Summit-ul UE: S-a făcut primul pas în privința Rusiei

German Chancellor Angela Merkel, right, and Russian President Vladimir Putin, left, laugh as they open Hanover Fair, in Hannover, central Germany, on Monday, April 8, 2013. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi să poarte un ”dialog” cu Rusia, dar nu şi asupra formatului pe care ar trebui să-l aibă apropierea de Kremlin, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la finalul primei zile a summitului desfăşurat la Bruxelles, relatează Agerpres, citând EFE.

”Acum se lucrează la formatele şi condiţiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul şefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne”, a spus Merkel.

”Personal, mi-ar fi plăcut să mergem un pas mai departe, dar şi această cale este bună şi vom continua să lucrăm” la acest format, a declarat cancelarul, care a dat asigurări că ”nu a fost o discuţie uşoară”.

Germania şi Franţa au adus la summitul de joi o propunere de reluare a reuniunilor la nivel înalt cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele american, Joe Biden.

Propunerea franco-germană a făcut parte din dezbaterea liderilor europeni privind relaţiile cu Moscova – care s-au deteriorat de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 – pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell de a relua întâlnirile cu Kremlinul, menţinând în acelaşi timp sancţiunile.

Contrar propunerii Berlinului şi Parisului, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că nu va participa la o întâlnire cu Putin în cadrul unui summit european.

”Data trecută am avut o discuţie foarte bună cu toţi liderii despre Rusia. A fost o discuţie foarte deschisă şi am fost cu toţii de acord că Rusia este o mare ameninţare”, a declarat şi premierul estonian Kaja Kallas.

”Am susţinut Germania şi Franţa pentru un dialog la cel mai înalt nivel cu Rusia. Acum este necesar să clarificăm ce canale de dialog pot fi utile”, a declarat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

”Relaţia cu Rusia nu se poate limita la sancţiuni economice şi la expulzarea de diplomaţi. La un moment dat, trebuie să avem posibilitatea de a ne întâlni în jurul unei mese”, a declarat şi premierul belgian Alexander De Croo.

Dialogul cu Rusia va fi iniţiat în „domenii de interes pentru UE”, se arată în concluziile adoptate la summit. Liderii UE vor discuta apoi ”formatele şi condiţiile acestui dialog cu Rusia”, adaugă textul, citat de AFP.

Totodată, liderii UE fac apel la Rusia să dea dovadă de „un angajament mai constructiv” şi să „înceteze acţiunile sale împotriva UE şi a ţărilor vecine”.

Ei au declarat că sunt pregătiţi să răspundă într-o manieră fermă şi coordonată la orice altă activitate ilegală, rău intenţionată sau perturbatoare a Rusiei, utilizând pe deplin toate instrumentele pe care le au dispoziţie. De asemenea, i-au cerut şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, să prezinte „opţiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancţiuni economice”.

Un alt subiect important abordat de lideri în prima zi a summitului a fost controversata lege ungară care interzice discuţiile despre homosexualitate în şcoli sau la televiziune.

”A fost o discuţie controversată, dar foarte, foarte sinceră”, a declarat Merkel pe această temă, la finalul primei zile a summitului.

”Cu toţii am spus clar care sunt valorile noastre fundamentale”, a continuat cancelarul, unul dintre cei 17 lideri europeni care au semnat o scrisoare comună pentru a apăra valorile diversităţii în UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a acceptat criticile. El a explicat că legea nu este împotriva homosexualilor, ci priveşte apărarea drepturilor copiilor şi ale părinţilor.

Declarațiile anterioare ale lui Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct” cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi în acelaşi timp „să creeze mecanisme” pentru a răspunde „împreună” la „provocările şi atacurile hibride” ale Moscovei, transmite AFP.

„Nu este suficient ca preşedintele american să discute cu preşedintele rus. Salut călduros aceasta, însă Uniunea Europeană trebuie de asemenea să creeze diferite formate de discuţii” cu Moscova. Noi trebuie să creăm mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările” şi „atacurile hibride” ruse, a afirmat Merkel în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Liderii UE vor discuta joi seara, în timpul summitului lor de la Bruxelles, despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog ce ar trebui purtat cu preşedintele Vladimir Putin, potrivit agendei de lucru.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedinţii rus şi american, Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu Vladimir Putin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, au informat surse europene.

„Trebuie să definim o agendă de interese strategice comune, de exemplu în domeniul combaterii schimbărilor climatice, dar şi în domenii privind pacea şi securitatea”, a confirmat joi Merkel, invocând situaţiile din Libia şi Siria.

Potrivit cancelarului german, „proximitatea” UE de Ucraina şi Belarus trebuie să o incite să „dea un răspuns corespunzător la activităţile ruse”.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au deteriorat continuu după anexarea Peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului în Ucraina, în 2014.

UE a impus importante sancţiuni economice, iar Rusia a răspuns cu represalii şi nu a fost organizată nicio întâlnire între UE şi Vladimir Putin.

Preşedintele rus refuză dialogul cu UE şi preferă întrevederile bilaterale cu anumiţi interlocutori, pentru a dezbina UE, a susținut şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, umilit în timpul deplasării sale la Moscova, în februarie, aminteşte AFP.

Proiectul de concluzii ale summitului UE insistă asupra necesităţii unui răspuns „ferm şi coordonat al UE şi statelor membre la activităţile rău intenţionate ale Rusiei” şi îi cere lui Josep Borrell „să prezinte opţiuni în vederea adoptării de sancţiuni economice suplimentare adecvate şi eficiente împotriva părţilor responsabile de acţiunile destabilizatoare” ale Moscovei.

Citiți și

Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului

Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. imagineaza-ti ipoteza absurda ca vor duce un razboim de UZURA cu rusii …si ca ruii le va tai robinetul dupa ce intrega structura nemtesca (5 ani) va fi dependenta de livrarile regulete si ieftine de gaz rusesc !

    ca ruii le vor taia iarna gazul … hahahaha…
    Nu e ca guvernul neamt va face ce vrea … populatia nemtesca va sili guvernul nemtesc sa faca pace cu rusii si sa redeschida conductele in acest caz ipotetec viitor = care v-a mkai fi rostul NATO daca insusi populatia tarilor membre nu va mai accepta … etc

    ;))))))))))

  2. dupa NORDSTREAM2 … NATO se ducee buuuuuh

    Nu vad cum nemtii se vor mai razboii cu rusii daca vor avea afaceri de zeci de miliarde anual !
    Nu vad capitalistii nemti renuntand la PROFIT doar pentru ca americanii nu-i vor independenti energetic
    (dupa ce prin diferite tertipuri sim „miscari verzi” le-au interzis energia atomica, carbunele …etc
    sunt suparati yankeii ca …nemtiii cumpara de la rusii-daversari IEFTIN si nu scum de la americanii-„aliati” SCUMP !

    😉

  3. @YES ai dreptate,dar sa vezi ce iese daca la alianta economica dintre Rusia si China vor dori sa ADERE si Iranul cu Turcia.Jumate din populatia mondiala va fi acolo!!iar resursele financiare tot la ei.In acest caz U.E cu Germania este abia „mana” a patra (4) mondial.Si uite asa gazul romanesc din Marea Neagra devine aur curat pentru europa centrala .Depinde cum negociem sau ne vinde „tradeaza” coalitia de guvernare cu K.W.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.