SUA promit bani vecinilor Ucrainei

Statele Unite ale Americii au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina, în scopul susţinerii în continuare a eforturilor regionale în acest sens, a transmis, vineri, Ambasada SUA.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii s-au alăturat oficialilor români, ucraineni, moldoveni şi ai Uniunii Europene, pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene.

Acest demers are loc în contextul insecurităţii alimentare globale cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI), precizează Ambasada SUA.

„Retragerea unilaterală a Rusiei din BSGI şi atacurile asupra porturilor şi silozurilor de cereale din Ucraina au perturbat pieţele de cereale şi au lipsit de hrană oameni din întreaga lume – inclusiv pe cei din Sudul Global şi pe cei din ţări cu cea mai mare insecuritate alimentară. BSGI a exportat peste 32 de milioane de tone de cereale de la începutul lunii august a anului trecut, iar preţurile alimentelor au crescut cu aproximativ 10% de când Rusia s-a retras din BSGI. Pentru că transformarea dură a alimentelor în armă de către Rusia are consecinţe grave pentru populaţiile vulnerabile din întreaga lume, Statele Unite, România, Ucraina, Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să contracareze acţiunile barbare ale Rusiei şi să găsească soluţii viabile. Această întâlnire la nivel înalt arată angajamentul nostru comun de a aduce cerealele ucrainene pe piaţă, în ciuda eforturilor Rusiei”, se arată în comunicatul reprezentanţei diplomatice.

Statele Unite rămân angajate în parteneriatul cu guvernul şi poporul Ucrainei – inclusiv prin acordarea de sprijin financiar şi provizii, extinderea rutelor alternative de export şi modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, menţionează comunicatul citat.

„Statele Unite vor contribui, de asemenea, la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier şi transbordare, extinderea accesului la piese pentru vagoanele de tren şi liniile de asamblare a căilor ferate şi sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării, în creşterea capacităţii de export. Pentru a susţine în continuare eforturile regionale, Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier”, precizează Ambasada SUA.

Conform sursei menţionate, aceste măsuri reprezintă un progres în demersurile care vizează sporirea exporturilor de cereale din Ucraina.

„Cu toate acestea, întreaga responsabilitate pentru creşterea preţurilor la alimente şi riscul ridicat pentru populaţiile vulnerabile din întreaga lume revine Rusiei. Rusia pune pe seama regimului de sancţiuni impus de Occident penuria de alimente. Această afirmaţie este falsă. Comunitatea globală nu a vizat prin regimul de sancţiuni exportul de produse agricole din Rusia, inclusiv de fertilizatori. Statele Unite solicită Rusiei să înceteze imediat atacarea oraşelor şi infrastructurii ucrainene, să se alăture din nou Iniţiativei BGSI, să extindă, dezvolte şi implementeze pe deplin termenii Iniţiativei”, se mai arată în comunicat.

Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, ai Republicii Moldova şi României s-au reunit, vineri, la Galaţi, pentru a discuta despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.

La întâlnire au participat Ambasadorul Jim O’Brien, Coordonatorul pentru Sancţiuni din Departamentul de Stat al SUA, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, şi Şeful adjunct interimar al Misiunii SUA în Republica Moldova, Mary Alexander, alături de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul moldovean Vladimir Bolea, şi directorul general al Comisiei Europene pentru Mobilitate şi Transport, Magda Kopczynska.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Adica SUA se implica sa sprijine exportul cerealelor companiilor americane care detin terenuri agricole in Ucraina?!
    Daca le iese planul cu razboiul ce va face SUA…? Dar aripa cia sri mai de la Bucuresti?

  2. Imperialismul de orice natură e criminal. Al americanilor e și mai și. Iar noi românii (politicienii dar și o bună parte din țugulani) sunem doar niște pupincuriși nenorociți, fără sentiment național, lași, ușor duși de nas, trădători de țară. Moarte capitalismului!

  3. Ucraina a devenit centrul universului si scopul nostru de a lupta, trai si munci! Ma intreb daca incepe un razboi in Niger sau in Kirghistan tot asa sare tot globul sa ii ajute?? Ca in Siria ii doare in dos de ani de zile doar s-au dus „cei buni” sa aiba grija de niste sonde petroliere si cam atat.

  4. nu putem uita cit de convingator a fost colin powel la onu cind explica amenintarea armelor de distrugere in masa a lui saddam hussein la adresa lumii …si noi toti l-am crezut…putin a spus ca va livra gratis sudului sarac griu rusesc…iarasi trebuie mentionat ca ambasada sua la bucuresti este subordonata unui jidan blincken secretar de stat la departamentul de stat …joidanii conduc sua prin terorism si tradare…asasinii ai 3000 de americani in 11 sept 2001…

  5. Cand FR trimite cereale si fertilizatori in Africa pe gratis, „HUO, cumpara/influenteaza guverne straine”, cand China construieste infrastructura in Africa si Asia sunt „imprumuturi cu dobanzi ascunse”… cand americanii va dau 3-4 miliarde de $, e „parteneriat strategic” „investitii in dezvoltare” etc. La asta se rezuma „Vestul „civilizat””, ipocrizie care sfideaza absurdul.

  6. Si, unde ajung aceste fonduri daca nu la deja marii escroci ai Romaniei? In niciun caz la producatorii romani reali din Romania care muncesc si sunt prejudiciati si limitati pe dreptul de vanzare prin export? Exact cum e in tarile africane si musulmane a ajuns practica din Romania, copie perfecta pein import de escrocherii: se dau fonduri pentru cetateni si tara, fondurile sunt impartite intre marii escroci si capi politici din tara, la fel si in ukraina. Tara se duce de rapa prin dezinteres si legi facute intentionat pentru a impedica si bloca tot ce trebuie urgent reparat sau construit. Felicitari oricarui guvern politic pentru reusitele in cei 33-34 ani de rele si grele apasatoare si distrugatoare care au coplesit Romania.

  7. Întrebare: pot să mă declar și eu uctainian, cu fermă ucrainiană? Președintele – pe care eu nu l-am votat dar care, ce să fac, mă conduce și pe mine, una-două, este cu Ucraina-n gură! Nu cu România! Văd că și tot Guvernul… ce dracu mai înseamnă să fii român?! Doar taxe! Ca să pricepeți: am făcut o producție bună la grâu dar prețul este cel din 2020; între timp, astă-toamnă, am cumpărat inputurile necesare cu de 3 ori prețul din 2020! Plus motorina cu 30-40% mai scumpă, plus salariile cu 25%…Slavă Ucrainei? Nu, corect este „Ave Ucraina, moriturii te salutant!”. Paștele lor de nemernici, am ajuns paria în țara mea!

  8. Suveica… pt achizitii de la ei.Dar there is not such a thing as a free meal.Ce ne cer la schimb??

  9. Bine zis,mircea.Pana una alta vad ca fermierii romani s-au molipsit de la presedintele Ucromaniei.Tac precum pestii.

  10. Dovada ca produsele agricole din Ucraina nu ajung in tarile sarace din Africa si nu numai este scumpirea nemasurata a numeroase produse alimentare unde nu ar trebui sa fie. Sa va dau un singur exemplu. La inceputul conflictului pretul uleiului de floare a soarelui a sarit de la 10-12 $CAD la 22-23-25 $. E vorba de un bidon de 3 lt. A urmat acordul de export prin Marea Neagra. Pretul a coborat la 13-14 $. Acordul a expirat si nu a mai fost reanoit de Rusia. Pretul a inceput sa creasca, la inceput la 15$. Ieri am fost la cumparaturi si am aruncat o privire si la ulei. Este din nou la 22$. Dar nu este un caz singular. Oua, unt, lapte, iaurt, paine,gem etc.

  11. „Statele Unite ale Americii au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina”
    Adica ne imprumuta cativa firfirei pt ca noi sa cumparam nave necesare pt ca unii cetateni americani sa-si exporte cerealele din Ucraina .
    Bai ce avantaje ca putem sa-i slujim pe Licurici ! Misto !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.