Țara în care libertatea de a face copii devine o problemă

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a cerut marţi „organizarea libertăţii de a face copii”, dând ca exemplu politica Chinei de a promova naşterea unui singur copil în fiecare familie, transmite AFP.

Sissi a afirmat că „este nevoie de 400.000 de naşteri pe an” la populaţia de 105 milioane a Egiptului, iar în 2022 s-au înregistrat aproape 2,2 milioane de naşteri.

Preşedintele a intervenit imediat după ce ministrul sănătăţii şi populaţiei, Khaled Abdel Ghaffar, afirmase la o reuniune a oficialităţilor de la Cairo că „a face copii este o libertate totală”.

„Nu sunt de acord cu ideea dv. că a face copii ţine de libertatea totală. Să lăsăm libertatea unor oameni care ar putea să nu cunoască amploarea problemei? Până la urmă, preţul va fi plătit de toată societatea şi de statul egiptean”, a spus Sissi. „Trebuie să organizăm această libertate, altfel va provoca o catastrofă”, a insistat el.

Şeful statului egiptean, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istorie, a reamintit că Beijingul „a luat această decizie în 1968” şi abia în 2015 a permis tuturor familiilor să aibă al doilea copil. Chinezii „au reuşit astfel politica de control demografic”, a arătat el.

Observatorii apreciază că Sissi va candida la primăvară pentru al treilea mandat de preşedinte. El obişnuieşte să ţină discursuri lungi şi să atace frecvent „revoluţia” din 2011 care l-a răsturnat de la putere pe autocratul Hosni Mubarak.

Marţi, Sissi a reluat acest subiect: „De ce au ieşit oamenii în stradă în 2011? Fiindcă părea că statul nu se îngrijeşte de nevoile lor, însă nu au înţeles că statul nu putea, nu fiindcă nu ar fi vrut, ci fiindcă nu avea capacitatea”, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. NU MAI BINE AȚI FACE O UNIUNE STATALĂ CU LIBIA -3,6 LOCUITORI/KM PĂTRAT ,1,36 MILIOANE DE KM PĂTRAȚI -POSIBILITATE DE A FORA ÎN SAHARA,DE A ADUCE APĂ CU CÂT ȚIȚEI ȚÂȘNEȘTE DIN SOLUL LIBIAN —CE ZICI D-LE SISSI? ..DACĂ NU PUTEȚI -APELAȚI LA „COȘULEȚUL LUI MOISE (MOSHE)–NILUL-I MARE–DA LĂSAȚI OAMENILOR MĂCAR …???!NI

  2. Vreau si eu copii, nu pentru ca pot sa fac, cu toate ca sunt o huiduma, mai mult, sunt „ravasit” dupa cursa Bucuresti-Sibiu.
    Da fraierilor, vreau pentru ca fac alti, iar eu pot sa-i …vand, la fel si casele, tara, toth, ca nu sunt din neamul meu arian..

  3. la populaţia de 105 milioane a Egiptului
    -e mai mult gargara,propaganda:
    asta e daca au pierdut razboiu din 1973,
    pretind aberatii ca arabii cu petrolul.

  4. Ar vrea dar totusi situatia economiei tarii nu permite cresterea si educatie copiilor, mai ales in secolul in care crestinismul se vrea anihilat, nu exista locuri de munca, nu exista pensii decat mici la armata si destul la capii tarii(guvern, parlament, servicii,+). Tara e pkiba de ruginituri si saraci, au si scumpeturi dar nicio sansa de mai bine. Au targurile, dar vanzarile sunt mici. E departe si uriasa diferenta intre a dori si practica.

  5. este o tara tanara, 24 de ani, fata de cele europene unde este de aprox. 40-45 de ani, si natalitatea 2,8 este buna, UE este de 1,5 asta inseamna ca sta bine…

  6. China nu e un exemplu caci nu e posibil de reprodus, de repetat…China a facut si face fapte extreme dar cu rezultate bune pe termen lung. De exemplu China a produs masacrul Tienanmen dar acela a dovenit racheta purtatoare care a plasat China comunista pe orbita Primei economii mondiale….Daca China era moale la Conducere in 1989 si nu producea masacrul Tienanmen era cel mai probabil sa revina la stadiul colonial de la 1920, cand Japonezii si alti colonialisti isi stergeau bocancii in capul chinezilor…

  7. Surplusul de populatie il aduc progresist-sorosistii in Europa. Cu barcile! Nu asta ne dorim cu totii ??!

  8. Egiptul a aderat la BRICS…se rezolva problema demografica, surplusul de populatie merge in Rusia unde numarul populatiei e in scadere 🙂

  9. Natura se ocupa de păstrarea dimensiunii populației la niveluri acceptabile, prin selecție. Oamenii au inventat medicina care a condus la mai mult decât dublarea speranței de viață şi la reducerea deceselor, de toate tipurile: la nou-născuți şi mame, cauzate de boli, accidente etc. Asta laolaltă cu hrana la discreție pentru marea majoritate a populației a condus la explozia demografică. Pe vremuri din 15 copii ai unei familii doar 2 ajungeau la maturitate. Acum supraviețuiesc toți iar populația planetei creşe în progresie geometrică. Ceea ce nu e deloc ok, fiindcă condamnăm generațiile viitoare la mizerie. De aceea, dacă ne-am jucat de-a Dumnezeu şi am ajuns ca aproape toți cei care se nasc să trăiască până la mai mult de 70 de ani, trebuie să jucăm rolul Domnului şi în a limita populația, astfel că controlul naşterilor e obligatoriu. Este singurul lucru în care au dreptate ticăloşii de la Davos. Într-adevăr, exemplul Chinei e greu de replicat, însă dacă nu ar fi luat măsurile alea în ’68, astăzi în loc să fie cea mai puternică economie a lumii, unde puterea de cumpărare a populației a crescut de 5 ori în ultimii 30 de ani, China ar fi fost o țară săracă, cu 6 miliarde de muritori de foame.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.