SUA s-ar putea înțelege cu Coreea de Nord

Armata nord-coreeană a amenințat că va lansa „o ripostă nemiloasă“ împotriva exercițiilor militare începute luni de Coreea de Sud și Statele Unite, exerciții care sunt văzute la Phenian drept o repetiție pentru „o operațiune de decapitare“ menită să-l înlăture de la putere pe liderul Kim Jong-un. Comandanții americani au respins apelul de a amâna sau de a reduce amploarea exercițiului militar, ce va dura 11 zile. Amiralul Harry Harris, comandantul trupelor americane din Pacific, a arătat că acest exercițiu este crucial pentru menținerea stării de alertă în fața amenințărilor Coreei de Nord, care în luna iulie a testat două rachete balistice intercontinentale.

Exercițiul militar din Coreea de Sud și amenințările Phenianului vin la scurt timp după momentul în care presa americană critică la adresa președintelui Trump a considerat că țara s-a aflat la un pas de războiul nuclear cu Coreea de Nord. Este vorba de amenințarea președintelui SUA că va riposta cu „foc și furie cum lumea n-a mai văzut“ împotriva Coreei de Nord, nuanțată însă imediat, într-un gest salvator, potrivit Los Angeles Times, de secretarul de stat Rex Tillerson, șeful Pentagonului, James Mattis, și comandantul Armatei SUA, generalul Joseph Dunford. Mattis a explicat că Trump trebuie luat în serios, însă că declarațiile sale nu ar trebui să fie interpretate literal. Același James Mattis a mai explicat că „SUA nu sunt interesate de schimbarea regimului de la Phenian sau accelerarea reunificării Coreei“.

Întregul război retoric dintre Washington și Phenian începe să fie văzut ca un paravan în spatele căruia decidenții americani acceptă de facto Coreea de Nord ca o putere nucleară și își recalibrează strategia către îndiguirea Phenianului, pentru a-l descuraja pe Kim Jong-un să-și folosească arsenalul (experții consideră că este o chestiune de luni până când Phenianul va reuși să miniaturizeze focoasele nucleare pentru a le face compatibile cu rachetele balistice pe care le deține). „Descurajarea nu e de dorit, este inadecvată, pare pasivă și nicio administrație nu vrea să pară pasivă. Însă aici vom ajunge dacă restul variantelor eșuează. Vom vorbi peste patru ani și veți vedea că aici vom ajunge“, a declarat Jeffrey A. Bader, fost membru al echipei președintelui Barack Obama.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.