STS ar putea fi mutat la Parlament, nu la Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru STS, care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

„Domnul Pambuccian mi-a propus, în numele Grupului, ca la proiectul de lege privind STS, să încercăm să găsim în Parlament, o formulă chiar mai bună decât cea propusă de Guvern, şi anume Serviciul 112, care peste tot în lume este la Ministerul de Interne, să treacă la Ministerul de Interne, iar STS să fie sub control parlamentar. Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic”, a spus Victor Ponta.

Varujan Pambuccian a spus, la rândul său, că este o chestiune de logică şi că, astfel, nu se mai folosesc instituţiile statului în lupta politică. „E logic pentru că rolul STS este să securizeze convorbirile care utilizează mijloace electronice, între toate instituţiile statului, şi atunci este normal ca şi puterea şi opoziţia să aibă un control asupra felului în care se realizează această securizare, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte”, a spus Pambuccian.

Ponta s-a declarat încântat de această propunere, după ce tot el a cerut ca întreg STS-ul să fie luat de la CSAT şi trecut la Ministerul de Interne. Acum, după ce Klaus Iohannis a fost propus ministru de Interne, Victor Ponta s-a răzgândit.

După accidentul din Apuseni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil o propunere legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Antonescu vrea altceva decât Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara însă pe 10 ferbruarie că locul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este mai degrabă în subordinea CSAT ori să aparţină într-un anumit mod şi de CSAT, în vreme ce serviciul de urgenţă 112 ar trebui să aparţină de Guvern.

Antonescu a fost întrebat, într-o emisiune TV, dacă STS ar trebui să fie în subordinea CSAT sau a MAI, în contextul votului din Parlament pe proiectul de lege al USL vizând acest Serviciu.

„Locul STS-ului, mai degrabă la CSAT sau oricum sub o formă sau alta şi la CSAT. Locul 112, la Guvern. (…) Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne”, a declarat Antonescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.