SUA verifică activitatea Raiffeisen în Rusia

OFAC, Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, a lansat o investigaţie privind afacerile Raiffeisen Bank International (RBI) legate de Rusia, sporind supravegherea creditorului austriac care joacă un rol critic în economia rusă, transmite Reuters.

Răspunzând unei întrebări din partea Reuters, grupul bancar austriac a informat că a primit, în ianuarie, o solicitare de la OFAC pentru „a clarifica plăţile de afaceri şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”.

OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen să-şi detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Instituţia a solicitat un răspuns, până în februarie, iar avocaţii Raiffeisen negociază o extindere, angajându-se să trimită informaţiile în trei tranşe, în aprilie, mai şi iunie, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei SUA nu a dorit să comenteze informaţia.

Raiffeisen cooperează deplin cu OFAC, iar solicitarea instituţiei nu este provocată de o tranzacţie sau afacere specifică. Banca dispune de proceduri pentru a asigura respectarea sancţiunilor, a transmis într-un comunicat pentru Reuters grupul bancar austriac.

Un purtător de cuvânt s-a declarat „încrezător că informaţiile furnizate OFAC vor satisface solicitările” şi că întrebările sunt „de natură generală”.

Raiffeisen nu a fost sancţionată în trecut, dar solicitarea de informaţii din ianuarie îngrijorează autorităţile europene de reglementare care sunt responsabile cu supervizarea băncii, din cauza potenţialului ca, în final, să fie impuse sancţiuni contra Raiffeisen, au precizat sursele citate.

Raiffeisen şi UniCredit sunt profund încorporate în sistemul financiar rusesc şi sunt singurele bănci străine de pe lista celor 13 „instituţii de creditare de importanţă sistemică” a Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce indică importanţa lor pentru economia rusească, afectată de sancţiunile occidentale.

Fiind a doua mare bancă din Austria, Raiffeisen susţine economia ţării şi are operaţiuni extinse în Europa de Est. Un oficial austriac a declarat că autorităţile de la Viena monitorizează strâns situaţia de la Raiffeisen şi afacerea sa în Rusia, din cauza importanţei băncii.

La aproape un an de la invadarea Ucrainei, Raiffeisen este una dintre puţinele bănci din Europa care a rămas în Rusia. Grupul austriac se confruntă cu critici, inclusiv din partea investitorilor, privind decizia de a continua să facă afaceri cu Moscova. Anterior, banca şi-a apărat poziţia, afirmând că expunerea sa la Rusia este ţinută sub control.

Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia. Între timp, ruşii au depus la bancă peste 20 miliarde de euro.

Departamentul Trezoreriei SUA impune sancţiuni şi poate penaliza entităţile care le încalcă.

Viktor Winkler, un avocat german specializat pe sancţiuni, nu a dorit să comenteze specifice situaţia Raiffeisen, dar a explicat că este ceva obişnuit ca OFAC să solicite informaţii de la bănci şi acest fapt nu duce automat la pedepse.

OFAC a sancţionat cinci mari bănci ruseşti, inclusiv Sberbank, precum şi oligarhi ruşi.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, afirma recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca „nu este un stand de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

  1. Serios??! Nu cred! La cat de extinsa e aceasta banca: sucurasale in orice tara, echipa de rugby, in general de sporturi, sponsori la limita legii, ‘spalari de lovele’ prin cam orice tara. De ce am crede vorbele vorbite cand la baza exista dovezi clare(nu se vad din si in Romania)?!

  2. Mda.. America iși joacă ultimele cărți..Pojghița de democraie și civism s-a spart.. E pe sânge și oase distracția..De ce nu se uită americanul la băncile americane și ce treabă are cu alte state, care de fapt garantează băncile lor ?? Se pare că iși creează inamici din europa centrală și de est. Turcia, grecia, bulgaria, austria, cehia, slovacia, chiar germania fosta de est nu sunt prea incântați de ceea ce face america sub lozinca de NATO,..Polonia mai nou declarat zice de cedare de teritorii ukrane poloniei sub justificarea de protecție la acțiunile ruse..Romania are treabă nu doar cu delta, ci și cu agricultura falimentată de ukran cu susținere americană și UE.. Deci treburile se imput.. banii devin instabili nu doar din inflația energiei și combustibilului ci acu și datorită ”controalelor”,.. cică antirusești.. Incepe să fie cutremur provocat de american,.. și economic și financiar…

  3. Americanul e stapinul lumii.te civilizeaza cu forta…te oblica sa cumperi de unde vrea el….

  4. In Romania autoritatile sunt sub orice critica :banci ale oligarhilor care lucreaza pe fata,banci austrieko-ruse ca aceasta Raiffeisen si ca BCR,OMV agentul Sovietic nr 1care a reusit sa cumpere clasa politica in viu si in carcasa ,ticalosia fara seamana alui Schweinghofer care taie cu nesimtire padurea milenara a romanilor,si cate si mai cate
    Va doare in tuhas dragi politicieni neghiobi,numai la praduit va e gandul
    Bine ca nu doarme SUA (inclusiv cu pensiile nesimtite,vezi tamponul World Bank),ca de la voi nici o speranta, pocitaniilor

  5. Bolsevicii americani nu se dezmint. Eu cred ca americanii s-au enervat pe rusi fiindca nu-l mai celebreaza pa tatucul lor, al bolsevicilor actuali, Stalin.

  6. @ p.r.o.s.t.a.c.u.l de la 16:14
    Hai ca ai haz, măi Mărgeluțe, rămâne să ne spui că Rușii i-au plantat pe ?‍⬛ și măCiucă la butoane, nu Li?icii.
    Cumpărăm Su-uri ruginite, la Deveselu & Kogălniceanu stau Rușii, iar Ficusul a primit o șapcă de la Putin…
    PENIBILULE !?

  7. Cine a platit chirie enorma pe un apartament impropriu de sediu bancar al unei case din Sibiu. Un director olandez al unei banci austriece. Vivat Schengen !

  8. Deci ce treaba are un dept din USA sa faca pe politaiul mondial si sa investigheze doua companii ne-americane care au activitati undeva departe de America?? Si pe urma zicem ca aia care intervin si sunt dictatori sunt Rusia si China! Umbla Rusia si China pe glob si pun sanctiuni in terte tari?

  9. Mishteaux spune ca daca Austria nu se opunea intrarii Ro in Schengen
    n-aveau 🙁 repercursiunile astea … ca ajutor colateral american vizibil in preanuntata paguba celor care nu vor percuta …etc
    (recititi-l pe comic ! 😉 )
    Romania va intra pana-n Mai in S.

  10. Dupa REFUZ austriecii, exact precum profetit …au deja pierdut si-n Ukraina (afaceri!) masiv !
    straniu e …desi invizibil unora …ca pabgubele austriecilor s-au intamplat dupa vestitul
    refuz … (vezi)SCHENGEN ! 🙁

  11. @Mărgelatu. Nu doarme sua, are grija de afacerile famigliei bidon din ucraina.

  12. Poate cashtiga prin bcreaua? Ana lui Manole sigur shtiemai multe. Shalom!

  13. Tare „il doare la basca” pe „Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA” de Romania! A propos: ” poate schimba Dulapul National, sapca vs. basca? Nu dau cu parul! Doar intreb.

  14. Drogatii care au 32 de trilioane datorie vor sa i a cu japca ,asta fac de 70 de ani de aia ii uraseste toata planeta

  15. Ca-ntrebi:
    – … schimbarea e deja, subteran, in curs = fi pe faza !
    PS: te-au cumva surprins ultimele (mai ales „scandalul” la nemti si urmand „ROCADA”) predictii
    mishtokaresti ? De-ntrebi <3 😀 ?

  16. „@@deduc spune:
    19 FEBRUARIE 2023 LA 2:36
    Poate cashtiga prin bcreaua? Ana lui Manole sigur shtiemai multe. Shalom!”
    CLAR stie Ana mai multe si … mai si are …mere ! Anna are mere !
    Insa Ana lui Manole desi stie … are comparativ razletului Mishteaux … capacitate de miscare limitata 😛 😛 😛 !
    Pe cand Mishteaux … le si face …si p’urma … 😉 … le si brafeste !
    SHALOM ! :*

    PS:Fi atent la „scandalul” la nemti (e prognozat sa se termine proste pentru: … STATUS QUO ! 😛
    DAR SI MAI ATENT: … la „ROCADA” din 12 martie ! (mishteaux e special …= daca el nu le, post-verificabil, stie atunci cineeee ? 🙁 )

  17. „Ana lui Manole desi stie … are comparativ razletului Mishteaux … capacitate de miscare limitata ” … 😀 😛 🙁 [SHALOM !]
    Oare ce-nsemna prorocita …”ROCADA” …curand ??? 🙁
    Deja-i straniu cum misterios punctual i se adeveresc mistokarului … luarile-n balon = „investitorii chinezi” …d’abia-ncepe ! 🙁

  18. Acuma noi , Romania, daca am fi reprezentati de romani si nu de nemti acolo la Bruxelles, ar trebui sa cerem oficial Comisiei Europene sa faca la rindu-i cercetari similare cu cele din SUA si apoi sa urmarim ca in cazul adeveriri celor suspectate, sa cerem sanctiuni impotriva austriei la nivel de UE.
    Dar cum nu sintem reprezentati de un roman……..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.