Tăriceanu vrea să spargă PNL şi să candideze la Cotroceni susţinut de USD sau un nou USL second hand

Invitat la Antena 3, proaspătul demisionar din PNL, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că nu este exclus să candideze la preşedinţia României, susţinut de USD sau de un nou USL

 

Fără ocolişuri, fără trageri de timp, Tăriceanu a anunţat la Antena 3 că este interesat să candideze la preşedinţia României. „Am fost prim ministru, nu-mi doresc ceva mai jos, îmi dores ceva mai mult” a spus Tăriceanu, întrebat fiind de moderator.

Tăriceanu a precizat că joi va anunţa înfiinţarea unei noi grupări liberale, Partidul Reformator Liberal şi care ar urma ca împreună cu PSD, PC şi UNPR să „refacă” USL.

O „mişcare” pregătită din timp?

Anunţul făcut de Tăriceanu pare o surpriză la prima vedere. Dar înfiinţarea a doua zi după demisie a unui nou partid, anunţul deloc voalat că acest nou partid va prelua – tranzitiv sau definitiv – locul PNL în alianţa de guvernare, nu reprezintă o „lucrare” ca să se facă în 24 de ore. De altfel, acum, Tăriceanu a invocat protocolul USL, drepturile pe care le conferă protocolul liberalilor.

Se pare că totul a fost pregătit din timp. Nu trebuie omis faptul că a existat la un moment dat o declaraţie a lui Victor Ponta care l-a enumerat pe Tăriceanu în categoria potenţialilor candidaţi la preşedinţie. Aceasta în condiţiile în care la vremea respectivă Tăriceanu era membru PNL, iar protocolul USL prevedea expres că Antonescu urmează să fie candidatul alianţei la preşedinţie. De aceea nu trebuie omisă nici trecerea lui Tăriceanu în permanenţă în toate sondajele caselor de sondare ale consilierilor lui Victor Ponta, Mirel Palada şi Dan Sultănescu. Şi „conincidenţă” mai tot timpul Tăriceanu era cotat cu procente de încredere apropiate de Antonescu, sau chiar la egalitate cu el.

Ponta a preluat o „marcă” Băsescu

Tăriceanu s-a arătat convins că în viitorul său partid vor veni mai mulţi membri PNL şi că la pretidenţiale îl va bate pe Antonescu. Ceva însă NU a spus Tăriceanu. Ce va face la europarlamentare. Dacă partidul va fi înregistrat la tribunal până la jumătatea lunii aprilie, atunci este sigur că va concura la europarlamentare.

Atât anunţul făcut că îl va bate pe Antonescu, cât şi posibila candidatură a noului partid la europarlamentare seamănă cu o miscare mai veche a lui Traian Băsescu, şi anume cu înfiinţarea PLD (Partidul Liberal Democrat). Acum se pare că Ponta utilizat „marca” Băsescu pentru a „termina” PNL.

Sunt două variante. Noul partid va candida separat la europarlamentare, probabil că nu va scoate un rezultat bun, dar va smulge 2 sau 3 procente de la PNL. În câştig va ieşi PSD. Nu este exclus ca noul partid să primească o poziţie sau două pe listele USD scopul fiind acelaşi, de a extrage din voturile PNL. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, un Tăriceanu susţinut de PSD şi PC (Antena3) iarăşi mai poate „fura” din procentele lui Antonescu. Şi dacă va ajunge preşedinte, el nu va fi deloc incomod pentru Ponta, pentru că îi va datora funcţia de preşedinte.

Tăriceanu la a doua plecare din PNL

Călin Popescu Tăriceanu nu este la prima demisie din PNL. Pe 23 iulie 1990, împreună cu Dinu Patriciu, Radu Boroianu şi alţii, el a plecat din PNL şi a înfiinţa PNL-AT (PNL aripa tânără). În 1992, din PNL-at s-a mai rupt o facţiune condusă de Tăriceanu, Viorel Cataramă şi Andrei Chiliman care a format NPL (Noul Partid Liberal). NPL a revenit în PNL în 1993.

Tăriceanu nu este primul fost preşedinte al PNL care rupe o halcă din PNL. În 2006-2007, Theodor Stolojan este cel, care după un scenariu marca Traian Băsescu a rupt din PNL şi a format PLD-ul de care aminteam mai sus.

Se pune în întrebare? Va avea PRL soarta PLD?. Adică va sfârşi înghiţit de un alt partid? Reamintim, PLD a fost înghiţit de PD, care s-a transformat atunci în PDL.

Ponta a recunoscut

Tot la Antena 3, invitat după Tăriceanu, Victor Ponta a recunoscut că ar putea face un tandem cu Tăriceanu. O nouă dovadă că totul a fost premeditat. „Dacă refacem USL, vom susţine candidatul propus de liberali, că e Antonescu, că e Tăriceanu, nu ştiu”, a fost declaraţia care a confirmat 100% premeditarea şi faptul că se va face un nou USL.

În 2012 şi 2013 Tăriceanu critica USL şi dezavua „antibăsismul”

În 2012 Tăriceanu nu a fost printre cei care NU au aplaudat deloc formarea USL. Nu a fost deloc un fan al USL. El susţinea, chiar şi după alegeri că există riscul ca PNL să îşi pierdă identitatea.

Pe termen mediu sau lung, daca nu vom avea grija sa ne uitam bine la interesele PNL, nu exista un drum care sa nu fie lipsit de pericole. Probabil perceptia majora asupra USL va fi una de alianta mai degraba de stanga avand in vedere ca prim-ministrul apartine PSD. Trebuie sa avem grija sa nu trecem in umbra”, spunea Tăriceanu pe 14 decembrie 2012.

În 2013, Tăriceanu a adus mai multe critici guvernării USL. Câteva mostre:

Are, în schimb, un discurs antiprezidenţial. A fost o temă a campaniei electorale, dar campania s-a terminat, Traian Băsescu trebuie privit ca un actor care va ieşi din scenă. Oamenii aşteaptă rezultate economice” (11 aprilie 2013 – referire la Crin Antonescu)

Nu există suficient curaj şi competenţă pentru ca anumite măsuri să fie luate pentru depăşirea crizei economice în România. Este al cincilea an de criză economică. Dar nu s-a luat nici o măsură economică. 2013 este singurul an în care se pot lua măsuri importante, având în vedere că la anul sunt din nou alegeri. Doar reducerea cheltuielilor aparatului statului, investiţiile şi diminuarea evaziunii fiscale ne vor scoate din criză”

(14 aprilie 2013)

Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane” (6 august 2013)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.