-au dublat prețul!

  6. La următoarea criză alimentară corporatiștii o să fugă de nebuni prin hipermarketurile goale ca găina fără că nu mai ajung TIR-urile cu alimente din alte țări. O să-și aducă brusc aminte că ce importă se poate produce bine merci la 35 de km de hipermaket nu să vină din Olanda și Spania.

  7. Ce previzibile au inceput sa fie astfel de articole “ mobilizatoare “ La inceput a fost bine…Apoi a inceput pandemia si dăi frate si luptă…Cînd s-au mai linistit lucrurile, a inceput incalzirea globală cu CO2,efectul de sera,CH4 in exces, de vină fiind vacile nebune,salvarea fiind masinile electrice cu tot tacîmul,Tesla si ceilalti, apoi psihoza unei pene generale de curent electric,criza gazelor naturale acum in prag de iarna(astă vara savuram vacanța nu era timp de gaze) și ce să vezi acum cu al n-lea val apare si criza alimentara, care culmea nu e de la noi tovarăși,e din motive mondiale, adică s-a scumpit la alții, trebuie și la noi nu ?Apoi urmează valul 5…n și tot așa cu tot circul de rigoare. Oare nu se gasește cineva ca să rupă gîtul pisicii și să scăpăm odata de toate astea ? Nu de alta dar sunteți prea previzibili tovarăși globaliști….

  8. AU INCEPUT ELITELE SA NE RIDICE IN MOD FALS PRETURILE HAHAHHAHA! ROMANIE TARA BOGATA SU FRUMOASA NATIONALIZEAZA ACUM RESURSELE! TRADATORII VAND APELE ROMANIEI ACUM ! VAND TOT INCLUSIV COPIII SI NEPOTII NOSTRI II VAND. ACUM. TREZITI-VA FRATILOR ODATA!

  9. Atentie: nu e in toate tarile si nu sunt toate produsele incluse la capitolul Crestere! Sunt doar in capitolul doar marfurile astea si doar in tarile incluse in acel plan! Am scris inca de anul trecut si din primavara asta despre manevra preturi in crestere/lipsa hrana/interzis munca campului pentru propriul nivel de trai in anunmite tari/scadere populatie la nivel global!

  10. Păi de ce nu observi de ce se execută la românii patrioți..? Adică,..se incurajează clar importul. Pentru că importatorul an gros nu poate fi oricine și evident rupe mult, dar cotizează la partid și pune pe rafturi gunoaie aruncate sau declasificate de alții, retimbrate sau făcute piftea din ceva deja mâncat odată,.. Însă e perfect pentru român.. Această mafie are interesul ca tu să nu produci, sau ceea ce produci să nu fie vandabil, decât cu mari dificultăți.. E prea vizibil, dar românu patriot, așa le vrea.

  11. Nu e perfect pentru roman, dar trebuie sa zici tu ceva de dulce despre ei. Si ca de obicei delirezi aiurea cu diacritice cu tot si tot se vede ca esti o boanghina primitiva.

  12. Astept parerea cetateanului misteaux la acest articol si nu e deloc o ironie, chiar apreciez postarile sale. Apropos, azi e 5 noiembrie, tot citesc stirile in speranta ca ceva sa imi sara in ochi. Nu vad deocamdata nimic, poate si din cauza ca IQ-ul meu e doar 135 (serios vorbesc) dar mai e mult pana deseara.

  13. In anul 2021, fermierii din Romania au fost lideri la productia de cereale si oleaginoase. Conform datelor statistice publicate, in anul 2021, productia totala de grau recoltata a fost de 11,33 mil.tone, fiind cea mai mare productie inregistrata de la data aderarii Romaniei la U.E. Si la orz productia totala s-a situat in anul 2021 la un nivel record de 1,88 mil.tone, fiind de asemenea cea mai ridicata incapand cu anul 2007. Si la celelalte cereale s-au obtinut in 2021 productii bune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.