Țării cât mai mult cărbune! Și păduri mai puține

Un proiect de act normativ ce va fi aprobat joi în ședința de guvern prevede scoaterea definitivă din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia a terenului în suprafaţă de 30,2676 ha, în vederea realizării obiectivului „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”.
Scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului se face cu defrişarea vegetaţiei forestiere pe suprafața de 30,2676 ha.

Potrivit Legii nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare „Terenurile scoase definitiv din fondul forestier național devin proprietatea beneficiarului în momentul efectuării operațiunii de predare-primire și dobândesc destinația pe care acesta a solicitat-o și care i-a fost aprobată”.

Scoaterea definitivă a terenului în suprafață de 3,2916 ha, aflat în proprietatea publică a statului, dobândit prin expropriere se face cu exceptarea de la plata taxelor și a celorlalte obligaţii băneşti, potrivit prevederilor art.14 din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean sau local, cu modificările şi completările ulterioare.

Predarea terenului forestier în suprafață de 30,2676 ha se va face numai în prezenţa reprezentantului Gărzii forestiere Râmnicu Vâlcea, potrivit prevederilor art. 41 alin. (3) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Societatea Complexul Energetic Oltenia SA va opera modificările la cartea funciară intervenite ca urmare a schimbării destinaţiei terenurilor forestiere în baza prezentei hotărâri şi a procesului-verbal încheiat, în condiţiile legii, potrivit prevederilor art. 37 alin. (9) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Schimbarea destinaţiei obiectivului „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit” mai devreme de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, este interzisă potrivit prevederilor art. 38 alin. (3) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Masa lemnoasă de pe teren se va exploata.

Deschiderea perimetrului minier de exploatare Tismana I a fost realizată în perioada 1969-1975, prin punerea în funcțiune a utilajelor de mare capacitate în vederea realizării capacității de producție de 3400 mii t/an. Terenul forestier solicitat este amplasat în perimetrul de licență al Carierei Tismana I, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 328/2004, conform planurilor de situație transmise de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.

Complexul Energetic Oltenia este producător de cărbune și de electricitate, având concesionate mai multe mine de lignit din bazinul Olteniei și trei termoncentrale: Turcani, Rovinari și Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Dublă prostie colosală,. Acu ai isteria cu cărbunele, ca prostu,. La anul nu vei avea voie nici să te uiți la ea,. Ai schimbarea climatică, cu 40 de grade și secarea Dunării.. Ai o poluare masivă a mediului la care nu mai trebuie, n-ai voie să mai pui cu cărbunele, iar mai ales cu defrișarea de păduri,.. atunci când ai de plantat o mulțime și practic nu ai voie să tai o ramură..? Deci imbecilități a unora proști lipsiți de idei , de soluții viabile, de viitor,.Ce caută alde din ăștia in funcții de decizie ??

  2. A fost o vreme, nu prea demult cam 12 ani in urmă, când am trecut prin valea Jiului, am mai oprit și discutat cu oamenii. Păi s-a zis cum se fură munți de cărbune. Cum se falsifică acte și cum se imbogățesc unii imbârligați in politic. Evident n-ai pe cine reclama, că pici pe gură, Toți sunt pe o mână… de hoț,..Acu mă intreb de oare tot ei ??

  3. Consum excesiv de iod și flor …se vede gradul de tîmpenie la care am ajuns. Un biet salcîm scăpase si el de asfaltarea din zonă pe lîngă o alee, crescuse de vreo 30cm deja cu toată seceta. Ieri au iesit la cosit prin oraș pe călduri tropicale, si cu coasa aia pt iarbă un dobitoc a facut praf puietul de salcîm.??

  4. Alternativa era sa luam gaze ieftine de la rusi dar noi nu suntem prosti ca ungurii sa ne urmarim interesele , noi pupam la licurici cu abnegatie din toate unghiurile. Mai bine distrugem padurile, poluam cu carbune si stam in frig pentru ca Uniti Salvam Ucraina! Ce a mai ramas din ea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.