În spionajul cibernetic totul e posibil

SUA-China: Informația care poate lansa ”războiul rece de 20 de ani”

Statele Unite încep să arunce artileria grea în războiul comercial cu China. Nu este vorba despre informații făcute publice de serviciile secrete americane, ci despre o investigație jurnalistică. Însă lucrurile revelate joi de agenția Bloomberg pot avea un impact considerat devastator de presa din SUA asupra confruntării sino-americane în spațiul spionajului cibernetic. În plus, sincronizarea jurnaliștilor de la Bloomberg cu o serie de intervenții ale președintelui SUA, declarații ale oficialilor din Federal Reserve și cu un discurs așteptat în aceeași zi a vicepreședinelui Mike Pence lasă să se întrevadă o campanie împotriva Chinei pusă la cale la nivel înalt la Washington. Este încă un semnal că ne aflăm la ”începutul unui Război Rece de 20 de ani”, după cum spunea Kevin Warsh, membru al consiliului director al Federal Reserve.

Serviciile secrete chineze au orchestrat infiltrarea la scară largă a serverelor folosite de instituțiile americane, de la dronele folosite de CIA, până la Armata SUA; au fost vizate și companii precum Apple și Amazon, scrie Bloomberg. Chinezii au reușit această performanță printr-un microcip cât o boabă de orez, dar elementul crucial a fost cvasimonopolul chinez în producerea de telefoane mobile, plăci de bază și periferice IT.

Serviciile chineze aproape că au reușit imposibilul

În cercurile serviciilor americane de informații se consideră că infiltrarea computerelor la o asemenea scară și la nivelul unui întreg stat este cvasiimposibilă. Însă dominația chineză pe piața computerelor și a telefoanelor mobile a schimbat datele problemei. ”China fabrică circa 75% din telefoanele mobile care se vând acum în lume și circa 90% dintre computere”, scrie Bloomberg. ”Însă pentru a întreprinde un asemenea atac este necesar să înțelegi foarte bine designul produselor, să manipulezi componentele în procesul de fabricare și să te asiguri că acele produse ce au atașat microcipul cu pricina vor ajunge la destinația dorita, urmând lanțul obișnuit de distribuție. Este ca și cum ai arunca un băț în Yangtze în amonte de Shanghai și te-ai asigura că va ajunge pe țărmul pacific în Seattle”, scrie Bloomberg. Dar se pare că serviciile chineze au reușit performanța, că au avut agenți dintr-o unitate a Armatei Populare de Eliberare în compania americană care este liderul mondial pe piața serverelor, plăcilor de bază și sistemelor de stocare. ”Să ataci plăcile de baza Supermicro este ca și cum ai ataca Windows. E ca și cum ai ataca întreaga lume”, spune un oficial din serviciile secrete aamericane, cu referire la puterea deținută pe piață de această companie.

Compania vizată de China este Supermicro, o întreprindere cu începuturi modeste, înființată de un inginer taiwanez și de soția sa, în 1993, in SUA, într-o perioadă în care firmele din Silicon Valley începeau să-și externalizeze o parte din activități. Supermicro a atras clienți și avea avantajul că, deși fabrica produsele în Taiwan sau China, inginerii companiei lucrau în Silicon Valley. Compania a intrat în vizorul Chinei pentru că avea un număr mare de ingineri care erau vorbitori nativi ai dialectului mandarin.

In China, inginerii au produs un microcip cât un bob de orez care să imite perfect o componentă întâlnită în toate produsele vândute de Supermicro. Microcipurile acestea au fost introduse în fabricile din China care furnizau produse pentru Supermicro, iar de aici au ajuns în plăcile de bază și servere. Când un server ”infestat” este pornit, microcipul îi alterează sistemul de operare și poate să contacteze computerele din China controlate de potențialii atacatori, în căutare de instrucțiuni.

Componentele viciate în China au ajuns în dotarea serviciilor SUA, ale armatei, marinei, prin intermediul companiei Elemental, creată în 2006. Este o companie care a întrevăzut dezvoltarea transmisiilor pe internet și telefoanele mobile și a adaptat cipurile destinate jocurilor video în acest scop. Începând din 2009, Elemental a primit contracte din partea CIA și a Pentagonului. Elemental folosește multe componente livrate de Supermicro. În același mod au fost inflitrate aproape 30 de mari companii americane.

Nu e doar Rusia, e și China

Informațiile de mai sus nu fac parte dintr-un raport al serviciilor secrete americane. Cititorilor le sunt prezentate ca fiind doar rodul unei investigații jurnalistice și nu au fost confirmate până acum de surse oficiale din SUA. Însă este important faptul că au fost publicate într-un moment în care președintele Donald Trump a început să acuze nu doar Rusia, ci și China pentru încercarea de a influența alegerile din SUA, de a-i submina pe republicani. Președintele Trump poate recurge acum nu numai la taxele vamale pentru produsele din China, pentru a reduce deficitul comercial uriaș al SUA, ci și la legitimarea unui război comercial și cibernetic deschis cu Beijingul, servindu-se de informațiile apărute în presă. Bloomberg a publicat acest material cu câteva ore înaintea unui discurs în care se așteaptă ca vicpreședintele Mike Pence să facă referire la ”acțiunile agresive ale Chinei împotriva navelor americane, la comportamentul acaparator al Chinei față de vecinii asiatici și la sofisticata campanie de influențare a alegerilor prezidențiale viitoare, din 2020”, după cu reiese din frânturile de discurs în posesia cărora a intrat The New York Times. Vicepreședintele Pence va mai vorbi și despre modul în care, prin influența pe care o acre pe piața datoriilor suverane, China forțează guverne străine să se supună voinței sale.

În ciuda eforturilor procurorilor FBI și a ”rezistenței” din statul profund împotriva administrației Trump, SUA încep să vorbească tot mai mult despre pericolul chinez, nu despre cel rus. În 1972, secretarul de Stat Henry Kissinger îi spunea președintelui Richard Nixon: „Peste 20 de ani, succesorul dumneavoastră, dacă va fi la fel de înțelept, se va îndrepta către o apropiere de ruși, împotriva chinezilor“. Strategia lui Kissinger susținea că SUA trebuie să profite de rivalitatea dintre Rusia și China. „Trebuie să influențăm echilibrul puterilor cu sânge rece. Acum avem nevoie de chinezi pentru a-i disciplina pe ruși. În viitor va fi invers“. Rămâne de văzut care va reacția presei, a serviciilor secrete și a statului profund din SUA după relegitimarea războiului comercial și cibernetic pe care Trump se pregătește să-l declare Chinei. La fel, rămâne de văzut care va fi reacția Rusiei, dar și a marilor puteri vest-europene, ajunse acum într-o surprinzătoare alianță cu Rusia și China pentru contrarea sancțiunilor SUA împotriva Iranului și pornite într-o luptă pentru”multilateralism și comerț bazat pe reguli”, unde China se prezintă acum drept o campioană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Si cine ii opreste ba pe americani sa produca telefoanele la ei in tara? A,trebuie sa plateasca patronii salarii mari? :)))))))

  2. E cam târziu pentru America să mai dicteze cum vrea în relaţiile cu Rusia, dar mai ales cu China, care-o poate falimenta urgent !

  3. @Radu Humor : exact. Numai c-americanii au tupeu, încearca si ei marea cu degetul… cu singurul rezultat al xenofobiei. Asa cum rusii au devenit oaia neagra a cetatenilor americani, asa si chinezii risca sa devina, si ei, tzapii ispasitori ai unui deficit abisal al SUA, si-ai faptului ca sunt, dpdv comercial, primii exportatori mondiali, si-n subsidiar, creantierii SUA… si asta nu-i tot: SUA conteaza pe dolar, uita ca, de anul asta, si yuanul e moneda de rezerva bancara mondiala, si ca-n orice caz, chinezii nu-si mai fac, nici ei, rezervele bancare-n dolari. François Coppée, Singur pe lume. Adica SUA. Fiindca nici UE nu le mai prea urmeaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.