Suspendarea voucherelor nemulțumește și agențiile de turism

Eliminarea voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%, avertizează  Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc, atrag atenția tur-operatorii.

„Turismul intern a fost stimulat de voucherele de vacanţă, politica pro turism a atras multe investiţii internaţionale semnificative, hoteluri de lanţ, contribuind şi la dezvoltarea unor zone mai puţin cunoscute şi la diversificarea ofertei turistice în ţară. Eliminarea acestora ar putea afecta dezvoltarea şi investiţiile pe o perioadă lungă”, mai spune ANAT.

Potrivit ANAT, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanţă nu îşi vor mai permite să meargă în concedii, în timp ce alţi 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara ţării. De asemenea, având în vedere că beneficiarii voucherelor de vacanţă cheltuiau şi sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400 – 1.450 de lei cheltuiţi în plus), impactul negativ va fi cu atât mai mare.

„Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%. Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc. Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti-turism, care ar îndrepta multe firme către faliment”, susţine ANAT, într-un comunicat.

Transformarea voucherelor de vacanţă în bani cash ar reprezenta o greşeală

„Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuţi ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiţi exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România. Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilităţi fiscale. În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunţat la idee fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat. Voucherele de vacanţă au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turişti care aleg să călătorească în ţară şi, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, a afirmat Adrian Voican, vicepreşedintele ANAT.

Trebuie să continue acele politici publice care şi-au dovedit eficienţa

„Toate organizaţiile patronale, sindicale şi publice din domeniul industriei ospitalităţii îşi manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. România trebuie să continue acele politici publice care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, nicidecum să renunţe la ele. Reamintim că acordarea voucherelor de vacanţă a determinat mărirea numărului de structuri de cazare autorizate de la 6.200, câte erau în 2006, la 20.000, câte sunt în prezent. Ceea ce înseamnă mai mult decât triplarea numărului lor. De asemenea, voucherele de vacanţă au determinat, în paralel cu investiţiile străine, şi dezvoltarea hotelurilor de lanţ internaţional, investiţii româneşti de sute de milioane de euro anual în ultimii 8-10 ani”, se mai arată în comunicatul ANAT.

Impact asupra angajaţilor și ocuparea forței de muncă

De asemenea, eliminarea voucherelor de vacanţă ar avea impact asupra angajaţilor, întrucât aceştia au beneficiat de ele ca o recompensă pentru munca lor şi ca o modalitate de a-şi permite vacanţe în România. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta satisfacţia angajaţilor şi moralul acestora, este de părere ANAT. Un alt efect va fi scăderea ocupării forţei de muncă în turism. Dacă industria turismului suferă din cauza reducerii cererii, există riscul ca unele locuri de muncă din acest sector să fie afectate, ceea ce ar putea duce la şomaj şi la o presiune suplimentară asupra economiei.

Scad veniturile

În plus, renunţarea la a mai acorda bugetarilor vouchere de vacanţă ar duce şi la scăderea veniturilor fiscale, întrucât Guvernul le-a impozitat, la fel şi cheltuielile făcute cu ele, dar va avea şi un impact negativ asupra dezvoltării turismului intern.

Guvernul vrea ca, până la finalul lunii, să îşi asume răspunderea în Parlament pentru actele normative prin care va acoperi gaura la buget de 43 de miliarde de lei. Unele măsuri se vor aplica chiar de la 1 octombrie, iar în instituţiile statului reorganizarea va trebui făcută până în ianuarie 2024. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de jurnaliştii TVR, una din variantele de pe masa coaliţiei ar fi ca angajaţii din sistemul public să nu mai primească vouchere de vacanţă anul viitor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Cat tupeu au escrocii astia? De ce sa ramana vaucere si nu fiecare cetatean sa primesca valoarea in bani? Avantajat este si bugetul statului prin impozitare! Astia vor totul, doar ei si numai ei sa aiba? Nu! Fiecare cetatean care primea vaucer de vacanta, are dreptul de a alege ori in mare parte mizeria de pe litoral, ori respectat in vacanta ca un adevarat om si nu o carpa de folos doar celor din Romania cetatenilor umiliti.

  2. „Eliminarea voucherelor de vacanţă” reprezinta eliminarea unui alt privilegiu al bugetarilor, privilegiu platit de privatii care nu primesc astfel de vouchere.
    Alternativa binenteles ar fi ca toti angajatorii privati sa dea acele vouchere pe care tot statul romanesc sa plateasca plateasca nediscriminativ, nu? Pana la urma nu se poate ca privatul sa dea numai daca are din ce, iar statul sa dea oricum bugetarilor care nu produc plusvaloare in tara asta prapadita.

  3. Pentru proști: angajatorii privați pot beneficia, în cazul acordării de vouchere de vacanță de deductibilitate fiscala în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal, precum și de
    scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
    Deci o facilitate destul de generoasă acordată mediului privat.

    Numai că patronii români (nu toți) preferă să se recompenseze pe ei înșiși, lăsând salariații să se hrănească cu propaganda de doi lei.
    Mulți proști care nu sunt în stare să caute trei informații, altfel zei în a distribui vinovații.

  4. Și cât de indignați erau „patronii” din „industria ospitalității” când ai lui Dracnia au dat prima dată vouchere de vacanță.
    Ziceau, atunci, că din cauza voucherelor nu mai au loc pentru cazarea turiștilor străini. Și foarte mulți au refuzat să le accepte, fiindcă ciuma roșie și alte mizerii tefeliste.
    Acu’ se plâng.
    Cât de ipocriți pot fi.
    Hai, patronii lu’ pește, că de-acu’ e pe economie de piață. Exact așa cum vă place vouă.

  5. Aceste vouchere nenorocite au dus la dublarea tarifelor turismului intern. Sa fie abrogate. Sa fie liber romanul sa aleaga in Bulgaria, Austria, Grecia la aceiasi bani.

  6. Daca inca n-ai inteles vouacherele inseamna O SUTA DE LEI si ceva PE LUNA, chiar mori de invidie? Doi deci nu pierde statul ci salariatul si turismul pt ca asa poate insemna cazare pt cateva zile, iar daca sunt bugetari cu dare de mana si niste mese la restaurant, daca nu mai din traista, dar si cu mici suplimente, ca asa-i in vacanta. Castiga si transportul fie propriu/benzina fie fiermele. Daca nu se vor da acei bani vor ajunge la cativa taietori de frunza care isi vor da sporuri si ”preme” ca-s tare obositi. Uiti ca unii cam 1,7 milioane sunt platiti cu salariul minim/econamie, asa ca femeie de servici, paznic etc. mai sunt si printre bugetari, nu doar ”sfortosi” care ar da o fuga in Poiana…Dar invidia e mare si de aceea vrei sa moara capra vecinului…

  7. HORECA să se dezvolte oferind servicii de calitate și nu prin pomeni de la buget. Eliminare totală facilități și liberă concurență.
    Un sector care nu este competitiv in mod natural dispare . Vor rămâne doar cei care reușesc să facă față concurenței.

  8. Extraordinar!Cine ar fi crezut ieri? Bine ca nu s-au basicat multinationalele

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.