Studiu: Cum s-a respectat carantina totală

Bucureștiul, Brașovul și Clujul sunt zonele din țară în care s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale mobilității în perioada în care în România a fost stare de urgență, arată datele unui studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al UBB Cluj-Napoca, reducerea mobilității a început cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, iar recordul absolut a fost înregistrat în perioada Paștelui, când mobilitatea populației din România a scăzut cu 67% față de perioada 15 februarie – 1 martie 2020. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%.
Cele mai importante scăderi de mobilitate s-au înregistrat în comerțul cu amănuntul și activitățile de recreere (valoare medie de -59%) și în stațiile de transport public (valoare medie de -56%).

„Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În același timp, conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent”, se arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.

În privința diferențelor dintre județe, cercetătorii UBB au constatat, pe perioada stării de urgență, că scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), iar scăderile cele mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) și Călărași (-28%).

Studiul a fost realizat de Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin utilizarea datelor Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Si ce vrea sa demonstreze ” studiul ” asta? Altceva n-a gasit ce sa studieze Bobesh-Boyoy?

  2. Daca este facut de grupul ‘intelectualilor’ din urbea Bocului atunci nu prezinta nici o credibilitate. De obicei aia urmaresc altceva. Hm, Teleormanul pe ultimul loc!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.