Sumbru: Pericolul inflaționist rămâne omniprezent pentru România

Pericolul inflaționist rămâne omniprezent pentru România cât și pentru celelalte state europene afectate de criza energetică, se arată într-o analiză Allianz Trade. Deși analiștii se așteaptă ca în a doua parte a anului să existe o reducere ușoară spre 12.5-13%, de la vârful de peste 14% la sfârșitul trimestrului doi, aceștia nu exclud însă posibile surprize neplăcute.

”Efectul pozitiv asupra scăderii prețurilor din timpul verii venit din zona produselor agricole poate fi anulat de o posibilă întrerupere a furnizării cu gaz rusesc ca măsură de prevenție împotriva acumulării de stocuri pentru iarnă. Într-adevar, România are o poziție favorabilă din punct de vedere al aprovizionării datorată zăcămintelor proprii însă prețurile de extracție/producție nu sunt mici. Efectul negativ datorat crizei energetice apare și prin importurile de diverse produse mai scumpe”, declară Mihai Chipirliu, CFA – Risk Director – Allianz Trade

Inflația maximă din zona euro nu dă semne de scădere

După o pauză de scurtă durată în aprilie, când măsurile guvernamentale au ajutat la menținerea temporară a inflației energetice sub control, dinamica a crescut în special în luna mai. Inflația globală din zona euro a crescut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nou nivel record de 8.1% (consens: 7.8%), în principal din cauza accelerării inflației în domeniul energiei (cu 1,7 puncte procentuale până la 39.2%) și a creșterii prețurilor la alimente (7.5% după 6.3% în aprilie).

Cu toate acestea, presiunile asupra prețurilor continuă să se extindă, inflația de bază crescând cu 0,3 puncte procentuale până la un nou record de 3.8%. Perspectivele inflației rămân extrem de incerte și nu poate fi exclusă o nouă creștere. În timp ce măsurile de sprijin fiscal vor contribui la limitarea inflației cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pe parcursul anului (de exemplu, reducerea consumului de combustibil în Germania și plafonarea prețului energiei electrice în Franța, Spania și Portugalia), analiștii se așteaptă la creșteri ale prețurilor la materiile prime (creșterea petrolului Brent ca urmare a embargoului UE asupra petrolului rusesc), inflația continuând să crească în timpul verii. În ansamblu, se preconizează că inflația din zona euro va ajunge la 7.0% în 2022 și 3.0% în 2023.

În ceea ce privește incertitudinea în jurul perspectivei economice, aceasta rămâne ridicată, cu riscuri în creștere care cer o normalizare graduală a ratelor. Dinamica economică a zonei euro s-a menținut remarcabil de bine pe fondul șocului prețurilor la energie, a blocajelor prelungite în lanțul de aprovizionare și a incertitudinii geopolitice ridicate. Cu toate acestea, sondajele de opinie orientate spre viitor indică mai multe obstacole economice. De exemplu, spre deosebire de titlul PMI, componentele anticipative, cum ar fi cele pentru comenzile noi de fabricație, au scăzut sub pragul neutru de 50, alăturându-se ordinelor de export, care au devenit negative în luna martie.

Este de așteptat ca economia zonei euro să se extindă cu +2.6% în 2022 – în mare parte datorită unei creșteri solide reportate de 1,9 pp față de 2021 – înainte de o scădere la doar +1.3% în 2023. Între timp, riscurile rămân în mod clar înclinate spre dezavantaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4579 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Ai vrut să trăiești ca occidentul, ca anerica,..?? De acu vei dori să trăiești ca in rusia,, Au de toate și ieftin,..

  2. Hahaha, ce truism, auzi, inflatia este omniprezenta !!! Bey, tu dispari, cand trebuie, inflatia este eterna, cat exista omul ! Cati bani iei la cuvant ?

  3. Vrajeli financiare pentru saracimea contributiva!

  4. Mă doare la bașcheți de inflație.
    Rusia a intrat în incapacitate de plată.
    Rubla e la pământ, că o trage în jos aurul ăla pe care rușii nu mai pot să-l vândă.
    Sunt un învingător!

  5. noooor-maaaal…. Romania trebuie distrusa si depopulata rapid, pentru a fi sfasiata intre corporatiile straine davos. totul este in plan, in timp ce oile #isterizate sunt in vaante exotice cu bani CARE NU SUNT AI LOR.

  6. De bună seamă Banca Angliei a greșit în prezentarea de acum 3 ani în care arăta că băncile centrale/naționale prin politici monetare stabilesc inflația la cît vor.
    Nu ne-ar face Isărescu așa ceva. Ce, a vrut el să ne aducă la sapă de lemn cînd, anii ’90, inflația era 300%? Chiar dacă stăpînii lui i-ar fi comandat n-ar fi făcut așa ceva.
    Oamenii: Sărăcim, bruma de bani ce-o cîștigăm nu mai face nici cît o ceapă degerată, trebuie să ne vîndem avuția pe nimic.
    Isărescu: Qu’ils mangent de la brioche !

  7. Va vaitati de parca v-ar fi foame, deja, contributivilor.
    Ati frecat-o pana la 70 de ani si v-ati ales cu ceea ce meritati.

  8. Cum?! Tata Isarescu, cel care a trimis aurul Romaniei la Londra, de unde il vom mai vedea fix de Pastele cailor, nu pazeste Romania sa draga de inflatie? Asta daca traieste 120 de ani, nu il schimba nimeni de la vaca de muls unde a fost instalat de masoneria americana acum mai bine de trei decenii, recte Banca Nationala (sanchi!). Omul e dovada vie a faptului ca tara e o colonie, o piesa marunta pe tabla oculta manevrata de cei care conduc cu adevarat lumea si acum dau cu ea in gropi.

  9. De vină e Puuuutiiiin, că nu mai dă gaz gratis. Adică rușii să livreze gaz și Vestul să blocheze banii pe motiv de ,,sancțiuni,,?

  10. Si de ce au crescut costurile cu extractia ?! E doar justificarea unei actiuni criminale antiumane si de saracire in masa . Annalistii romani sunt sublimi , ei pot sa explice tot pri aceleasi fraze dupa scenariul dat de bosii intergalactici, annalistilor functionali .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.