Strategia lui Putin – infuzie de sânge proaspăt la Kremlin

După 16 ani la putere, preşedintele Vladimir Putin începe să se debareseze de o parte din garda veche şi să promoveze locotenenţi mai tineri, oameni care au lucrat de la începutul carierei doar în subordinea sa. Unul dintre aceştia ar putea fi succesorul său, scrie Bloomberg.

Următorul deceniu se anunţă dificil pentru Rusia, mai dificil decât primii zece ani petrecuţi de Putin în fruntea ţării, când preţul mereu în creştere al petrolului l-a ajutat aproape să dubleze PIB-ul Federaţiei Ruse, să ridice nivelul de trai şi să centralizeze puterea la Kremlin. După aplicarea sancţiunilor occidentale şi scăderea drastică a preţului petrolului, lucrurile s-au schimbat. Putin declară pentru Bloomberg că nu consideră că ţara stagnează, ci că este stabilaă.

Preşedintele a început să renunţe la unii dintre vechii colaboratori, in ciuda faptului că Putin este cunoscut pentru ataşamentul faţă de vechii aliati. Primul îndepărtat, în august 2015, a fost Vladimir Iakunin (68 de ani), fostul şef al căilor ferate ruse. A urmat apoi un val în vara acestui an, odată cu plecarea lui Viktor Ivanov (66 de ani), care conducea structurile anti-drog, cu plecarea lui Serghei Ivanov, fost KGB-ist care a condus cancelaria prezidenţială.

“Nu a rămas aproape nimeni din garda iniţială”, spune Olga Kriştanovskaia, specialist în kremlinologie la Academia Rusă de Ştiinţe. “Criteriul eficienţei este acum mai important. Este în joc supravieţuirea sistemului”, spune pentru Bloomberg Alexei Makarkin, de la Centrul pentru Thenologii Politice. Obiectivul lui Putin “este să-şi menţină conducerea pe terme lung, bazându-se pe oameni noi şi pe sânge nou”.

Putin a promovat oficiali suficient de tineri cât să nu fi lucrat niciodată sub conducerea altui lider. Este cazul noului şef de cabinet de la Kremlin, Anton Vaino (44 de ani), care a început în 2002 de la nivelul cel mai de jos, lucrând la protocol. Au fost promovaţi şi foşti bodyguarzi ai lui Putin, care au fost numiţi guvernatori de provincii, pentru a căpăta experienţă politică. Unul dintre ei, scrie Bloombertg, este Alexei Dyumin, 44 de ani, unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin. Întrebat despre promovarea celor din aparatul personal de securitate, Putin spune: “Cel mai important este ca persoana potrivită să vrea să crească, să fie capabilă să crească şi să dorească să-şi slujească ţara. Dacă vror, iar eu pot să văd dacă au potenţial, atunci de ce să nu-i laşi să lucreze”.

Analiştii citaţi de Bloomberg consideră că Putin doreşte să se înconjoare de oficiali care să nu-i poată contesta autoritatea, asa cum se poate întâmpla cu politicienii şi administratorii cu state vechi. În interviul oferit Bloomberg, Putin a declarat că nu s-a decis dacă va candida la prezidenţialele din 2018, însă analiştii sunt ferm convinşi că peste doi ani Putin va bate recordul postbelic al longevităţii la putere stabilit de Leonid Brejnev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.