Summit-ul UE: S-a făcut primul pas în privința Rusiei

German Chancellor Angela Merkel, right, and Russian President Vladimir Putin, left, laugh as they open Hanover Fair, in Hannover, central Germany, on Monday, April 8, 2013. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi să poarte un ”dialog” cu Rusia, dar nu şi asupra formatului pe care ar trebui să-l aibă apropierea de Kremlin, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la finalul primei zile a summitului desfăşurat la Bruxelles, relatează Agerpres, citând EFE.

”Acum se lucrează la formatele şi condiţiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul şefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne”, a spus Merkel.

”Personal, mi-ar fi plăcut să mergem un pas mai departe, dar şi această cale este bună şi vom continua să lucrăm” la acest format, a declarat cancelarul, care a dat asigurări că ”nu a fost o discuţie uşoară”.

Germania şi Franţa au adus la summitul de joi o propunere de reluare a reuniunilor la nivel înalt cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele american, Joe Biden.

Propunerea franco-germană a făcut parte din dezbaterea liderilor europeni privind relaţiile cu Moscova – care s-au deteriorat de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 – pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell de a relua întâlnirile cu Kremlinul, menţinând în acelaşi timp sancţiunile.

Contrar propunerii Berlinului şi Parisului, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că nu va participa la o întâlnire cu Putin în cadrul unui summit european.

”Data trecută am avut o discuţie foarte bună cu toţi liderii despre Rusia. A fost o discuţie foarte deschisă şi am fost cu toţii de acord că Rusia este o mare ameninţare”, a declarat şi premierul estonian Kaja Kallas.

”Am susţinut Germania şi Franţa pentru un dialog la cel mai înalt nivel cu Rusia. Acum este necesar să clarificăm ce canale de dialog pot fi utile”, a declarat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

”Relaţia cu Rusia nu se poate limita la sancţiuni economice şi la expulzarea de diplomaţi. La un moment dat, trebuie să avem posibilitatea de a ne întâlni în jurul unei mese”, a declarat şi premierul belgian Alexander De Croo.

Dialogul cu Rusia va fi iniţiat în „domenii de interes pentru UE”, se arată în concluziile adoptate la summit. Liderii UE vor discuta apoi ”formatele şi condiţiile acestui dialog cu Rusia”, adaugă textul, citat de AFP.

Totodată, liderii UE fac apel la Rusia să dea dovadă de „un angajament mai constructiv” şi să „înceteze acţiunile sale împotriva UE şi a ţărilor vecine”.

Ei au declarat că sunt pregătiţi să răspundă într-o manieră fermă şi coordonată la orice altă activitate ilegală, rău intenţionată sau perturbatoare a Rusiei, utilizând pe deplin toate instrumentele pe care le au dispoziţie. De asemenea, i-au cerut şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, să prezinte „opţiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancţiuni economice”.

Un alt subiect important abordat de lideri în prima zi a summitului a fost controversata lege ungară care interzice discuţiile despre homosexualitate în şcoli sau la televiziune.

”A fost o discuţie controversată, dar foarte, foarte sinceră”, a declarat Merkel pe această temă, la finalul primei zile a summitului.

”Cu toţii am spus clar care sunt valorile noastre fundamentale”, a continuat cancelarul, unul dintre cei 17 lideri europeni care au semnat o scrisoare comună pentru a apăra valorile diversităţii în UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a acceptat criticile. El a explicat că legea nu este împotriva homosexualilor, ci priveşte apărarea drepturilor copiilor şi ale părinţilor.

Declarațiile anterioare ale lui Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „contact direct” cu Rusia şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi în acelaşi timp „să creeze mecanisme” pentru a răspunde „împreună” la „provocările şi atacurile hibride” ale Moscovei, transmite AFP.

„Nu este suficient ca preşedintele american să discute cu preşedintele rus. Salut călduros aceasta, însă Uniunea Europeană trebuie de asemenea să creeze diferite formate de discuţii” cu Moscova. Noi trebuie să creăm mecanisme pentru a răspunde împreună şi unanim la provocările” şi „atacurile hibride” ruse, a afirmat Merkel în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

Liderii UE vor discuta joi seara, în timpul summitului lor de la Bruxelles, despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog ce ar trebui purtat cu preşedintele Vladimir Putin, potrivit agendei de lucru.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedinţii rus şi american, Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu Vladimir Putin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, au informat surse europene.

„Trebuie să definim o agendă de interese strategice comune, de exemplu în domeniul combaterii schimbărilor climatice, dar şi în domenii privind pacea şi securitatea”, a confirmat joi Merkel, invocând situaţiile din Libia şi Siria.

Potrivit cancelarului german, „proximitatea” UE de Ucraina şi Belarus trebuie să o incite să „dea un răspuns corespunzător la activităţile ruse”.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au deteriorat continuu după anexarea Peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului în Ucraina, în 2014.

UE a impus importante sancţiuni economice, iar Rusia a răspuns cu represalii şi nu a fost organizată nicio întâlnire între UE şi Vladimir Putin.

Preşedintele rus refuză dialogul cu UE şi preferă întrevederile bilaterale cu anumiţi interlocutori, pentru a dezbina UE, a susținut şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, umilit în timpul deplasării sale la Moscova, în februarie, aminteşte AFP.

Proiectul de concluzii ale summitului UE insistă asupra necesităţii unui răspuns „ferm şi coordonat al UE şi statelor membre la activităţile rău intenţionate ale Rusiei” şi îi cere lui Josep Borrell „să prezinte opţiuni în vederea adoptării de sancţiuni economice suplimentare adecvate şi eficiente împotriva părţilor responsabile de acţiunile destabilizatoare” ale Moscovei.

Citiți și

Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

29 de Comentarii

  1. Germania este primul partener comercial al Rusiei si al Chinei!Puteti verifica..
    Asta spune foarte mult despre natiunea care nu arunca cu banii pe armata, care se concentreza pe economie, calitate si productivitate

  2. And yet it moves. Ne aflam de 31 de ani intr-o continua miscare sociala , politica , militara , de organizare si reorganizare a Uniunii Europene , de miscari ce tin de regasirea unui imperiu pierdut la masa verde , de punere in evidenta a unui nou concept politic , struto-camila – numit Iliberalism ,de refacere a vechilor aliante pierdute partial in mandatul TRUMP si recistigate si mult suprasoliciate , inca de la inceput , in mandatul Biden si iaca ne aflam in fata unei noi provocari, provocare numita discutie UE -Rusia .Ne aflam in intregine in acasta zona de lume numita Europa si ca ne place sau nu ne place (noua ca romani mai mult nu ne place) avem in fata si jumatatea Europeana a Rusiei .Era ineveitabil ca relatiile la nivelul discutiior sa fie reluate . Rusia nu poate face fata singura intregii lumi (un teritoriu imens ce are doar putini locuitori )si in noile conditii climatice ii va fi imposibil sa isi apere imensitatea .Putin stie foarte bine acest lucru dar nici nu doreste a ramane in istorie aidoma lui Girbaciov .Totusi ,rusia trebuie sa isi reconsidere pozitia – nu are de ales -.China sta la pinda si dezvoltarea fara precedent a statului chinez nu poate decit sa il puna pe ginduri si pe seful actualei Rusii .Alternativa este simpla .

  3. In Statele Comuniste al Americii nu ai cu cine discuta… mos’Basina e senil, iar institutiile americane se inchina la un excroc negru care a incalcat legea de nenumarate ori si s-a opus arestarii !
    Despre Capitoliu ce sa mai vorbim… au fost impuscati oameni in mod democratic, dar viata lor nu conteaza – e mai importanta viata unui borfas negru…

  4. Nu vom sti in realitate ce au discutat cei doi președinți , ai SUA și Rusiei in cadrul întâlnirii din 16.06.2021 . SUA a avut o atitudine foarte ,,dulce” in contradicție cu ,,spaimoasele “ diatribe din partea americană , vezi Joe Biden în 26.01.2021 , cu ocazia primei convorbiri telefonice avute cu Puțin, redata in ziarul ,,Le Monde” o zi mai târziu ,culminând cu acuzația de ,,killer” la adresa președintelui rus confirmată de Biden in interviul din 17.03.2021 acordat ABC News. Cat si declasarea Rusiei in putere regională , existând alte doua mari puteri, SUA și China , dupa cum transpare din discursul șefului diplomației americane ,Antony Blinken, redat in ,,Le Point “ in 03.03. 2021 : ,,mai multe tari prezintă provocări importante pentru noi: Rusia, Iran, Coreea de Nord , dar provocarea pe care o reprezintă China este diferită”. Așa ca gestul Angelei Merkel este normal , avand in vedere ca UE este o putere de luat in seama , care încet dar sigur se integrează, in ciuda faptului ca unele puteri nu dau ,,in brânci” sa pună umărul ușurării acestui proces normal pentru un complex Economico-științific – militar cu o populație de jumătate de miliard de oameni.

  5. Rusii ataca Germania cu GAZE la pret scazut fata de alte tari.
    Este mai mult ca sigur o intelefere ruso germana sa usuiasca americanii din zona. Doar nu lasa pe jaddanii sa conduca europa.

  6. Europa are o singura sansa de a’si mentine identitatea pe termen lung, iar sansa e RUSIA , nici SUA, nici China.
    Mai devreme sau mai tarziu, Americanii vor fi alungati din Europa- asta daca Planeta va supravietui DEMENTEI lor.

  7. Daca gazele trec prin Ukraina nimic nu pute, dar daca ocolesc Ukraina prin Nord Stream-uri atunci put tare de tot.
    Dar asta nu’i tot, romanasii se lasa dusi de putori si uita ca pot face, de principiu, afaceri cu oricine si nu numai cu cei care sunt recomandati de SUA sau UE.
    Putorile astea ne afecteaza pe noi mai mult decat pe nemti sau rusi, sau chinezi.

  8. cel mai mare partener econimic al Rusiei este China nu germania
    Cel mai mare partener economic al chinei este ASEAN
    Germania nu cheltuieste pe armata pentru ca au fost conditii impuse dupa al 2lea razboi mondial.
    Dar cind principala sursa de energie este dusmanul tau # 1 esti intro situatie precara. Daca nu ai independenta energetica degeaba ai armata

  9. @ mafalda, cam bati campii!! De ce ar trebui sa faca Rusia fata intregii lumi? Sau esti dintre aia care considera ca Occidentul reprezinta intreaga lume?

  10. a masurat cineva ce lungime arata ca-si doreste intotdeauna Angelika intre palmele ei ?

  11. Păi, stai strâmb și gândește drept.. Rusia este mult mai mult parte a europei, decât turcia,. Plus rusia este mult mai de incredere. Plus rusia este o imensă piață de desfacere și o sursă de materii prime relativ ieftine și mult mai accesibile decât de oriunde din lume. Deci ai atuuri de nerefuzat și trebuie să fii bou să le refuzi. Sancțiunile aberante pentru un gest firesc democratic de recuperare a Crimeei sunt absurde și de fapt sunt provocări.. Este o vorbă veche care zice cum că URSUL nu este jucărie și nu te joci cu el..

  12. Corect! Pericolul potential pentru Europa nu este Rusia si bineinteles nici America. Este China. Iar in acest conext Rusia va fi mereu aliatul Europei neputincioase, de fapt aparatorul ei militar. Unii romani ar trebui sa o lase mai incet cu cooperarea cu China, probabil li s-a facut pofta sa fie transportati in geamantane. Mafia chinezeasca este cea mai cruda din lume, cei legendari sunt copii de mini pe langa chinezi.

  13. Este consecinta jocului dur purtat recent de Putin atat cu Biden cat si replica data la piruetele militare nato in Marea Neagra. Le-a dovedit papagalilor ca nu glumeste. Oare sasul sibienesc stie personal pe ce lume traieste? Sa vedem cum va vorbi acum dupa ce Mamae Merchel s-a pronuntat.

  14. Se vede ca toti ati gustat din fenta aruncata! Chiar nu intelegeti ca afacerile nu au nicio piedica prin aceste aruncari de vorbe?! Sa fim seriosi, doar naivii si limitatii pot crede vorbele aruncate din punga in punga!

  15. Instinctul imi spune ca, de fapt, alunecam accelerat pe o lama de cutit, fara sa fim constienti.
    Atata foiala, atatea declaratii belicoase pt impresie artistica la populime. Incluzand provocarile „aurarilor” nostri. Daca insa urmarim ce se intampla pe fundal si in culise, ca si din afirmatiile artzagoase ale unora, desprindem alte concluzii sau macar impresii, si nu de bun augur. Suspectez ca intalnirile pe care le pregatesc cu Putin vor fi mai curand un fel de ultimatum, sa nu se spuna ca nu i-au dat o ultima sansa sa se „pocaiasca.” Se strange latul in jurul Ursului, spre bucuria nebunilor. Ca sa substantiez ceea ce presupun, va invit sa vedeti evenimentele militare ce s-au desfasurat fara intrerupere din anul care s-a scurs sub umbra si isteria in prim-plan a pandemiei. Doar in iunie au avut loc vreo 24 de manevre in EU, poate mai multe, ca am pierdut socoteala. Unul dintre cele mai mari urmeaza in Marea Neagra, „Briza Marii”, 28 iunie-10 iulie. Putin a cerut repetat suspendarea acestui exercitiu de amploare, cu participarea a 32 de natiuni. Voi ce parere aveti?
    *Briza Marii:
    https://www.c6f.navy.mil/Press-Room/News/News-Display/Article/2664158/us-sixth-fleet-announces-sea-breeze-2021-participation/
    *Pagina evenimentelor:
    https://www.c6f.navy.mil/Press-Room/News

  16. Angela Merkel merge pe „principiul”..dezbina si stapaneste. Cand U.E si S.U.A au simtit o apropiere economica si militara intre Rusia si China si-au dat seama de uriasul pericol global. Merkel este „pionul” bagat la inaintare cu acord american.Jocul este complex si dificil daca Rusia nu musca momeala, cu China lucrurile au fost deja transate de luna trecuta (adica aut din U.E).Celelalte tari vor fi doar spectatori cuminti si supusi.

  17. Ce „provocari si atacuri hibride”din moment ce Putin nu a avut „texte”sa anexeze Crimeea in 2014,iar Merkel n-a zis pas,ea a dat sanctiuni economice, exact zero absolut!Si Germania nici nu putea pt.ca asa cum se stie dupa RIIMondial,a fos tdezarmata si urmarita s anu devina revansarda.Acum s ebaga ca mustele in ciorba ea si Macron „liderii noului URSS”,pe urmarile unui summit NATO sa traga si ei „concluzii”,in fata unui Putin ce refuza simulacrul de dilaog cu UE,facand strategie bilaterala,dar tante Merkel si gerontofilul macron ,insista ca frustratii dupa dialogul Biden-Putin.Nu e suficient ca Biden n-a fost la inaltime,practic oficializand puterea echivalenta a lui Putin, A rusiie,vor si bunica si nepotul d e bunica sa scoata lamuriri ce-i cu „hibridizarea”lui Putin !Intre timp Putin a mai facut si alte nazbatii-Ucraina,s-a plimbat prin Marea neagra,e la toarta cu Erdogan ,dar tante ANgelul si nepotul Macroana denumesc tari ca Polonia,Baltice,Romania-„tari vecine”,adica pe cele care duc greul inarmarii impuse de NATO,sa-i apere pe „heghemonii” stassi ,bilderberg,Marele orinet si Marea Loja(MB) de „hibridul”Putin!Mor oameni victime ale Covidului lansat de chinezi si OMS complice,Ro geme de „politicile”lor hraparete,nepfasciste,pt.homosexuali si pedofili, si si la tacanitii astia frustati,le arde de mendrele lui Putin care este nationalist,lucreaza bine rau,pt.Rusia,nu ca birocratii astia paranoici,vanitosi nevoie mare,desi isi fac interesele cu acelasi Putin”hibrid”si cu tarile estice din care hacuie resurse. RO-EXIT!

  18. @nae din dealul Clujului: Putin gândeste-n germana, nu numaic-o vorbeste perfect. Traduce instantaneu, si- ocazii oficiale. Se vede ca habar n-ai de „Drumul spre Est” al Prusiei, început la vremea Ecaterinei cea Mare a Rusiei, care era nemtoaica si si-a îndemnat concetatenii sa vina-n Rusia, teritoriu imens, neexplorat si bogat, pe care sa-l colonizeze. Ceea ce s-a si-ntâmplat. Stalin a înfiintat si-o Republica a Germanilor de la Volga, dizolvata la atacul lui Hitler asupra URSS, din frica de colaborare. Nu-si avea rostul, frica, însa ea era motivul principal. Desi … Stalin a contat imens pe spioni rusi de origine germana, între care Olga Cehova, intima de-a lui Hitler si din partea careia primea informatii de prima importanta, sau celebrul Richard Sorge. Nemtii i-au mai dat Rusiei nu numai oameni politici, dar si oameni de cultura geniali.

  19. Cat de hidoase sunt ranjetele protocolare ale acestor personaje, „lideri de stat si de guwerne”!

  20. Nu știu cum e la alții, dar la mine radioul merge non stop. Nu doar pentru informații, căci in limba română mai mult te dezinformează,. Insă pentru divertisment,. Pentru distracție,. Doar e plină ”presa” română de somități celebre care le zic bre, românește.. Mai nou o casă e doar ”parțial dărâmată”.. Românu muncește la gri,.o pădure dispare inainte să fie tăiată,.iar fetițele sunt doar ușor gravide..Și treaba funcționează bre,. Polimea nu realizează derapajele nu doar de limbaj ci și de logică, de cum e de fapt evenimentul,. despre care totuși nu e bine să știi prea multe.

  21. ce grija avem noi de aliantele lor, oricum noi pierdem ( vorba lui base). intre ei nu exista aliante( sau garantii) ci doar interese comune intr-o problema sau alta. numai naivii cred in aliante……( romanii au crezut in garantia occidentului pentru tezaur , pe care acestia apoi l-au impartit cu rusii. ucrainenii au crezut in garantia rusilor si occidentalilor pentru dezarmarea lor nucleara si integritate teritoriala……….. ceausescu a crezut in garantia rusilor si/sau americanilor si a picat la mijloc…. Putin deplange poporul roman dar uita ca rusia a declansat lovilutia si de aia suntem ai nimanui si ne jupoaie toti….

  22. @YES ai dreptate,dar sa vezi ce iese daca la alianta economica dintre Rusia si China vor dori sa ADERE si Iranul cu Turcia.Jumate din populatia mondiala va fi acolo!!iar resursele financiare tot la ei.In acest caz U.E cu Germania este abia „mana” a patra (4) mondial.Si uite asa gazul romanesc din Marea Neagra devine aur curat pentru europa centrala .Depinde cum negociem sau ne vinde „tradeaza” coalitia de guvernare cu K.W.I.

  23. 75000 de soldati americani la nemti
    si nemtii
    TOT cu RUSIOI !(?)

    🙂

  24. dupa NORDSTREAM2 … NATO se ducee buuuuuh

    Nu vad cum nemtii se vor mai razboii cu rusii daca vor avea afaceri de zeci de miliarde anual !
    Nu vad capitalistii nemti renuntand la PROFIT doar pentru ca americanii nu-i vor independenti energetic
    (dupa ce prin diferite tertipuri sim „miscari verzi” le-au interzis energia atomica, carbunele …etc
    sunt suparati yankeii ca …nemtiii cumpara de la rusii-daversari IEFTIN si nu scum de la americanii-„aliati” SCUMP !

    😉

  25. imagineaza-ti ipoteza absurda ca vor duce un razboim de UZURA cu rusii …si ca ruii le va tai robinetul dupa ce intrega structura nemtesca (5 ani) va fi dependenta de livrarile regulete si ieftine de gaz rusesc !

    ca ruii le vor taia iarna gazul … hahahaha…
    Nu e ca guvernul neamt va face ce vrea … populatia nemtesca va sili guvernul nemtesc sa faca pace cu rusii si sa redeschida conductele in acest caz ipotetec viitor = care v-a mkai fi rostul NATO daca insusi populatia tarilor membre nu va mai accepta … etc

    ;))))))))))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.