Surpriză: Americanii anunță că vor săpa în Marea Neagră

Transgaz

Black Sea Oil & Gas SRL („BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”), anunță aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat în zona românească a Mării Negre. BSOG este deținută de fondul de investiții american The Carlyle. Anunțul este interesant ţinând cont că până acum oficialii companiei s-au declarat rezervaţi în ceea ce priveşte continuarea acestui proiect după toată modificăril legislative.

”Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuși restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe și contribuții suplimentare recent introduse, precum și a oricăror restricții privind libera circulație a gazelor pe o piață deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiție viabilă, cât și pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, susțin reprezentanții BSOG.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA („Transgaz”) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producție de gaze naturale, mai puțin cota pe care producătorii sunt obligați să o vândă pe piața centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.

Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore SRL („GSP”). Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producție.
BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităților contractate pentru Proiectul MGD provin din România.

Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la șantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcții civile la STG și procurarea echipamentelor.

„Proiectul MGD este unul de pionierat, cu multe reuşite realizate în premieră în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituțiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu și contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Așteptăm cu nerabdare să construim și să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”, a declarat Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

9 Comentarii

    • Da’ asa se lauda toti care mulg pe la noi: Ba prostilor va lasam de izbeliste si nu va mai luam resursele, va lasam cu ele pe cap, nu va mai dam credite cu dobanda mare ca sa muriti de ciuda.Si se gasesc unii care-i plang pe astia si le ling dosurile si se caciulesc la Marea Poarta (care o fi aia)

    • @Liviu coruptul Mic – Sateliții lor performanți i-au stimulat cu imaginile prospective și faptul că industria noastră performantă ar fi purces la extragerea gazelor cu paiul, terminând extracția după Apocalipsă. Ați putea fi măcar mulțumiți că ne ajută. Extrase de noi, gazele ar fi fost mult mai scumpe.

  1. ei, e şi un mic rezbel americano rusesc privind gazili…repet, în perimetrele concesionate sunt gaze pentru 100 de ani de exploatat…o să vedeţi, cât de curând…

    • deci pică guvernul PSD? sau s-au înscris ruşii la exploatare!

  2. Atât mi s-a înăcrit de gazele astea „românești”, pe care le cumpărăm la a 5-a mână, inclusiv una ungurească, încât la ochiul de aragaz îs chioare de tot și cu gust suspect de iute la preț! Nu vreau să mai aud de gaze românești în Marea Neagră! Dar nici de prostia crasă a politrucilor români, vânzători vânduți!

  3. cum adica? nici nu ne-am obisnuit bine cu ideia ca au renuntat si ne lasa in „cavernele” noastre ca si li s-a trezit compasiunea de „trogloditii” de noi?…mirosul profitului imens pentru acesti rechini economici este cu mult mai patrunzator chiar decat al sangelui autohtonilor (au „experienta” exterminarii nativilor din teritoriile ocupate de ei cei cu „democratia de soi”!!!)…mizerabili ipocriti si hamesiti !!

  4. Da’, asta nu le dă dreptul s-aducă și ceva portavioane, să le păzească?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.